Tribuna
Expoziție dedicată fostei fabrici HESS BALANȚA, reper al industriei locale, la Biblioteca ASTRA
Maria-Antonia OANA
675 vizualizari
Expoziție dedicată fostei fabrici HESS BALANȚA, reper al industriei locale, la Biblioteca ASTRA
© Foto: Facebook Biblioteca ASTRA

Luni, 10 februarie la ora 14, în Foaierul Bibliotecii ASTRA (Corp B, parter) va avea loc „Expoziția de cântare produse de fosta fabrică HESS BALANȚA”, întreprindere etalon înființată în 1896, reper al tehnologiei și inovației din industria locală și națională.

Vernisajul va aduce în atenția vizitatorilor cântare și balanțe vechi, inclusiv de 130 de ani, produse în două uzine sibiene de renume - HESS și BALANȚA. Evenimentul propune să fie un îndemn la meditație asupra unor evenimente istorice din plan local.

„În sfera meșteșugurilor sibiene, tranziția de la bresle la ateliere patronale s-a realizat prin păstrarea tradiției, implicând aceiași meșteșugari, alături de nou-veniți din mediul urban și rural, care au învățat și practicat meseria la un nivel profesional influențat de industria Imperiului Austro-Ungar”, transmit organizatorii expoziției.

Potrivit acestora trecerea de la ateliere la fabrici, în 1947, s-a produs prin naționalizare. Atelierele au trecut fără excepție în proprietatea poporului și administrarea Statului. Toate activitățile tradiționale ale breslelor, mai apoi ale atelierelor, au fost continuate cu aceiași oameni, lângă care s-au adus mulți alții, încurajați-fortați să vină la oraș ca să învețe carte și meserie.

Ce vedem în expoziție

Expoziția cuprinde cântare austriece, germane, elvețiene, alături de cântare similare produse la Balanța de foștii țărani aduși în fabrica socialist: „Acești oameni care au învățat meserie la locul de muncă și în școli profesionale, pe care Statul le-a înființat atunci, erau conștienți și mândri de ceea ce au reușit în evoluția lor”, mai transmit organizatorii.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public până în 21 februarie.

 





comentarii
4 comentarii

N-am stiut ca in '47 s-au nationalizat atelierele. Deci Uzinele HESS, Rieger etc. au fost doar niste 'ateliere', pe care comunistii le-au transformat in fabrici, unde au continuat sa produca cantare cu ajutorul taranilor. Asemenea tampenii nu am auzit de mult
sibian
08.02.2025 12:56
In 47 cint sa nationalizat fabrica Hess a fost un Rom care la luat pe Hess si la conduz in strada si ia spus deacum incolo fabrica ne apartine noua.Acest personal a ajuns de rang inalt a fost maistru principal in 1971 sa pensionat .Numele lui Maruntelu Ion.
www de.
08.02.2025 21:57
Sa vedem uzina Hess / Si sa bem cafeaua ness
09.02.2025 18:26
Să fie clar pentru toată lumea; fosta fabrică Balanța(unicul producător de cântare al României) a fost falimentată de familia răposatului patron dintre 1999-2014 Costeiu Eftimie în cârdășie cu ciracii lor(Nicolae Ebîncă, Nicolae Filimon, Ioan Pau, Costică Sofrone, Emil Vânătoru)! După 1990, toți aceștia în loc să privatizeze fabrica prin vânzarea către un investitor de renume mondial și apoi să retehnologizeze respectiv să relocheze fabrica, au continuat producția de cântare mecanice.
fost balantist
14.02.2025 18:50
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB