Tribuna
Fântâna cu statuia numită "Femeia cu mână de robot". Sau cineva ar trebui iar să restaureze ceva
Dumitru CHISELIŢĂ
1573 vizualizari
Fântâna cu statuia numită

Piaţeta dintre străzile Raţiu şi Dealului era, pe când nu apăruse epidemia aceasta de parcări, un loc despre care a spune "romantic" era prea puţin. Clădiri de epocă, ornamente  cum nimeni nu se mai aventurează să facă acum, statui şi, în plus, o fântănă cu bazin şi statuie de tipul "maternitate": o mamă care îi oferă unui copil apă dintr-o cupă. Legenda urbană e şi mai frumoasă, dar vom reveni asupra ei altădată. În fine, anii au trecut, fântâna s-a cam deteriorat. În special mâna aceea cu care oferea apă era victimă sigură. Ultima oară dispăruse complet, de era doar o ţeavă. Apoi s-a trecut la restraurare, dar probabil ori nu au avut după ce, ori poza era ruptă, deoarece cupa aceea din mâna doamnei s-a transformat într-un fel de chiftea sau chiflă din care curgea apă cam anapoda.
Acum, din nou. Doamna mamă se dovedeşte a fi un fel de android, de robot ca în filmele SF cu Schwarzenegger: "carnea" de pe antebraţ căzând, iese la iveală scheletul din tub flexibil, ca la duş, plus o bucată sârmă de fier-beton, ca susţinere, ceea ce e destul de horror. Acum, de la atâta parcare ce e acolo, nu se vede chiar din avion, dar, estetic şi central vorbind, arată neplăcut. Totuşi e o lucrare de artă, nu o foaie verde. Plus că are valoare istorică (deşi nu e monument, din câte ştim).
Pentru a vedea cum era originalul, punem aici şi o imagine din anii '80. Asta ca să vadă restauratorii cum era de fapt , ca să nu mai vedem chiftele sau chifle în loc de cupe.
A, unii îi spuneau "Mama care îşi învaţă copilul să bea".  


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia