Tribuna
PNL
Femeile vor putea munci până la 65 de ani, dacă vor! Angajatorii sunt obligaţi să le respecte decizia
Femeile vor putea munci până la 65 de ani, dacă vor! Angajatorii sunt obligaţi să le respecte decizia

Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât în iunie 2018 că femeile au dreptul să muncească până la 65 de ani, ca bărbații, nu doar până la 63 de ani. Dacă îşi doresc să lucreze până la această vârstă, angajatorii sunt obligaţi să le respecte decizia. Guvernul pregăteşte acum un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Codul muncii va pune în practică decizia CCR. 

Contractul de muncă al angajatei care decide să muncească şi după ce împlineşte 63 de ani încetează atunci când salariata atinge vârsta de 65 de ani. Angajatorul nu va putea refuza dreptul angajatei de a lucra încă un an sau doi peste vârsta standard de pensionare de 63 de ani, anunţă avocatnet.ro.

Codul muncii va fi modificat în acest sens printr-un proiect de ordonanță de urgență la care Guvernul lucrează momentan și care ar putea fi adoptat în curând. Această modificare vine după ce CCR a decis că femeile pot să muncească până la 65 de ani dacă îşi doresc asta, nu doar până la 63 de ani.

  • "La momentul respectiv, specialiștii în legislația muncii au interpretat decizia CCR în ideea că niciun angajator nu mai poate acum să constate că salariatei care și-a îndeplinit stagiul de cotizare îi încetează de drept contractul atunci când ajunge la 63 de ani. Aceștia erau de părere că orice angajator care procedează altfel e pasibil de a pierde apoi un proces cu fosta angajată pe acest subiect", scrie avocatnet.ro.
  • "c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II", se arată în proiectul de OUG.

În cazul în care angajata doreşte să iasă la pensie la 63 de ani, nimeni nu are dreptul să-i ceară să rămână la muncă peste vârsta de pensionare. 
Dacă va dori să lucreze şi după împlinirea vârstei de 63 de ani, salariata va trebui să îi prezinte angajatorului opţiunea în scris.

  • "Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus - n.red.)", prevede proiectul.

Pentru a putea fi aplicat, proiectul de OUG are nevoie să fie adoptat de Executiv, promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia