Tribuna
Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în judeţul Sibiu. Ne omoară hipertensiunea, diabetul şi bolile pulmonare
Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în judeţul Sibiu. Ne omoară hipertensiunea, diabetul şi bolile pulmonare

Rata scăzută a tuberculozei, valoarea sporului natural şi mortalitatea redusă sunt indicatorii la care judeţul Sibiu înregistrează cele mai bune rezultate din ţară, potrivit statisticilor realizate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu. De asemenea, natalitatea şi fertilitatea în judeţul Sibiu se menţin la cote ridicate, înregistrându-se valori semnificativ mai mari decât media naţională. Potrivit studiului, cele mai frecvente afecțiuni din judeţul Sibiu sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat şi bolile pulmonare obstructive. Durata medie de viaţă a locuitorilor din judeţ, 76,24 de ani, este semnificativ mai mare decât media naţională, plasând Sibiul printre judeţele cu cea mai bună stare de sănătate a populaţiei.

Studiul stării de sănătate este o analiză comparativă a principalilor indicatori ai stării de sănătate a populației județului Sibiu și populației României.

 

Locul 9 în țară la natalitate

 

Rata natalității are o valoare de 9,3 născuți vii la 1.000 locuitori, județul Sibiu situându-se pe poziția 9 din 42, cu una din cele mai mari rate a natalității din România, semnificativ mai mare decât media națională, care este de 8,4 născuți la mia de locuitori.

Rata fertilității în Sibiu are o valoare de 36,7 născuți vii la 1.000 femei cu vârstă cuprinsă între 15 și 49 ani. Din acest punct de vedere, județul Sibiu se situează pe poziția 9 din 42, cu una din cele mai mari rate a fertilității din România, semnificativ mai mare decât media națională, de 33,6 la mia de femei

 

Trei din 10 sarcini nu sunt duse la capăt

 

Rata avorturilor avea o valoare de 283,6 la 1.000 copii născuți vii. Practic, aproape trei din zece sarcini nu sunt duse la final. Din acest pucnt de vedere, județul Sibiu se situează pe poziția 15 din 42, cu una din cele mai mari scăzute rate ale infertilității din România, semnificativ mai mică decât media națională, unde 378,3 sarcini din o mie sunt finaluzate cu avort.

Sporul natural avea o valoare de -0,8 la 1.000 locuitori, județul Sibiu situându-se pe poziția 5 din 42, cu una din cele mai mari valori a sporului natural din România, semnificativ mai mare decât media națională, care este de -3,3 la mia de locuitori.

În județul Sibiu au fost înregistrate un număr total de 325.856 cazuri noi de îmbolnăvire, rata incidenței generale fiind de 703,130 la mia de locuitori. În ceea ce privește cauzele de îmbolnăvire, sibienii au probleme cu aparatul respirator, au boli ale sistemului osteo-muscular şi ale aparatului digestiv.

Au fost înregistrate 142.248 cazuri noi de îmbolnăvire ale aparatului respirator, rata incidenţei fiind de 306,94 la mia de locuitori. Alte 28.063 cazuri noi de îmbolnăvire, cu o rată a incidenței specifice de 60,55 la mia de locuitori a fost înregistrată în cazul bolilor sistemului osteo-muscular. Boli ale aparatului digestiv au fost înregistrate 34.470 cazuri noi de îmbolnăvire, rata incidenței specifice fiind de 74,38 la mia de locuitori.

Majoritatea cazurilor noi de îmbolnăvire s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-4 ani (37,76% din care 15,53% în urban și 22,23% rural). De asemenea, majoritatea cazurilor noi de îmbolnăvire au fost înregistrate la femei (55,86%) și în mediul rural (55,52%).

Rata incidenței prin tuberculoză din totalul populației, a avut o valoare de 35,50 cazuri noi la 100.000 locuitori, județul Sibiu situându-se pe poziția 4 din 42, cu una din cele mai mici rate a incidenței prin tuberculoză din România, semnificativ mai mică decât media națională, de 60,4 la suta de mii de locuitori.

Rata incidenței prin tuberculoză, la copii sub 14 ani, avea o valoare de 15,10 cazuri noi la 100.000 copii sub 14 ani, județul Sibiu situându-se pe poziția 15 din 42, rata incidenței prin tuberculoză, la copii fiind semnificativ mai mică decât media națională, care e de 21,1 la suta de mii de locuitori.

În județul Sibiu, cea mai mare rată a prevalenței 5,25 la mia de locuitori o ocupă bolile hipertensive, urmate de diabetul zaharat, rata fiind de 3,76 la mia de locuitori și de bolile pulmonare cronice obstructive, rata fiind de 3,66 la mia de locuitori.

 

Rata mortalităţii a crescut

 

Rata brută de mortalitate a fost de de 10 persoane la mia de locuitori, puțin mai mare decât în anul 2014, când era de 9,23 la mia de locuitori, dar semnificativ mai mică decât media la nivel naţional, unde mor anual 11,7 persoane la mia de locuitori. Din acest punct de vedere, județul Sibiu se situează pe poziția 4 printre județele cu cea mai mică rată brută de mortalitate.

Din punct de vedere al cauzelor medicale de moarte, pe primul loc s-au situat decesele prin boli ale aparatului circulator – 5,88 la mia de locuitori, urmate de decesele prin tumori – 2,1 la mia de locuitori. Pe poziția a treia s-au situat decesele prin boli ale aparatului respirator – 0,65 la mia de locuitori.

Rata specifică de mortalitate prin accidente a fost de 0,34 la mia de locuitori, iar cea prin boli ale aparatului digestiv de 0,41 la mia de locuitori.

 

Cam 7 bebeluşi din 1.000 mor înainte de un an

 

Rata mortalității infantile avea o valoare de 6,5 decedați sub vârsta de un an la 1.000 născuți vii județul Sibiu situându-se pe poziția 8 din 42, rata mortalității infantile fiind semnificativ mai mică decât media națională, care este de 8 la mia de născuţi vii.

 

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii

 

Un sibian trăieşte, în medie, puţin peste 76 de ani. Potrivit statisticilor, femeile din Sibiu trăiesc mai mutl decât bărbaţii.

În judeţ, bărbaţii au o durată medie de viaţă de aproape 73 de ani, în vreme ce femeile trăiesc apropae 80 de ani. În toate situațiile, durata medie de viață în județul Sibiu este semnificativ mai mare decât durata medie națională.

  • „Instituția noastră, prin specialiștii în sănătate publică, analizează și monitorizează permanent indicatorii de sănătate și tendința de evoluție a acestora pentru a lua măsurile ce se impun la nivel teritorial. Având în vedere tendința, la nivel național, de scădere a natalității, creștere a mortalității, atât mortalitatea generală cât și mortalitatea infantilă, implicit, scăderea sporului natural al populației, am întreprins acțiuni specifice pentru modificarea acestor trenduri. Prin urmare, rezultatele demersurilor DSP Sibiu indică faptul că starea de sănătate a populaţiei din judeţul nostru este semnificativ mai bună decât media naţională”, a declarat dr. Gabriel Budescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a județului Sibiu.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia