Tribuna
Sevis
Fals jurnal de Sărbători Pascale
Dumitru CHISELIŢĂ
1699 vizualizari
Fals jurnal de Sărbători Pascale
La un an după ce am stat acasă pentru ca după sărbători să nu avem înmormântări, de Paşti ne-am luat, putem spune, bisericile înapoi. A trecut un an de când, mai degrabă ca un test al răbdării decât ca eficienţă, am fost ţinuţi încuiaţi în casă, unii trimişi în şomaj tehnic apoi alţii în şomaj pe bune, în speranţa (pe care oricum eu nu o aveam) că "hai că nu murim să stăm câteva luni în casă, până trece". Ei bine, nu a trecut, am stat degeaba închişi în casă "ca să nu ajungem ca în Italia", dar am ratat o sărbătoare al Paştilor doar pentru că unii au dorit neapărat aceasta. Ba îi mai şi auzeai pe unii, demni urmaşi ai fariseilor, la fel de religioşi şi credincios-trăitori ca un mop sau o bordură, care mai dădeau şi lecţii despre cum biserica ta e în suflet şi că te poţi ruga oriunde, numai NU în biserică.

Să ne amintim isteriile despre "linguriţa cu Covid", despre cum diverşi gură-mari  ameninţau că după Paştile 2020, din cauza ortodocşilor şi exclusiv a lor, vor muri zeci de miliarde de români de "noul coronavirus" şi despre cum toţi piţiponcii şi piţipoancele urlau pe reţele că "să nu văd picior de popă cu paşti la mine, căăăă...". Să ne amintim şi cum, în noaptea de Înviere, ambulanţa se plimba la mişto pe Mihai Viteazu de la Rahova la Aurel Vlaicu, pentru ca să vadă prostimea din case că e de rău pe stradă şi dacă scoţi nasul prin fereastră. (nu negaţi, eu eram PE STRADĂ la ora aia - asta e, noi presa aveam voie cu hărţoaga după noi - şi am văzut). Acum în generozitatea lor, autorităţile au dat poporului învoire de o noapte (nu toată, că ştiţi, haitele de viruşi fac ravagii după ce se dă stingerea) să meargă şi el la biserică, să spună un "Hristos a Înviat!" şi apoi să marş acasă, ca să nu şi-o ia în cap de la atâtea libertăţi.

Era acum un an...  

"Astăzi suntem în prima zi din starea de urgenţă prelungită. Şi, din păcate, nu avem niciun motiv de relaxare. (...) Avem de ieri până astăzi peste 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci, nici vorbă de relaxare! şi ca să fie foarte, foarte clar ce-am spus ieri şi poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet: cuvântul de ordine este "Staţi acasă!". Este regretabil să observăm, şi în viaţa noastră, şi în viaţa publică, că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă şi cu un aşa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă. Probabil intenţiile sunt foarte bune, dar nu s-a înţeles foarte bine ce se doreşte acolo. Mulţi români au înţeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicaţiile care s-au dat au fost prea optimiste. (...) Aşadar, dragi români, indiferent ce vă spun unii şi alţii, eu vă spun acelaşi lucru pe care îl spun şi medicii, în frunte cu ministrul Sănătăţii, acelaşi lucru pe care îl spun experţii, acelaşi lucru pe care îl spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!". Mai ştiţi? A
spus-o preşedintele de atunci şi de acum Klaus Iohannis. Paradoxal, după sărbători nu am avut înmormântări, dar mulţumim pentru ameninţarea de atunci, nu am uitat.
Am avut în schimb tabele cu infectaţi şi vindecaţi, restricţii, interdicţii, magazine închise, isterici, fanatici virusaţi mai ales la cap, nişte alegeri de tot râsul atât ca ofertă de candidaţi cât şi ca prezenţă la vot, un Crăciun şi un An Nou la fel de interzis ca Paştile. Acum e altceva. Cred. Vom vedea. E abia joi

Joia Verde, în care se vopsesc ouăle şi se tranşează mielul

Înclin să cred şi chiar să îmi dau dreptate că românul, chiar şi cel autodeclarat cu pumni în piept ca daco-roman get-beget şi super-giga-ortodox nu mai ştie ce sărbătoreşte când sărbătoreşte, indiferent dacă vorbim de Paşti, Crăciun sau zi onomastică. La cum observ, el sărbătoreşte sărbătoarea. Sau celebrează faptul că a terminat curăţenia de primăvară. Sau a intrat într-o criză de shopping cu ocazia zilelor libere date cu generozitate de Guvern. Sau intră în Sezonul 2 de luat jucării pentru copii, schimbând doar personajele: pe Moş Crăciun/Santa Claus cu Easter Rabbit/Iepuraşul "de Paşte". Învierea Domnului? Poate o minoritate de îndoctrinaţi religios, cu capu-n Evumediu, or sărbători şi se vor bucura de aşa ceva. Noi sărbătorim sărbătoarea, nu cauza ei.
Mâncăm miel, pentru că "de Paşti se mănâncă miel". De ce se mănâncă miel şi ce treabă are mielul cu Învierea Domnului? Simplu: pentru că "aşa se face". Mielul jertfit îl simbolizează pe Iisus jertfit pentru noi. Mielul e nevinovat şi fără păcat, la fel ca Iisus. Deci tu tai/mănânci mielul pentru a conştientiza jertfa prin răstignire, pentru tine, a lui Iisus. Sau mănânci că aşa se mănâncă pentru că ştie toată lumea, de Cărciun tai porcul şi de Paşti tai mielul. Îi arăţi la copil ce frumos e mieluţul, apoi îi dai friptură din mieluţul acela.
Ouăle roşii sunt roşii pentru că simbolizează sângele lui Iisus cel răstignit. Noi mai facem în plus ouă galbene, verzi, maro, punem abţibilduri cu iepuri sau amprente de frunze. Pentru ca apoi să ne lăudăm cu cantitatea lor: "eu am vopsit 20"/"ba eu 30".
De Paşti se face curăţenie în casă. Ca o conştientizare a faptului că tu trebuie să-ţi faci curăţenie în tine. Sau nu. Faci curăţenie pentru că, evident, "aşa se face" şi pentru a te lăuda apoi cu cât de obosit eşti. Întorci casa pe dos pentru a o re-aşeza la loc doar pentru că străbunii făceau aşa ceva doar la sărbători pentru că nu aveau timp altcândva, deoarece aveau de muncit la câmp, la vite, de plecat cu negustoria, etc. Dar tu ai acum timp să faci oricând curăţenie, dar totuşi, cel mai mare caz il faci tot la sărbători. Cu casa interioară din tine? Păi nu o vede nimeni, nu mă pot lăuda cu ea, nu se oftică vecinii cu ce am făcut.
DE unde ştiu că joia se tranşează mielul? Pentru că am auzit zgomot de satâr pe la vecini, seara, când vopseam ouăle. Evident că nu tăiau ouă cu satârul. Nici cârnaţi. Dar de ce i se spune "Joia verde" la joia de dinaintea Învierii? E verde pentru că aşa i se spune, că e verde. De fapt, una din explicaţii ar fi că, în această zi se obişnuia să se mănânce mâncare făcută din verzituri, că şi aşa ieşiseră, că era primăvară.

Citesc şi mă înfior de cât de creştini sunt românii când o dau pe "conform tradiţiei". Pe pagina "La blouse roumaine" aflu că "în Joia Mare dinainte de Paşte" (de PAŞTE, evident, nu PAŞTI), "creştinii ortodocşi" dintr-un sat din sudul României "îşi comemorează apropiaţii trecuţi în nefiinţă" (ortodocşii şi creştinii nu cred că morţii sunt "în nefiinţă", whatever), ia ghici cum, "printr-un ritual al focului" (creştinesc, nu?) . Când? "Înainte de răsărit". "Focurile sunt înteţite şi ard în cimitire toată noaptea, timp în care familiile aprind tămâie peste mormintele străbunilor, pentru îndepărtarea duhurilor rele". Dimineaţa când se sting focurile, înainte de a pleca superortodocşii de localnici "lasă pacheţele de mâncare, flori şi băutură pe jos". De ce? Pentru că "în Joia Mare mormintele se deschid, iar spiritele revin acasă". Ce văd aici pe post de tradiţie e un păgânism cât roata carului, dacă tot o dăm pe tradiţii, ca să nu zic de la obraz că minimul 90% din tot ce "conform tradiţiei" se face, este doar vrăjitorie curată sub pretexte creştine. Mai mult nu mai zic că mă enervez iar. Adică "tradiţia" e la fel de creştină ca oferta "de paşte" de la mall, nu?

Vinerea Mare, când înconjurăm biserica

În Vinerea Mare, cine poate, ţine post negru. Adică nu mănâncă şi nu bea nimic pănă după apusul soarelui. Cine nu, mănâncă, dar tot de post. În timp ce face mâncare de ne-post: ciorbă CU CARNE; tocană CU CARNE, friptură evident CUI CARNE, drob de miel CU CARNE (că cel din comerţ are aditivi deci nu e bun).
Dimineaţa, citesc o urare oficială adresată şi mie, că-s sibian, care după ce bagă aia cu protejatu pe noi şi pe ai noştri, ne trânteşte un "Paşte fericit!" şi un "Hristos a înviat!". Păi, luând-o de la coadă la cap, în Vinerea Mare, Hristos este pus în mormânt. Slujba Învierii- Învierea, are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Deci NU. Nu-mi urezi "Hristos a Înviat" înainte de a Învia. Cu atât mai puţin tâmpenia aceea care e mai mult îndemn, dar folosită de toţi PR-ii şi marketerii şi chiar indivizii, "Paşte fericit!". Când lumea nu era aşa de evoluată încât să stea 24 de ore pe zi cu ochii beliţi în smartfon, înainte de Paşti ne uram şi se ura "Sărbători Fericite". Cred că am scris de m-am plictisit, asta cu păscutul fericit e o traducere imbecilă a urărilor anglo-germanice ca "Happy Easter" - "Frohe Ostern". La ei sună bine, la noi nu. Cine vrea să pască fericit de Paşti pentru că aşa i se spune, nu are decât. Unii au altceva de sărbătorit atunci.
La coadă (e sezonul cozilor încă, e coadă la orice, numai la lipici nu) la o alimantară cunoscută, un şef, după tonul deranjat al vocii, le tot spune cetăţenilor cumpărători din incintă că-s prea mulţi şi că se închide la opt seara pentru că restricţiile naţionale aşa zic. Când spune de restricţiile naţionale şi de ora 8, are un stil de Arafat nervos că i se pun întrebări care nu-i convin, iar când spune că e înghesuială în magazin (nu era, dar whatever) era chiar nervos şi nu uită să pomenească şi că va fi "înghesuială în spitale". Adică, v-aţi prins, dacă e multă lume la el în "market" precis toţi vor ajunge la ATI, (fără mască!) pentru că de aia.
M-am decis să evit şi eu riscurile şi să nu mai calc pe acolo, să nu ne riscăm unii pe alţii chiar aşa. Banii mei pot merge şi în altă parte, în definitiv.
Vineri seara se înconjoară biserica. Anul trecut nu s-a înconjurat, pentru că aveau oficial  probleme cu bisericile. Pe baza a ce teorii ale conspiraţiei creştine sau a ce analize de mari specialişti în virusarea maselor nu ştiu, că zilnic, în mall, lumea îşi rupea capetele şi îşi sufla reciproc în ceafă, în campanii de prăduială a orice era de mâncare sau dezinfectare. Ei, anul ăsta ne-am luat bisericile înapoi de Paşti. De la cine? De la cei care pun lacăte. Pe biserici şi nu doar pe biserici.
Evident că am fost, chiar dacă doar în trecere, la biserică, la Slujba (Denia) Prohodului, "când se înconjoară biserica".
"Cu cei răi, Hristoase,
Ca un răufăcător
Socotit ai fost, dar ne-ai îndreptat pe toti
Şi ne-ai scos din amăgirea celui rău.

Mai frumos cu chipul
Decât oamenii toţi,
Ca un om se vede mort şi fără chip.
Cel ce toată firea a-nfrumuseţat"   

Lume suficientă, parcă special să ne arate că realitatea din realitate este alta decât ce vi/ni se arată la ştiri sau din ce comite individul "pe reţelele sociale". Chiar dacă suplimentul de măsuri "pandemice" este vizibil (mască, etc.) tot e altceva. Mai ales altceva decât are impresia ceata progresistă şi reprezentanţii săi. Dar în fine, ei ştiu despre biserici şi credincioşi de la ştiri sau de la tovarăşii influenceri de profil.
Evident că nu au lipsit nici auto-cocalarii de pe carosabil, care băgau tare în boxele maşinii  exact când treceau pe lângă lăcaşul de cult. Evident nu au lipsit nici "forţele de ordine", mai exact jandarmii. Un lucru pozitiv a fost că virusu' a băgat spaima mai ales în cei care veneau la biserică pentru a se afla în treabă sau a se da şmecheri. Acum vine doar cine simte nevoia să fie acolo.
Pe drumul înapoi, unul cu număr de Gorj ia în viteză, la aroganţă, giratoriul de la capătul cu Rahovei. Zic şi eu, "uite mă, cu ce se ocupă unii". Apoi, tot pe Rahovei, la trecerea de la piaţă, hop. Poliţia. Şi dublu hop, băiatul vitezist, într-o mică pauză de explicaţii. Ei, ăsta e avantajul mersului pe jos. Nu îţi face piciorul frumos neapărat, dar nu depăşeşti vreo viteză legală. Şi ar fi OK să văd mai multe echipaje prin Sibiu, mai ales pe bulevardele lungi şi drepte, mai ales seara când începe paranghelia. Nu de alta, dar nu doar ne-mascaţi trebuie să se vâneze...

Sâmbăta, zi de ultime pregătiri. A, şi de 1 Mai

"Ziua Muncii" a picat nefavorabil amatorilor de nostalgii tovărăşeşti anul acesta. 1 Mai "muncitoresc" este în 2021 sâmbăta de dinaintea Paştilor. Cel puţin la noi, la ortodocşi. Interesant e că, de când mă ştiu, Ziua Muncii a fost o zi în care, oficial, nu s-a muncit. A mai fost aşa în 1937. Tot interesant e că au dispărut tradiţionalele articole despre "cum era de
1 Mai în care un pitzi jurnalist care nu a prins nici măcar guvernul Stolojan ori mondialul din State întreabă pe un neică fost muncitor căruia îi joacă evident memoria feste, despre cun decurgea "sărbătoarea oamenilor muncii", cu concluzia, desigur, că era mai frumos şi mai bine.
În schimb îmi apare de undeva un articol despre Maia Morgenstern, din 2011, în care spune despre rolul său din "Patimile lui Iisus" al lui Mel Gibson, în care spune că ea a fost pedepsită pentru că a jucat în acel film controversat şi că de aceea, pentru că a jucat, nu a mai primit roluri la Hollywood. Şi mai recunoaste că rolul din filmul lui Gibson nu i-a "schimbat viaţa sau concepţiile". Şi că acest lucru a cam şocat multă lume obişnuită să afle de convertiri după roluri biblice, care a fost contrariată de faptul că M. Morgenstern şi-a tratat rolul ca pe un rol. Pentru cine nu ştie, ea a jucat rolul Fecioarei Maria în acel film.
Filmul a fost "controversat" la vremea lui, dar este şi un film excelent. La excelenţa filmului contribuie şi Maia Morgenstern. Dacă "producer"-ii de la Hollywood au ales să o "sară" pe actriţa noastră, e ghinionul lor. Nici ei nu mai fac filme ca în anii "de aur", cu actori "de aur". Ba chiar dimpotrivă. Oricum prefer cinematografia europeană, pe departe. Oricum, urmărind palmaresul cinematografic al Maiei (am zis corect?) Morgenstern am realizat că am văzut destul de puţine filme şi că în materie de desfacere filme ne-americane, adică europene, România e praf, chiar daca toţi îşi rup cămăşile de pe ei că suntem UE. Cât despre convertirile actorilor după un rol, eu zic că în marea lor majoritate sunt poveşti romantice şi lovituri de PR. Richard Chamnberlain nu cred că a devenit catolic după rolul din Pasărea Spin, deşi se consideră o persoană religioasă. Joakim Nätterqvist (cel care a jucat în "Arn", nu a devenit cavaler templier după ce a jucat în film, şi nu cred deloc că Ralph Fiennes a avut probleme de a simpatiza cu ideologia nazistă pentru că a fost SS-istul din "Lista lui Schindler" ori cu cea comunistă pentru că a fost politruc în "Enemy at the Gates". Ca să nu mai pomenim aici de întreaga tevatură făcută pe tema "convertirii" la creştinism a lui Shia LaBoeuf în timpul
şi după rolul (tanchistul "Bible") din "Fury", care s-a dovedit, după mine, doar o declaraţie despre implicarea lui într-un rol. Ca ortodocşi celebri de la Hollywood, am aflat de Tom Hanks (care a jucat în total neortodoxul Codul lui Da Vinci), şi de Telly Savalas.
La toate astea mă gândeam în timp ce aranjam de ciorbe, tocănuri şi alte delicii pentru masa de Paşti.  
 Mesajul lui Cîţu de Paşti: "Credincioşilor care celebrează Sărbătorile de Paşti le doresc sănătate, armonie, iar speranţa să ne lumineze gândurile, în timp ce privim spre cel de lângă noi şi, împreună, spre viitor". Zici că e Cenaclul Flacăra al Tineretului revoluţionar. Mesajul lui Iohannis "Vă urez tuturor ca Sfintele Paşti să vă aducă sănătate şi pace în suflete". Sună altfel, zic eu.
Chiar când să închid, văd că Times New Roman iar se bagă în seamă cu miştouri cocălăreşti, doar ca să arate cât de cool sunt ei. "Beizadeaua lui Dumnezeu, prinsă cu 200 km/h pe un măgar tunat în Ierusalim". Da, vor sări iar unii la mine că "bă, e umor, e pamflet", e din alea. Sincer, când citesc paginuscule din acestea de aşa-zis umor pentru trotinetişti, mi se face dor de Urzica din comunism. Era infinit mai bine scrisă.

Noaptea Învierii, când a fost liber pentru toţi

Paradoxal (sau nu), virusul şi-a luat o pauză în Noaptea Învierii: e liber să circuli până la 5 dimineaţa. Dacă anul trecut am "sărit" (deşi nu am dorit) slujba-slujbele Învierii Domnului din motive de lasă să nu-mi mai amintesc că mă enervez iar şi e sărbătoare, acum decid să NU absentez.
Aşadar, de pe la 23:40 ies din casă, pe o temperatură superbă de noapte de vară, de care, sincer, îmi era dor. Pe stradă (bulevard, noa), oameni care merg spre biserică. Pe carosabil (tot bulevard, noa) maşini care ori merg şi ele spre o biserică, ori se bagă în seamă, cu muzica bubuind în boxe, că e voie acum să te bagi noaptea în seamă, că doar e Învierea şi dacă ortodocşii au voie, ei de ce nu, gen. Vorba ministrului Sănătăţii. "Suntem în-
tr-o perioadă complicată". Cred că de la retragerea aureliană suntem aşa.
Despre cum a fost slujba de Înviere la biserica de la mine, am scris. Despre cum, să spunem, 15 la sută din cei prezenţi erau în plus şi nu aveau ce căuta acolo, nu am scris, dar e o poveste veche, care se ambiţionează să continue. Pentru unii, mai ales din targetul pubero-adolescentin, Învierea de la biserică e o mare fiţă de eveniment la care e cool să fii prezent şi să te bagi în seamă. Nu că ai fi tu marele credincios, dar apoi te poţi da mare cu ce mari fapte de curaj ai comis tu acolo şi cum se uită lumea la tine că ce fenomenal erai (aiurea, te priveau doar că erai penibil cu atitudinile acelea de musculos fără muşchi, cu ochelarii de soare deşi era noapte, cu şedinţa de poze cu smartfonul în faţa bisericii ca să arăţi că @inviere. Pe mine m-au dat gata, să zicem, unii care
şi-au aprins ţigările de la Lumină. Că de aia au luat Lumină, de aia au adus oamenii Sfânta Lumină de la Ieruralim, pentru ţigările lor. Am mai văzut selfie-uri în biserică, de exemplu. Am mai văzut destule, şi am regretat că nu s-au deschis, ca în vremurile bune, cluburile, că aşa erau şi asemenea umani mai rari pe la biserici, că se adunau unde doreau ei. Dar, pe bune, dacă nu simţi nevoia să mergi într-un loc, de ce mergi? E ca şi când tu ai fi manelist şi te-ai duce la concert la filarmonică şi ai cere dedicaţii la prim-solist. Sau ai da cu bani în muzica militară a garnizoanei când e ceremonialul de Ziua Eroilor. Adică nu are rost să fii undeva unde nu ţi se potriveşte. Dar, cum am spus, asta cu comportamentul şmecheresc de Înviere e o poveste veche.
Pe Mihai Viteazu patrulează automobile de orice fel, cu muzici de orice fel, de la îmţa-îmţa de club la "din partea meaaa". Doar e noaptea în care e voie, nu? E liber pentru toţi, virusul nu lucrează în minivacanţă. Tot caut explicaţii privind restricţiile nocturne şi tot nu găsesc ceva fezabil, oricât aţi înjura. Hai, gata, e sărbătoare. Hristos a Înviat!

Ziua de Paşti, când ne-am odihnit după atâta muncă
   
"Zilele acestea, oferiţi-vă şi oferiţi cadou şansa revenirii la normalitate prin vaccinare. Veţi găsi centrele deschise şi în aceste zile. Vă mulţumesc pentru că sunteţi alături de noi în acest efort de a reveni la viaţa de dinainte de pandemie", spune, în mesajul de Paşti, noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Zilele acestea, adică ziua aceasta, de 2 mai, a Sărbătorii Învierii Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe şi greco-catolice. Românaşii noştri sunt cam rupţi de oboseala acumulată, după maratonul de curăţenie-mâncare-fugit după bere şi după pâine şi se odihnesc. Pasiv, în pat,sau activ, ori plimbându-se, ori aranjând în curte un grătar. Sibiul miroase a grătare în zona de case. Nu ştiu dacă discută, între două înghiţituri de bere sau vin de casă, despre oferirea cadou a şansei revenirii la normalitate prin vaccinare. Apropo, înţeleg că e campanie, dar când uraţi ceva cuiva, dragi urători oficiali, nu mai amestecaţi ideile. Nu de alta dar 20 de ani am fost tocaţi la cap să-l iubim pe Ceauşescu şi nu a mers. Hai să lăsăm sărbătoarea - sărbătoare şi campania de vaccinare-campanie de vaccinare şi să nu le facem (de fapt faceţi) ghiveci doar de dragul de a arăta cât de grijulii sunteţi faţă de noi. Ar fi chiar o premieră să vă pese, apropo. Plus că e destul timp în celelalte zile, de orice campanii vreţi.
Afară este o vreme superbă, chiar dacă mai picură aşa, doar ca să facă în ciudă celor care au anunţat că "de Paşte" va fi urât. Ei bine, nu a fost. Ba chiar am lăsat geaca la o parte. Spre deosebire de a doua zi, care va fi mai răcoroasă. Dar a doua zi este deja zi de muncă, pentru ca "noi presa" aia ce o înjuraţi să vă dea ştiri pe care să le daţi scroll la grătarul de a doua zi de Paşti, din grădină sau din mijlocul naturii... Dar asta e altă poveste. Apropo, un prieten sas şi neortodox spune, pe facebook, că este corect PAŞTI, nu PAŞTE. Doar noi românii corporatişti şi din edvărtaizing zicem că nu. Că cică PAŞTE. Oricum sper că aţi profitat de libertate şi aţi sărbătorit de PAŞTI, nu aţi păscut fericiţi conform îndemnului.    


comentarii
14 comentarii

Ca de obicei, prea multe divagatii, in comparatie cu opiniile transmise...
04.05.2021 10:29
Sunt doar un cititor de departe care citesc cu drag articolele ziarului "de-acasa". Atunci cand timpul imi permite. A ajuns de-a dreptul enervant sa se repete smiorcaiala ca articolul e prea lung. Pai nu te pune nimeni nene sa citesti! Nu-i lectura obligatorie, poti parasi pagina cand vrei, dar mai taci din gura cu prostia asta, ca doar n-oi fi critic literar.
Si ca tot veni vorba de critica (neliterara), domnule Chiselita, permiteti o singura observatie, va rog? Hristos e atat de viu, incat putem spune HRISTOS A INVIAT! oricand, chiar si in Saptamana Mare, cu decenta si credinta. Asa cred eu, o furnica in fata unui elefant. Daca nu am dreptate, m-as bucura sa ma corecteze cineva autorizat.
04.05.2021 19:11
Mai draga, jurnalismul e jurnalism... Redactorul spune aceleasi poante rasuflate de ani de zile... la valoarea lui ar trebui sa gaseasca altele si sa scrie articolele mai concis. Ce rost avea insertia aceea despre rolul Maiei Mogenstern si a altora actori care au intruchipat figuri biblice sau alte figuri cu impact in psihismul propriu sau colectiv? Lucrurile acestea le poate scrie dl. redactor intr-un jurnal personal si sa-l publice - tot e la moda sa-ti publici jurnalul in timpul vietii - ca dnii Cartarescu sau, concitadinul nostru, Radu Vancu.
Pana atunci voi spune tot asa: maximim de informatie si opinie in mai putine cuvinte... Vorba lunga, saracia omului!
04.05.2021 21:48
asta chiar e lung :) cred ca de data asta ca sa faca in ciuda respectivului :))
trebuie sa nu uitam de umilirea de anul trecut. trebuie pedepsiti. am fost binevoitori in decembrie si inca au votat cu ei (aproape) majoritatea celor care au votat. indeajuns ca sa faca guvern. dar asta doar pt ca trecuse o luna de cand bagasera masca obligatorie si martie-aprilie-mai erau trecute de mult. dar daca alegetile ar fi fost dupa inca cateva luni, ar fi fost masacru pt ei, cu lumea retraind vechi restrictii si unele noi pe deasupra. restrictii degeaba, nu cele care chiar sunt utile, ca masca in interior.
altfel, cu Pastile, sa nu ne plangem atat ca vai lumea nu are invierea in suflet sau chestii de genul. Probabil si Pastile s-au suprapus peste o sarbatoare mai veche a mijlocului primaverii, renasterii naturii. Probabil si paganii dinainte s-ar plange ca le-a fost deraiata sarbatoarea de catre crestini.
04.05.2021 22:05
Chiar așa, nu te obligă nimeni să citești. Sunt o mulțime de articole formate numai din titlu pentru alergicii la citit. D. Chiseliță se documentează, scrie, emite opinii, iar cititorul e liber să aleagă, să reacționeze, să aprecieze câte ceva din munca unui om priceput. Ar fi bine ca și alții de la Tribuna să înceapă să scrie serios, nu gen tabloid, atacuri la persoană, senzațional-șocant sau în stilul lăturile sfatului. De Paște se combină falsitatea cu credința, analiza fiind una de top. Felicitari D. Chiseliță
Unul
04.05.2021 22:24
Una-i una si alta-i alta! Aceleasi lucruri le putea spune in cuvinte mai putine, fara lalaiala! Salariile se dau dupa numarul de cuvinte din articolul cum se dau notele la Bac?
@Unule
05.05.2021 08:45
Dsca vreti cuvinte mai putine nu cititi articole de presa, ci mica publicitate. Acolo e diversificat, mai vedeti si numere! Lasati lectura grea acelora care pot citi esee de mii de cuvinte.
05.05.2021 13:08
Mai, intelectualilor, mari cititori de epopei, haideti sa facem o analiza pe testele lui Chiselita si o sa vedeti ca am dreptate!
05.05.2021 14:10
Ha-ha-ha! Cu atata polemica ii mariti vizualizarile dlui Chiselita... La mai mare, maestre! Scrie pe larg, nu pe scurt!
05.05.2021 14:19
Domnule Chiselita, veti scrie in continuare cum numai Dumneavoastra stiti, pentru ca ....virgula, 'cainii latra, ursul trece"! Pai nu??? Amin!
utu
05.05.2021 14:23
Ai dreptate, numai dl. Chiselita scrie ca pe vremea cand lucra la defunctul Evenimentul sibian...
05.05.2021 15:59
Sa fii alergic la compunerile domnului Chiselita dar sa continui sa le citesti... interesant. O fi in fisa postului?
06.05.2021 10:26
Nu-s alergic nici la polen, daramite la compunerile dlui Chiselita! Dar matale de unde cunosti asa de bine fisa postului?
De altfel, sa stii ca exista un serviciu de monitorizare a presei. Deci, nimic subversiv!
07.05.2021 07:06
Credința e în suflet, Nu biserica-i în suflet! Biserica e o clădire: nu contează, credința contează. CREDINTA ÎN DUMNEZEU E ÎN SUFLET! Te poți ruga oriunde, și face fapte bune. Poți oriunde respecta cele 10 porunci și zice Tatăl nostru. Oare câți dintre oile păstorite au citit într-adevăr Biblia? Acolo zice clar despre credința în Dumnezeu. PUNEȚI MANA ȘI CITIȚI BIBLIA VECHIUL ȘI NOUL TESTAMENT. DE MAI MULTE ORI, CU ANALIZA DE TEXT, ca la clasa a 2-a, PANA PRICEPEȚI.
Nu rastalmaciti :
13.05.2021 18:42
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia