Tribuna
Faci gălăgie la tine acasă? Ce păţeşti dacă produci zgomote şi deranjezi vecinii! "Măsurarea decibelilor se face în locuinţa reclamantului!"
Rareș BIŢU
4431 vizualizari
Faci gălăgie la tine acasă? Ce păţeşti dacă produci zgomote şi deranjezi vecinii!

Legea zgomotului a fost adoptată de Senat. Cine face gălăgie în propria locuinţă riscă amenzi contravenţionale dacă la vecinii care depun plângere zgomotele depăşesc 35 de decibeli.

  • "Măsurarea se face în interiorul locuinţei celui care face plângerea, în locuinţa reclamantului, în niciun caz nu te duci cu sonometrul la cel de deasupra sau cel care te deranjează şi îi baţi la usă. Până când îi baţi la uşă şi aşa... s-a terminat", explică iniţiatorul proiectului Matei Dobrovie, deputat USR.  

Propunerea legislativă adoptată zilele trecute de Senat stabileşte limitele de zgomot maxime admisibile în locuinţe şi în instituţii publice, dar şi amenzile pentru depăşirea acestora. 
Agentul constatator are obligaţia de a măsura nivelul de zgomot cu un sonometru omologat şi verificat metrologic. 
Amenzile pot ajunge la 1.500 de lei, iar în cazul recidiviştilor acestea cresc cu 50%. O bagatelă care probabil că i-ar face să râdă pe paranghelioţii care vara trecută au ţinut morţiş să ştie jumătate de oraş că prin Turnişor cuiva i s-a făcut de savurat manele până dimineaţa. 
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi "pentru", unul "împotriva" şi o abţinere, iar Camera Deputaţilor e for decizional. 

Guvernul nu a fost tocmai încântat de propunerea avansată de USR motivând că "modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activităţi încetează". Absolut logic: de la anunţul făcut la 112 şi până la ivirea organului care bate la uşă, asta în cazul în care uşa nu aparţine vreunui smardoi de soi şi potera îndrăzneşte, totuşi, să-l viziteze neanunţată, zgomotul poate fi pus pe butuci, cum se întâmplă nu frecvent, ci aproape de fiecare dată. Şi cum pleacă potera, dă-i bătaie şi rupe boxele! Dă-i să se-nveţe minte nenorocitul de vecin cu tot cu reclamaţia lui! Numai că, pe lângă clasicele portiţe, legea a mai lăsat şi o fereastră deschisă:

Amendat în Comisia juridică şi adoptat de plen, actul normativ a stabilit şi când e zgomot, şi când e rost de contravenţie:  

  • "Tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00 - 14.00 şi 16.00 - 23.00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestari similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical". 
  • "Măsurarea se face în interiorul locuinţei celui care face plângerea, în locuinţa reclamantului, în niciun caz nu te duci cu sonometrul la cel de deasupra sau cel care te deranjează şi îi baţi la usă. Până când îi baţi la uşă şi aşa... s-a terminat", explică Matei Dobrovie, deputat USR.  

Iniţiatorii proiectului spun că fiecare secţie de poliţie va trebui să aibă un aparat de măsurat decibelii.
Tot contravenţie e şi depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14.00 - 16.00 şi 23.00 - 7.00, măsurat in condiţii similare.

Propunerea legislativă încadrează tot la contravenţii "tulburarea fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi reglementate de Legea societăţilor 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7.00 - 23.00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB". Pentru intervalul orar 23.00 - 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.

Dacă măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze care ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.
Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

Un singur lucru n-a stabilit propunerea legislativă: ce-i de făcut în cazul în care poluarea fonică e produsă tocmai de oamenii legii. Ce-i de făcut în serile în care cârdăşia dintre jandarmi şi alcool naşte monştri, iar hărmălaia îndurată de vecini devine regula nopţii? Pe ăia cine-i amendează? ... Ce ridicaţi aşa din sprâncene? Aţi şi uitat că "Sunt suficienţi poliţişti beţivi şi nenorociţi în Poliţia Română"? Să nu-mi spuneţi c-aţi uitat ce spunea prin 2011 şeful Poliţiei Române, Liviu Popa! ... Aţi? Atunci data viitoare povestim şi de cârdăşie, şi de hărmălaie, şi de ce-i de făcut cu ce spune Popa! 

Foto: Sebastian MARCOVICI , Răzvan NEGRU

 


comentarii
1 comentarii

Decibelirea ( ! ) se face in spatiul persoanei vatamate,desigur !
Albert Kalonji, Kassaiul de Sud
20.03.2018 18:46
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia