Tribuna
"Faust" se joacă în această vară fără "Margarete” minore
Andra MARINESCU
1936 vizualizari
În urma sesizărilor publice privind rolul "Margaretelor" din "Faust", jucat de minore, DGASPC Sibiu a analizat spectacolul şi a ajuns la concluzia că "nu s-au identificat indici specifici abuzului, neglijării şi exploatării, potrivit Legii nr. 272/ 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului". Totuşi, pentru a evita probabilitatea apariţiei altor riscuri emoţionale ale fetiţelor ce interpretau aceste roluri, câteva minute, directorul DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan, i-a recomandat lui Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, ca rolul "Margareta" din "Faust" să fie interpretat de persoane adulte.


Contactat de TRIBUNA, Chiriac a declarat: "Mă bucură foarte mult faptul că instituția cu atribuții în domeniu a stabilit că nu au fost încălcate prevederile Legii nr. 272/2004 în legătură cu rolul Margareta din spectacolul <<Faust>>. Cât privește recomandarea făcută de aceeași instituție, am decis ca, pe perioada verii, să jucăm spectacolul cu o distribuție matură pentru că din distribuția cu fetele mai tinere, majoritatea sunt plecate în vacanță cu părinții. Pentru a evita orice comentariu care ar putea afecta imaginea acestui spectacol de excepție, am hotărât ca pentru rolul Margaretei care folosește text și care interacționează verbal cu personajele Faust și Mefisto, rol interpretat de o actriță profesionistă, să fie folosită ori aceeași actriță de până acum ori, din toamnă, o studentă de la secția de actorie".
"Faust", în regia lui Silviu Purcărete, a stârnit reacţii negative, la finalul lunii mai. Un psiholog din Sibiu s-a arătat îngrijorat de efectele pe care le-ar putea avea piesa asupra fetelor. "Nu vorbim de teatru pentru copii sau de o piesă pentru copii. Dimpotrivă! Este o piesă pentru adulţi cu scene interzise minorilor. Impactul pe plan psihologic, pe termen mediu şi lung, este foarte posibil la aceşti copii, mai ales că ei se află acum în perioada dezvoltării psihoemoţionale. Care este capacitatea lor de a înţelege, distinge, analiza, interpreta gesturile adulţilor şi trăirile de pe scenă? Teatrul nu este o scuză pentru abuzuri, afectarea demnităţii persoanei umane, nici copiii nu pot fi folosiţi, cu orice risc, în actele artistice. Copiii nu pot juca – atât de simplu – în orice piesă, şi mai ales într-o piesă pentru adulţi, indiferent dacă părinţii şi-au dat acordul. Părinţii înşişi nu au drepturi depline asupra copiilor şi nu pot abuza de ei", a spus Copăceanu, într-un articol din Adevărul.
"Faust", după J. W. Goethe, se joacă încă din septembrie 2007, fiind o piesă la care se prinde greu bilet. Următoarele reprezentaţii vor avea loc la Fabrica de Cultură, în 29 şi 30 iulie, de la ora 19.

comentarii
1 comentarii

Cau?i o surs? nou? de bani?
Castiguri online! Cea mai buna cale! Castiga acum bani! Totul e legal si rapid! Asiguram contract de comision si toata instruirea necesara! Nu e nevoie sa construiesti retele de oameni! Start rapid, cu rezultate consistente! Informeaza-te acum! Cere detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com
costica
06.07.2016 07:27
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia