Tribuna
Fals jurnal de prezidenţiale, sau ce face omul înainte, de şi după alegeri (2)
Fals jurnal de prezidenţiale, sau ce face omul înainte, de şi după alegeri (2)

(urmare din numărul trecut)
...Şi când să spui că a fost OK, iată că Dan Barna nu se abţine. "Aveam 14 ani când a căzut zidul Berlinului. Am apucat să cunosc o parte din efectele dictaturii comuniste. Azi candidez la preşedinţia României ştiind bine cât de scumpă e libertatea şi convins că exercitarea ei responsabilă e esenţială pentru ca niciodată să nu mai trecem prin experienţele de atunci." Şi pentru că ştie preţul libertăţii, caută să sporească puterile preşedintelui... Apropo, când a căzut Zidul, eu aveam mai mult. Deci, cunoscând mai mult din efectele şi cauzele dictaturii comuniste, am căpătat un miros aparte, ca acei câini care îţi găsesc drogurile ascunse. Ştiu unde pute a comunism.
La fel USR o arde cu "Mulţumim Diaspora -200.000" şi zice că " La 30 ani de la Revoluţie avem şansa să schimbăm România profund, şansa să încheiem Revoluţia părinţilor noştri, şansa să votăm oameni noi, care nu au avut nicio legătură cu vechea clasă politică.
Împreună scriem istorie!" Şi când ziceam că, uite, partidele sunt corecte şi respectă.
A, era să uit, din mall mi-am luat o ciocolată din aceea "Rom tricolor" pe care, în loc de "ROM" scrie "VOT".

Duminică 10-nov-19 Ziua Votului, când am avut Fără USR în Turul Doi, deşi se dorea invers

 

 

E cald şi bate vântul. Pronosticul meu, pe Sibiu, acum, ora 13:33: 1 - Iohannis, 2 - Barna, 3 - Paleologu, 4 - Dăncilă, 5 - restul. Până la ora 21 mai e. Pe România, se întrevede o finală Iohannis - Barna, ceea ce va fi cel mai amuzant lucru din istoria lumii.
Ce mai e nou: candidaţii nici nu se mai feresc să nu-şi facă propagandă proprie în ziua alegerilor. Subtilitatea este mai din topor decât parii de fasole.
Iohannis: "Astăzi este o zi extrem de importantă pentru România, dar recunosc că şi pentru mine personal. Am votat pentru România Normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România şi sper să primesc astăzi confirmarea că foarte mulţi români îşi doresc acelaşi lucru".
Barna: "Am votat pentru schimbare. Am încredere că generaţia de după 1989 se va implica şi că votul de astăzi va fi un vot pentru viitor. Putem construi România pe care ne-o dorim şi în care vrem să trăim. Mergeţi la vot!". Barna, sâmbătă seara spre duminică: "Pentru prima dată în 30 de ani de la căderea totalitarismului comunist să avem un #tur2faraPSD şi să înlăturăm astfel, pentru mulţi ani, ultima rămăşiţă de trecut. România are nevoie de o schimbare profundă, după 30 de ani de stagnare, şi doar noi putem să o facem, participând mâine, în număr mare, la vot"
Dăncilă: "Am votat pentru o Românie a bunăstării, a respectului şi a drepturilor garantate, o Românie sigură şi demnă, în care românii nu stau cu teamă pentru ziua de mâine, că nu au ce pune pe masă sau nu au bani de medicamente sau facturi. Am votat împotriva tăierilor de pensii şi salarii, împotriva austerităţii, am votat pentru o Românie care stă cu capul sus şi care are grijă de toţi ai ei: de copiii noştri, de pensionari, de cei de la sate şi cei de la oraş, de fiecare român care are dreptul de a trăi mai bine aici, în ţara lui".
Paleologu: "Am votat într-un liceu istoric al Bucureştiului, unde a studiat în anii '30 tatăl meu şi unde au studiat alţi mari intelectuali români precum Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt, Octavian Paler sau Andrei Pleşu. (...) Am votat pentru ca fiul meu să aibă mai multe motive de a trăi şi de a munci în România. Am votat pentru ca tineri ca el, oameni din generaţia lui, să aibă motive să rămână în România şi să contribuie la bunăstarea acestei ţări. Am votat pentru o Românie a respectului: respect pentru muncă, respect pentru educaţie, respect pentru moştenirea culturală şi spirituală a României şi a Europei, respect pentru românii de toate vârstele, pentru românii din România şi din afara ţării. Am votat pentru o Românie a respectului faţă de toţi românii.".
Mircea Diaconu: nimic.
M. Şora (nu candidează, dar aşa, să vedem, numa' de chestie): "Niciodată Florenţa nu fu mai frumoasă! Dragi prieteni, am văzut tineri care votau pentru prima oară, am văzut bunici în baston, oameni traşi la faţă de oboseală, după o zi de muncă, flăcăi în putere, gata să dea cu răul de pământ, ca să scape odată de el, oameni entuziaşti şi oameni cu inima frântă… Dar toţi cu "Sperăm să fie bine!" pe buze. Am văzut un tătic venit cu un bebe în cărucior. Florenţa votează, dragii mei. Oamenii vor să se întoarcă acasă". Da, ca în 1948 când Tovarăşa Ana aştepta cu nerăbdare "oameni noi" din Franţa, la Externe.
Radu Vancu (nici el nu candidează, dar e sibian) "Diaspora ne trage înspre Europa - ca de atâtea ori în ultimii ani" (Da, vedem şi la ştiri, toţi vesticii sunt în limbă după imigranţii români, nu mai ştiu cum să cheme mai mulţi la ei).
Orban, Ludovic Orban: "Am votat, în mod evident, pentru o Românie normală, pentru o Românie dezvoltată, puternică, respectată în lume, în care drepturile şi libertăţile fiecărui cetăţean sunt respectate cu sfinţenie şi în care fiecare om are o şansă de a reuşi în viaţă".
Eu: "încă nu am votat, nu am chef la ora asta. Poate mai târziu". De remarcat cum toţi declaranţii ăştia (cu excepţia mea, desigur) se îneacă în atâta metaforă politică. Ai chiar impresia că le pasă de români. Păi fraierii îi cred. Ba se mai şi închină la ei.
Prietenul meu de pe reţele, medicul Răzvan Constantinescu din Iaşi: "Ştampilă pe buletin": "Pentru a doua oară în viaţă, după ciudatul episod din 2000 (tot la prezidenţiale), deci la 19 ani distanţă, am votat din nou trandafirii. Nu a fost chiar aşa de greu, până la urmă o să mă obişnuiesc. Istoria ne ia în râs când ne aşteptăm mai puţin". DC News, la 1/2 oră după postare: "Medicul Răzvan Constantinescu: Am votat, din nou, trandafirii.". Medicul Răzvan Constantinescu, membru ALDE, a votat cu PSD la prezidenţiale". Deci atenţie ce spuneţi pă reţele, că ajungeţi la ştiri. Hăhăhă!
Toţi îşi pozează fundul CI-ului cu "Votat", de parcă cine ştie ce mare sculă ar fi făcut ei. Păi ce efort este să mergi să votezi, bă? Mergi şi votezi, atât. Nu sapi şanţuri, nu cari lemne, nu duci ciurda la păscut... Ba unii, şi mai aiurişti spun şi cu cine, de parcă asta i-ar convinge pe alţii să voteze la fel. Uite, eu, la ora asta, 14:46, încă nu ştiu cu cine. Asta pentru că mă simt aşa de bine liber şi fără un tătuc electoral căruia să-i fac temenele.
Observ că m***a iar îşi face loc printre sectanţii lui hashtag, de parcă e pesta porcină care revine din loc în loc. Abia aştept să se păruie pentru turul doi, să văd "civicii" liberali în luptă cu "civicii" barnişti. Ar fi mai funny decât continuarea poveştii cu "ciuma roşie".

Şi când am fost la votare...

...Îmi mirosea a grătare. De la vecinii de jos. Şi da, am fost la votare. Şi da, am cea de-a
9-a (noua) ştampilă cu "votat" pe spatele cărţii de identitate şi nu-i fac poză şi NU o pun pe reţele, că şi pentru asta am luptat în 1989, ca să nu ne facem personal de marele rahat. La ieşirea din secţia de votare nu am declarat nimic, doar că şi acum mă mir de ce l-am ales taman pe Paleologu din lista aceea, deşi
m-ar fi atras mai mult Stanoevici, din simplul motiv că era singurul care nu avea siglă. Şi Diaconu mi-ar fi fost simpatic, dar arăta prea trist în afişele lui. Oricum, nu am vrut ca de mâna mea să iasă faimoşii candidaţi pentru că nu-mi plac, plus că au destui care să-i voteze, aşa că la ce să mai hop şi eu.
E fain să te plimbi, seara, în zi de vot. Oamenii merg să voteze la fel cum merg la mall: cu grupul, cu familia, cu iubi, cu bebe, cu căţelul, doar căruţul cu produse mai lipseşte. Şi observ că, pentru prima oară în 20 de ani, mi-au peticit strada, care arăta ca Harta României în relief, zona de munţi, văi, depresiuni, lacuri. Măsură electorală sau o fi rămas asfalt în plus din alte locuri, nu contează. Cred că e o premieră mai mare decât "răsturnarea situaţiei" la vot de o văd acum la televizor.
Estimările PNL şi PSD de la ora 15 ne dau pe Iohannis primul, Dăncilă nr. 2 şi Barna,
nr. 3. BEC spunea, la ora 18, că prezenţa la vot a fost de 42,66%, adică 7.771.892 din cetăţenii români au votat. "Mai avem trei ore. Suntem aproape de un tur doi istoric. Fiecare vot face diferenţa. Este timpul ca generaţia noastră, a celor crescuţi sau născuţi după Revoluţie, să spună ce fel de ţară vrem", zice Dan Barna.

Pe măsură ce orele trec, estimările astea devin, încet încet, realitate. După ce mai scriu ceva, ies în oraş, să iau pulsul cetăţii. La USR, câţiva tineri fumează afară. La Cercul Militar, coroanele depuse de sărăcăcioasa Zi a Armatei (25 octombrie) se ofilesc pe buza artezienei. În centru, cetăţenii din cetate trăiesc intens alegerile prezidenţiale: stau la terase, mănâncă şi beau. Stau şi eu de o bere la Zestrea, discut ceva politică şi, în jurul orei H, adică 21, mă duc la sediul PSD să văd atmosfera de acolo. Arunc o privire şi la locul unde se adunau cei de la Văvedem, dar nici măcar coşul ăla de gunoi cu "ochi" nu mai e.
În sediu o atmosferă animată, cu televizorul "dat" pe numărătoarea inversă până la ora la care e voie să se spună cine, cum şi cu cât. Presă puţină, adică eu şi "concurenţa", ca să zic aşa. Restul or fi la celelalte partide, că asta nu pricepeţi voi, ca jurnalist mergi echidistant, unde eşti acreditat, că toate ţi-s egale. Şi fiţi siguri, ORICE om din presă ar fi preferat ca la ora aceea, duminica, să fie undeva acasă, sau în alte locuri specifice de "loisir", nu să noteze, să "ia audio", să facă video, să fotografieze, apoi să o ia întins la redacţie ca să predea "marfa".
Ce spuneam? A, la PSD. Se spun rezultatele, se aplaudă, se felicită, se ascultă discursurile "la cald" Iohannis vorbeşte cam mult şi de pe hârtie, Dăncilă nu citeşte de pe hârtie, Barna spune şi el ceva şi mai speră ca diferenţa de 6 procente ce-l desparte de "Vio" să fie în favoarea sa. Aştept liniştit, iau declaraţii, mai stau la o tacla în faţa sediului şi merg înapoi spre ziar. E trecut de ora 22. Aş fi dat o tură şi pe la liberali, dar şi-au mutat sediul şi nu mi-s în drum. Aş fi trecut şi pe la USR, dar chiar mă grăbeam.
La redacţie, aflu rezultatele parţiale: Iohannis, Dăncilă, Barna, Diaconu. Am estimat greşit "finala", asta e. Deci circul va continua pe aceleaşi coordonate, încă două săptămâni.

Epilogul de luni, 11-11-19

Susţinătorii lui Iohannis se bucură, susţinătorii lui Barna sunt cam trişti, cei anti cei doi se amuză. Citatul zilei îi aparţine lui Sebastian Lăzăroiu: "Paleologu a furat voturi lui Barna cât să nu treacă în turul doi". Dan Barna şi Cioloş fac un pas previzibil, îşi arvunesc voturile pentru adversarul Iohannis. Barna: "Din păcate, bucata de Românie pe care m-am bazat este mai mică decât am anticipat. (...) Am crezut că suntem mai sus. Îmi asum întreaga responsabilitate, nu sunt un lider care pleacă la prima înfrângere.". Morala este că nu îşi dă demisia, în ciuda înfrângerii. Mai zice că se vor axa pe locale şi parlamentare. Viorica Dăncilă vrea "confrontation" cu Iohannis. Ar fi ceva...
Bradul de Crăciun din Piaţa Mare nu o fi frumos, dar e teribil de comic. Zici că e o căciulă uriaşă de pitic. Apropo, luni, 11, noiembrie 1918, la ora 11 şi 11, s-a încheiat Primul Război Mondial. La noi va începe al doilea război electoral.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia