Tribuna
Fabrica Sevis
Expoziția ”Sibiu - Casele cu suflet la un Centenar de Unitate”, găzduită la Școala nr. 18: ”Apartenența la comunitate le-o transmitem și prin intermediul lecțiilor”
Expoziția ”Sibiu - Casele cu suflet la un Centenar de Unitate”, găzduită la Școala nr. 18: ”Apartenența la comunitate le-o transmitem și prin intermediul lecțiilor”
© Răzvan NEGRU

În anul în care România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire din 1918, Expoziția ”Sibiu - Case cu suflet la un Centenar de Unitate”, este găzduită de Școala Gimnazială nr. 18 din Sibiu, care și-a transformat holurile într-un veritabil spațiu expozițional.

Deschisă inițial în luna iulie, în cadrul proiectului cu același nume, derulat de Casa de Presă și Editură Tribuna și finanțată de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală, expoziția se află acum la îndemâna elevilor școlii, ai căror profesori s-au arătat încântați să le prezinte copiilor la ora de istorie tematica acestei expoziții.
Proiectul a avut ca temă prezentarea personalităților marcante din viața Sibiului, în special a celor din preajma Marii Uniri, scoțând în relief lupta lor pentru unitatea națională. Fiecare dintre aceste personalități a fost ”așezată” în casa în care a locuit în Sibiu.
”Ne bucurăm că avem oportunitatea de a avea în școala noastră această expoziție. Copiii au apreciat-o foarte mult, alături de cadrele didactice, bineînțeles, iar direcțiunea ne-a sprijinit în mod deosebit. Copiii au primit-o atât de bine deoarece ei învață la școală să protejeze mediul înconjurător, dar și valorile pe care le avem; apartenența la comunitate este transmisă de noi, de profesori, și prin intermediul lecțiilor. Cu această ocazie, ei pot să vadă un colț din Sibiu ca și cum ar fi turiști în oraș. De altfel, avem proiectul intitulat chiar așa, ”Turist în Sibiu pentru o zi”, un proiect pe care l-am inițiat cu clasa a VII-a C. Este un proiect pe care îl vom desfășura pentru o perioadă mai mare, vom vizita câteva obiective cu caracter istoric pe zi, iar în acest fel vom învăța amănunte despre istoria orașului nostru”, spune Laura Costeiu, profesor de istorie la Școala Gimnazială nr. 18.
Elevii clasei a VII-a C s-au arătat cu adevărat încântați de informațiile pe care le-au aflat. ”Expoziția este foarte importantă pentru că ne duce în istoria Sibiului, iar toate aceste case semnifică ceva pentru trecutul orașului”, spune Radu Bozan. ”Toate aceste case au o importanță aparte pentru noi”, completează Raluca Brădean. ”Ați scos tot ce este mai frumos din Sibiu și le-ați arătat și celorlați acest lucru, noi trecem în fiecare zi pe lângă aceste clădiri, fără să le dăm prea multă importanță, în timp ce sunt oameni care vin din străinătae să le vadă”, este de părere Carmen Ușurelu.
În cadrul proiectului derulat până la finalul lunii iulie, a fost editat și volumul Sibiu - Case cu suflet la un Centenar de Unitate, ai căror autori, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula și redactorul Tribuna, Sorana Maier, au cuprins în paginile sale peste 50 de personalităţi, printre care Alexandru Vaida Voievod, care şi-a petrecut ultimii ani de viaţă pe strada Moldovei nr. 26, Ilie Miron Cristea şi strada Mitropoliei nr. 35, Ioan Raţiu şi Bulevardul Victoriei nr. 12, Andrei Bârseanu şi strada Avrig nr. 14, Corneliu Diaconovici şi strada Mitropoliei nr. 16, Iosif Sterca-Şuluţiu şi strada Mitropoliei nr. 6, Gheorghe Lazăr şi strada Reconstrucţiei nr. 35, Zaharia Boiu şi strada Mitropoliei nr. 19, Daniil Popovici - Barcianu şi strada Tipografilor nr. 22, Andrei Şaguna şi strada Mitropoliei nr. 24, Iacob Bologa şi strada Nicolae Bălcescu nr. 5, Ioan Bechnitz şi strada Avram Iancu nr. 24, Wilhelm Krafft şi strada Avram Iancu nr. 10, George Coşbuc şi strada Justiţiei nr 12 şi Octavian Smigelschi şi strada Andrei Şaguna nr. 4. De asemenea, cuprinde texte despre instituţii, precum TRIBUNA, Consiliul Dirigent, Telegraful Român şi Asociaţiunea ASTRA, iar vomulul a stat la baza expoziției. 
Prin punerea acestei expoziții la dispoziția școlilor, elevii vor avea parte de informații suplimentare despre contribuția Sibiului la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 și vor învăța faptul că Sibiul a fost cu adevărat unul dintre orașele Unirii, personalități ale culturii sale fiind implicate direct în înfăptuirea Unității, iar altele luptând ani de zile pentru drepturile naționale ale românilor.

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
 


comentarii
1 comentarii

Bravo tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui interesant proiect!
Vlaicu Angela
07.10.2018 21:30
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia