Tribuna
PNL
FDGR, la trei decenii de la înfiinţare
Adrian POPESCU
2308 vizualizari
FDGR, la trei decenii de la înfiinţare

FDGR se pregăteşte azi, 22 noiembrie, să aniverseze trei decenii de la înfiinţare. În preambulul momentului, la ora 15.00, este convocat Consiliul de Conducere al FDGR. Ordinea de zi va fi focusată pe actualitatea politică, pe informaţii privind Legea 129/2019, pe managementul tipografiei Honterus etc. Tot azi, dar la ora 16.00, la sediul Forumului (n.n. în Sala Oglinzilor) se desfăşoară lucrările ”Adunării Reprezentanţilor FDGR”. La activităţi prezidate de dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele FDGR, şi-au anunţat prezenţa deputatul FDGR Ovidiu Ganţ şi primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Mini-periplu etnic

Forumul Democrat al Germanilor din România este organizaţia prin intermediul căreia comunităţile cetăţenilor români de etnie germană participă la viaţa politică din România. Atestările documentare arată că germanii sunt prezenţi pe teritoriul României de mai bine de opt secole, iar numărul lor a crescut sau s-a micşorat în funcţie de contextul istoric şi politic. Filele de arhivă atestă prezenţa saşilor în zona centrală a actualei Românii încă din secolul XII (n.n. deţinând coresponsabilităţi în stat). Consemnările arhivistice mai notifică prezenţa şvabilor sătmăreni şi bănăţeni, a ”landerilor” protestanţi din Sibiu, ”ţipţerilor” germani din Maramureş, germanilor bucovineni, basarabeni regăţeni şi dobrogeni. Între cele două războaie mondiale, aproape 800.000 de cetăţeni de etnie germană au locuit în România Mare.. Comparativ cu recensământul din 1992 proporţia etnicilor germani a scăzut semnificativ, datorită sporului natural negativ şi a soldului negativ al migraţiei externe. La ultimul recensământ s-au declarat germani 36.900 de persoane.

30 de ani şi clipe speciale

Revenind la festivitatea ocazionată de înfiinţarea FDGR, aceasta va avea loc la Teatrul „Radu Stanca”, începând cu ora 19.00. Sigur nu vor fi neglijaţi cei 40 de ani de difuzare a emisiunii în limba germană pe postul naţional de televiziune, emisiune lansată în toamna anului 1969 (n.n. întreruptă vreme de patru ani de regimul Ceauşescu începând cu 1985), cum sigur nu se vor omite nici proiecţiile viitoare, cum ar fi: materializarea unei parafe jubileu de către Romfilatelia în 2020, sau comemorarea deportării în Reşchitza la nivel naţional. Potrivit deciziei Consiliului Director, întrunit vineri, 6 septembrie a.c., Forumul ar urma să decerneze şi medalii de onoare (n.n. preşedintelui Klaus Iohannis şi lui Hartmut Koschyk, fostul însărcinat al Guvernului federal german pentru problemele emigranţilor şi ale minorităţilor germane).

comentarii
3 comentarii

Naziștilor!
B.Utoru
22.11.2019 09:49
Afara cu chiriasii abuzivi din casele sasiilor!!!! Noi nu uitam cum a-ti fost adusi in SIBIU,si stati abuziv in locuinte ce nu va apartin..Afara cu voi lichelelor!!
Sibian100%.
22.11.2019 14:26
titlul ne e corect
din 2007 fdgr este lega?ldcizie judecatoreasca/urmasul grupului etnic geman(nazist(
vezi DECRET REGAL SIsi CONVENTIA ALIATA DE ARMISTITIUde ce mistificati adevarul?asa a fost atunci
adi3
22.11.2019 16:49
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia