Tribuna
Festivalul Folcloric "Zilele Orlatului" - prima ediţie, cu veselie, muzică şi voie bună
Dumitru CHISELIŢĂ
11263 vizualizari
Festivalul Folcloric
Sărbătoare mare, sâmbătă şi duminică, la Orlat. În acest weekend a debutat primul eveniment cultural de amploare din viaţa fostei comune grănicereşti din zona Mărginimii Sibiului: Festivalul Folcloric "Zilele Orlatului". Atmosferă tipică de sărbătoare: costume populare, muzică bună, nume de frunte ale folclorului românesc, oficialităţi locale şi judeţene, personalităţi din viaţa politică, fii ai comunei sau oaspeţi din împrejurimi sau depărtări, veselie, locuri unde te poţi relaxa la un "ceva" de mâncare şi de astâmpărat setea. Punctul central al evenimentelor: Piaţa şi strada Victoriei, din centrul comunei, acum "îmbrăcate" în haine de sărbătoare.

Sărbătoare mare, sâmbătă şi duminică, la Orlat. În acest weekend a debutat primul eveniment cultural de amploare din viaţa fostei comune grănicereşti din zona Mărginimii Sibiului, Festivalul Folcloric "Zilele Orlatului". Atmosferă tipică de sărbătoare: costume populare, muzică bună, nume de frunte ale folclorului românesc, oficialităţi locale şi judeţene, personalităţi din viaţa politică, fii ai comunei sau oaspeţi din împrejurimi sau depărtări, veselie, locuri unde te poţi relaxa cu ceva de mâncare şi de astâmpărat setea. Punctul central al evenimentelor: Piaţa şi strada Victoriei, din centrul comunei, acum "îmbrăcate" în haine de sărbătoare.

 

Sâmbătă, prima zi de festival

 

Prima zi a Zilelor Orlatului a adus pe scena amplasată lângă Căminul Cultural, începând cu ora 17.30, pe membrii Ansamblului "Jidvei România” care au oferit publicului spectator un regal folcloric de cântece şi jocuri din Ardeal, Banat şi Maramureş, și pe soliștii vocali Marius Țugulescu, Ilie Dură, Cristiani Tomoni, Mariana Deac sau Ionuț Fulea.

 

Oaspeţi primiţi cu pâine şi sare şi Jocul Junilor

 

Duminică, 26 august, în jurul orei 11.30, la intrarea în Orlat, a avut loc primirea festivă a invitaţilor de marcă ai Zilelor Orlatului. Întâmpinaţi de oficialităţile locale, în frunte cu primarul Aurel Gâţă, cu tradiţionalele pâine, sare şi rachiu, invitaţii au luat loc în trăsura special pregătită şi s-au încadrat în alaiul care, pornind pe strada Cristianului, a oferit celor prezenţi o frumoasă paradă a portului popular. În frunte cu orlăţeni călări pe cai voinici, urmaţi de tradiţionalul stegar (tot călare) copii şi juni ai Orlatului, alaiul s-a oprit în piaţa centrală a comunei, unde avut loc un nou moment de sărbătoare, în faţa Primăriei: tradiţionalul, pentru aceste locuri, Joc al Junilor. Joc care s-a bucurat de un succes consistent la public, piaţa fiind aproape neîncăpătoare de spectatori.

 

"...Este o sărbătoare a orlăţenilor..."

 

"...O sărbătoare pe care orlăţenii şi-au dorit-o de mult timp. O sărbătoare pe care orlăţenii o întâmpină în straie de sărbătoare. Prin acest eveniment încercăm să promovăm folclorul de bună calitate, obiceiurile şi tradiţiile din această zonă, tot ce am moştenit de la strămoşii noştri. Dacă ne uităm în jur, avem reprezentanţi de la toate generaţiile, de la copii până la cei mai în vârstă, care au îmbrăcat aceste straie de sărbătoare. Este o zi minunată în care putem să ne-ntâlnim, să ne depănăm din amintirile din tinereţe, să ne împărtăşim din experienţa de viaţă, unii altora. O zi în care să petrecem, să lăsăm la o parte ceea ce nu este frumos, să găsim în noi ce este mai bun şi să fim unii alături de ceilalţi", aşa ne-a definit sărbătoarea orlăţenilor primarul Aurel Gâţă.

În jurul orei 12.45, jocul şi voia bună s-au mutat, din piaţa centrală, pe scena aflată pe strada Victoriei, în vecinătatea Căminului Cultural. Spectacolul a fost deschis, aşa cum se cuvenea, de primarul Orlatului, Aurel Gâţă, care i-a felicitat pe consătenii săi pentru frumoasele costume populare purtate, a mulţumit celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să se bucure de această sărbătoare. Alături de el au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, printre care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Luca şi Sebastian Dotcoş, administrator public al judeţului Sibiu, personalităţi ale vieţii politice ca senatorul Mircea Cazan, deputaţii Nicolae Neagu şi Constantin Şovăială şi primarii din localităţile Cristian (Ioan Seuchea), Gura Rîului (Gheorghe Călin), Jina (Vasile Beschiu), Poiana Sibiului (Ilie Dăncilă), Păuca (Niculae Dancu), Sadu (Valentin Ivan), Râu Sadului (Florin Tara), şi Miercurea Sibiului (Ioan Troancă). Tot cu acest prilej au mai fost aduse mulţumiri politicianului sibian Nicolae Nan, prezent şi el, cel care a avut o contribuţie importantă la asigurarea alimentării cu gaz metan a Orlatului.

După acest moment festiv, a început spectacolul celei de-a doua zile a manifestării. Publicul a fost încântat cu muzică de calitate oferită de îndrăgiții interpreți Nicolae Furdui Iancu, Sergiu Cipariu, Sebastian Stan, Ansamblul „Orlățelul”, Ina Todoran, Florin Boita, Angela Buciu, acompaniaţi de Ansamblul "Jidvei România". Prezentarea și momentele vesele au fost asigurate de cunoscutul actor Ioan Seleși.

 

 


comentarii
3 comentarii

trebuia sa faca si mandrul asta de primar un balci. mai bine ar reveni cu picioarele pe pamant , ca acum zici ca a pus coada la pruna!!!
mandrie prosteasca
26.08.2018 21:12
cinste orlatenilor!
nu vedeti ca la toate sarbatorile vin si politrucii luca,turcan,sovaiala
lasati sarbatoarea sarbatore
ARDEO
27.08.2018 11:46
Mândrie prosteasca e puțin zis,mai corect kitsch,ghiveci.Aduci elemente americane,deci străine de țară la o sărbătoare pur românească!Le trebuia prezentator cu joben și papion cu steagul Americii???!!!Unul in port frumos national,nu dădea bine???
Da ce să aștepți când însuși primarul,in loc sa vina in port national,își mai trage și o pereche de ochelari aviator Top Gun sa ii desăvârșească tinuta de cocalar.Si ăla de ii mâna căruța la Tom Cruise,pardon la domn primar,un clop nu o găsit? Numa pălărie de cowboy
Florin
27.08.2018 16:51
Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA