Tribuna
Expoziția Națională de Filatelie "Aniversări sibiene”, găzduită de Biblioteca ASTRA. Nicolae Salade: "Sibiul a fost și este unul dintre cele mai importante centre ale filateliei românești”
Liuba STARII
1738 vizualizari
Expoziția Națională de Filatelie

Asociația Filateliștilor din Județul Sibiu a organizat în perioada 29-31 octombrie, Expoziția Națională de Filatelie “Aniversări sibiene”. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 830 de ani de la prima atestare documentară a Sibiului, a 160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii, a Bibliotecii Astra şi a 300 de ani de la naşterea baronului Samuel von Brukenthal.

În cadrul expoziției găzduite de Bibilioteca Astra, au fost prezentate peste 70 de exponate, trimise de colecționari din mai multe localități, tematica acestora fiind istoria, pictura, arta populară, științele naturii, vânătoarea și cultura. Tot în cadrul expoziției, au fost expuse lucrările unicat, create de 13 filateliști.

“Sibiul împlinește anul acesta 830 de ani de la atestarea sa ca așezare. Dincolo de filele cărților, iastoria Sibiului se oglindește și astăzi în patrimoniul construit, în cel spiritual și chiar în realitatea cotidiană, dar iată că este povestită și prin exponate filatelice. Cei 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal, o personalitate a Sibiului cultural și aniversarea a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Astra și a Bibliotecii centrale aduc în prim plan faptul că Sibiul cultural se datorează și unor personalități care au adus prin spiritul lor o contribuție în viața orașului și a țării care a depășit limita timpului lor prezent. Vă invit să descoperiți câteva pagini din istoria orașului scrise prin exponate de filatelie”, a transmis vizitatorilor Astrid Cora Fodor, primarul Sibiului.

Lista temelor expozanților-participanți la Expoziția Națională de Filatelie “Aniversări sibiene” a inclus: istorie poștală, filatelie tematică, maximafilie, cartofilie, întreguri poștale, marcofilie, literatură etc.

Manifestări filatelice de amploare

Potrivit directorului Bibliotecii Astra, Silviu Borș, organizarea manifestărilor filatelice de către Asociația Filateliștilor din Județul Sibiu este binevenită și primită cu multă căldură în spațiile instituției culturale.

 “Marca poștală este astăzi o carte de vizită a țării și o pasiune pentru colecționari. Aceștia au reușit să organizeze în colaborare cu instituția noastră manifestări filatelice de amploare, unele chiar cu participare internațională. O astfel de manifestare este și cea de acum cu o participare impresionantă prin numărul mare de colecționari din toată țară. Considerăm că această manifestare culturală va fi un bun prilej pentru toți cei care vor vizita expoziția și poate, în viitor vor deveni colecționari de timbre, ilustrate, și alte materiale filatelice”, a afirmat Silviu Borș.

Efortul organizatorilor a fost apreciat și de Dumitru Acu, președintele Asociațiunii Astra, care a remarcat că expoziția “Aniversări sibiene” înmănunchează în mod fericit moment din istoria acestei urbe, leagăn al românismului pe malurile Cibinului și a bunei conviețuiri dintre români și sași.

“Exponatele reliefează rolul jucat de Baronul Samuel von Brukenthal în cultura sibiană, dar și contribuția cărturarilor români la constituirea institutelor fanion: Biblioteca Astra și Complexul Național Muzeal Astra. Felicităm organizatorii pentru truda depusă în numele idealurilor poporului român”, a spus prof.univ.dr. Dumitru Acu.

Evenimente aniversare

Periplul expozițiilor filatelice românești a început în acest an la Reșița, a continuat apoi la Bistrița și Timișoara și s-a încheiat la Sibiu.

“Fără a fi lipsiți de modestie, putem spune că Sibiul a fost și este unul dintre cele mai importante centre ale filateliei românești. Expoziția de anul acesta am intitulat-o ‘Aniversări sibiene’ și am dedicat-o unor evenimente aniversare importante ale comunității noastre. (...) Actuala expoziție este un bun prilej de evidențiere a preocupărilor unor colecționari din Sibiu și din întreaga țară și care, în activitatea lor filatelică s-au oprit la o serie de tematici cum ar fi: istoria, picture, arta populară, flora, fauna, vânătoarea și în general cultura românească. (...) Trăim cu toții vremuri grele marcate de amploarea pe care pandemia de Covid-19 a luat-o din nou în această toamnă. Cu toate acestea, nimic nu ne-a oprit din drumul de a realiza și această nouă manifestare filatelică sibiană”, a conchis Nicolae Salade, președintele Asociației Filateliștilor din județul Sibiu.

Tot în cadrul expoziției, filateliştii sibieni au prezentat și un catalog al expoziţiei, trei plicuri cu ştampile speciale dedicate evenimen­telor aniversate şi medalia expoziţiei, care s-au distribuit gratuit tuturor expozanţilor şi celor care au contribuit la buna desfăşurare a acestei manifestări culturale.

Foto: Răzvan NEGRU

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB