Tot Oprea Carabulea aduce, în plus, încă o premieră Sibiului şi nu numai: deschiderea unei galerii private de artă care va fi inaugurată în octombrie, la Hotelul "Ramada".
"În contextul actual al societăţii, și respectiv și al artei, expoziția colecţiei tânărului om de afaceri Oprea Carabulea din Sibiu cuprinde o seamă de lucrări de grafică, pictură și sculptură realizate într-o perioadă de peste 50 de ani (1970-2021). Expoziţia și respectiv albumul tipărit vin să adeverească, încă o dată, importanţa artei în viaţa personală, a societăţii și importanţa colecţionarilor. Găzduită de Muzeul Naţional Brukenthal în anul în care se sărbătoresc 3 secole de la nașterea celui mai important colecţionar român, Baronul Samuel von Brukenthal, expoziţia tânărului Oprea Carabulea uimește astăzi publicul și viaţa sibiană prin puterea exemplului. Efervescenţa tinereţii, educaţia oferită de părinţii săi, pasiunea pentru artă și prietenia cu av. George Șerban, un mentor al său dar și un important colecţionar contemporan, se poate observa acum prin expunerea unei părţi a colecţiei sale de artă românească. Se înscrie în acest dialog și prietenie, relaţia tânărului colecţionar, Oprea Carabulea, cu zestrea de percepte și lucrări a magistrului, George Șerban. Este poate unul dintre cei mai tineri colecţionari din România care „debutează‟ printr-o expoziţie în cel mai important muzeu din România și mai mult decât atât, cel care a înţeles, prin numeroasele dialoguri avute, importanţa deschiderii unei galerii private de artă în municipiul Sibiu, eveniment care va avea loc în toamna anului 2021 în grandiosul Hotel Ramada" spunea curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Constantin Chituţă.
Dumitru Radu, artist plastic: "un tânăr colecţionar care m-a impresionat"
Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, de la ora 13, în superb amenajata grădină din cea de-a doua curte a Palatului Brukenthal, în prezenţa unei audienţe consistente. Evenimentul a fost deschis de curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Constantin Chituţă, unul din cei care îmbogăţeşte cu evenimente culturale de calitate agenda muzeului sibian.
"...Vorbim din nou despre o colecţie a unui tânăr colecţionar, poate cel mai tânăr colecţionar din Sibiu, care, iată a avut forţa şi a avut puterea de a investi şi în alte lucruri (...). Este o expoziţie care se axează pe artă românească, colecţia tânărului om de afaceri Oprea Carabulea cuprinde o mare parte din arta românească, începând cu anii ‘70, este o colecţie ‘tânără' să spunem aşa, o colecţie care emană efervescenţa tinereţii şi s-a axat foarte mult pe arta contemporană. Însă colecţia domniei-sale cuprinde şi artă europeană, dar de data aceasta dumneavoastră, în Sala Multimedia din Casa Albastră veţi avea bucuria şi prilejul să vedeţi doar o parte din colecţia de artă românească ce însuemază pictură, grafică, desen şi sculptură".
Artistul plastic Dumitru Radu, ale cărui lucrări se găsesc şi în colecţia Oprea Carabulea şi sosit în mod special pentru a fi prezent la eveniment, spune despre expoziţie că este un eveniment deosebit: "...Avem de-a face cu un tânăr colecţionar care m-a impresionat. De fapt avem trei oameni, trei prieteni, doi colecţionari în momentul acesta: mentorul. dl. avocat Şerban. care are o mult mai multă experienţă în colecţionarea obiectelor făcute de artişti, tânărul nostru Oprea Carabulea, care, din aproape în aproape, a învăţat din tainele colecţionarului şi sunt convins, din ceea ce am văzut, pentru că m-a impresionat când a venit în atelier la mine – n-am vorbit foarte multe lucruri – a plecat acasă şi a zis "Revin". Foarte mulţi spun, trecând prin atelier sau galerie, că "revin". Dânsul a revenit într-adevăr, cu temele făcute, şi m-a impresionat pentru că şi le-a ales (lucrările, n.n.) şi a ales foarte-foarte bine". "Eu aş vrea să-i mulţumesc în primul rând domnului Oprea Carabulea pentru tot ceea ce face, pentru că este foarte tânăr şi îl admir. Avem nevoie de colecţionari, de mecena, pentru că noi, până la urmă, lucrăm pe stoc. Bine ar fi ca lucrările noastre să se regăsească în casele dumneavoastră", a mai spus Dumitru Radu.
Astrid Fodor: "Pragmatismul care ar trebui să caracterizeze un om de afaceri poate merge foarte bine mână-n mână cu sensibilitatea artei"
La vernisaj a mai fost prezentă şi Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, care, în cuvântul ei, s-a declarat impresionată şi încântată că, la Sibiu, un tânăr om de afaceri este şi colecţionar de artă. Ea a amintit şi de sprijinul acordat de conducerea hotelului "Ramada" autorităţilor locale în anul pandemiei, cu referire directă la ajutorul oferit autorităţilor în gestionarea crizei din perioada carantinării celor sosiţi în ţară: "...dumneavoastră, Hotelul Ramada, aţi susţinut autorităţile statului în momente grele, cînd aveam nevoie ca sectorul privat să se implice pentru a rezolva problemele logistice ale pandemiei".
"...Faptul că aceastăe xpoziţie are loc într-un an în care noi marcăm activitatea unui mare transilvănean, activitatea de colecţionar de artă, de susţinător al artelor, este de bun augur pentru viitorul dumneavoastră de colecţionar. Eu nu pot decât să vă felicit pentru faptul că aţi devenit un colecţionar şi, mai mult, vă doresc mult succes pentru următorul pas: deschiderea galeriei. (...) Cred că şi faptul că trăiţi într-un oraş care este un oraş cultural, unde adminsitraţiile susţin cultura, arta şi tot ce e conectat de acest sector, v-a format în această direcţie, drept urmare se dovedeşte că pragmatismul care ar trebui să caracterizeze un om de afaceri poate merge foarte bine mână-n mână cu sensibilitatea artei", a mai spus Astrid Fodor.
Av. George Şerban. "Există foarte puţini colecţionari de generaţia dânsului"
"Credeţi-mă cunosc mulţi colecţionari (...) niciunul dintre ei, cu excepţia probabil, a unui avocat, nu a făcut genul acesta de eveniment, care este excepţional din mai multe perspective. Pentru că arta pe care noi o colecţionăm, la un moment dat devine bun public, vrem nu vrem. Că dacă o ţinem în casă sau în mape, nu ştim dacă va câştiga sau va pierde în valoare, dar nu ne bucurăm nici noi, nu vă bucuraţi nici dumneavoastră, publicul", a spus avocatul şi colecţionarul de artă av. George Şerban.
El a continuat spunând că "există foarte puţini colecţionari de generaţia dânsului şi sigur din discuţiile mele cu el de acum vreo doi-trei ani am văzut atât pasiune, interes, dar şi cunoaştere", precizând că a mai discutat cu mulţi oameni care au venit la el, "mulţi tineri, mulţi au spus că vor face ceva... N-a făcut niciunul nimic".
Aşadar, dragă Opi, ai artă românească, ai ceva artă europeană, dar urmează ceva şi mai tare, a continuat George Şerban, care i-a oferit lui Oprea Carabulea, cadou, o stampă japoneză originală, din sec. al XVIII-lea. Aceasta se adaugă unei alte lucrări oferite de av. Şerban, aparţinând artistului Mircia Dumitrescu.
Oprea Carabulea: "România are nişte artişti extraordinari, care din păcate nu au fost promovaţi cum se cuvine"
Oprea Carabulea a mulţumit cu acest prilej, tuturor celor prezenţi la eveniment. În plus, a maia dus mulţumiri primarului Astrid Fodor pentru deschiderea care a arătat-o în susţinerea a astfel de evenimente: "Suntem conştienţi că evenimentele culturale promovează turismul şi continuitatea turismului de care are nevoie oraşul nostru şi faceţi o treabă extraordinară". La fel, el a mulţumit managerului Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Adrian Luca, "pentru ajutorul şi suportul şi echipa dumneavoastră formidabilă de la muzeu, care face o treabă extraordinară" şi avocatului şi colecţionarului de artă George Şerban, "care mi-a dat acest microb"
"...Am constatat, intrând în contact cu diverşi artişti şi cu arta în general şi cercetând, că România are nişte artişti extraordinari, care din păcate nu au fost promovaţi cum se cuvine, şi mulţi s-au prăpădit şi au fost daţi uitării, iar lucrările lor zac în ateliere, adună praf şi sunt uitate de lume. Tocmai asta ne dorim prin înfiinţarea acestei galerii, anume promovarea artiştilor români, mai ales a celor în viaţă şi mulţuemsc domnului Radu Dumitru pentru prezenţa sa şi pentru cuvintele frumoase, fiindcă aşa cum dânsul a spus, ‘treaba mea este să stau în atelier şi să lucrez, nu este treaba mea să merg în lume să vând, să mă afişez". Am identificat această lipsă în domeniu; nu ne dorim să facem comerţ, dar ne dorim ca artiştii români să fie apreciaţi aşa cum se cuvine", a mai spus Oprea Carabulea, dând aici ca exemplu pe artistul Florin Ilfoveanu, care a fost expus la Londra alături de Picasso. "astfel de lcururi trebuie să se întâmple cu majoritatea artiştilor români fiindcă nu există mare diferenţă între ei şi cei străini" şi au un talent extraodrinar iar lucrările lor vor dăinui în timp.
El a mai lansat invitaţia de a participa la deschiderea galeriei de artă de la Hotelul Ramada: "Vă aşteptăm să îmbrăţişaţi arta în galerie începând cu luna octombrie anul acesta, şi, începând de astăzi, în Casa Albastră".
Sabin Adrian Luca: "...ne apropiem de conceptul cultural european"
Managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Adrian Luca, a făcut cu acest prilej "o predicţie" legată de simbolicul număr 33 şi o anumită evoluţie culturală şi spirituală a României. "istoria acum se repetă. (...) Suntem aproape de anul 33 după Revoluţia Română. Începe schimbarea. Fiecare dintre dumenavoastră crede aşa cum doreşte. Eu văd schimbarea cel puţin în ceea ce se întâmplă în raportul privatului vizavi de cultură. Începem încetişor să ne apropiem de conceptul cultural european. (...) A început această apropiere de colecţiile private de calitate", a spus Luca. Tot el a mărturisit că are în proiect ca, la Muzeul Brukenthal, în afară de Consiliui de Adminsitraţie şi de Consiliul Ştiinţific, să existe un Consiliu Consultativ al Muzeului, format din colecţionari oameni de cultură şi iubitori ai acesteia, care să participe benevol şi să acorde sprijin Muzeului în raportarea sa la nevoile societăţii de "afară". "Nu vom fi primii din România cu acest Consiliu Consultativ. Vom fi singurii", a spus Sabin Adrian Luca.
"Life & Art, colecția Oprea Carabulea" – deschisă spre vizitare, Carabulea Gallery, deschisă online
Vernisajul a continuat cu un tur al expoziţiei "Life & Art, colecția Oprea Carabulea", din Sala Multimedia de la Casa Albastră. Vizitatorii au putut admira, printre altele, lucrări demnate de Mircia Dumitrescu, Marcel Chirnoagă, Florin Mitroi, Sorin Ilfoveanu, Dumitru Radu, Tiberiu Nicorescu, Teodor Hrib, Irina Georgeta Pusztai, Peter Pusztai, Vadimir Şetran sau Dan Erceanu. Expoziţia este deschisă pe toată durala lunii august.
La fel, prima galerie privată de artă din Sibiu, Carabulea Gallery, se află acum online. Accesând adresa de web: https://carabulea-gallery.com/ iubitorii de artă pot intra în luema artei contemporane, având aici o bogată ofertă atât de opere de artă, cât şi deinformaţii detaliate cu privire la artiştii care expun în cadrul galeriei.
Pagina are mai multe meniuri, "Colecţia", unde sunt expuse şi pot vi vizionate lucrările din cadrul galeriei, "Artiştii", unde sunt prezentaţi, cu bio, foto şi lucrările expuse aici, fiecare artist expozant, şi "Evenimente", unde veţi putea fi la zi cu tot ce este organizat dub egina galeriei.
*
"Om de afaceri sibian Oprea Carabulea, uimește astăzi publicul și viața sibiană prin puterea exemplului. Efervescența tinereții, educația oferită de părinții săi, pasiunea pentru artă și prietenia cu av. George Șerban.
Este poate unul dintre cei mai tineri colecționari din România care „debutează‟ printr-o expoziție în cel mai important muzeu din România și, mai mult decât atât, cel care a înțeles prin numeroasele dialoguri avute, importanța inaugurării unei galerii private de artă în municipiul Sibiu, galerie ce-și va deschide porțile în toamna anului 2021, în grandiosul Hotel Ramada. Toate aceste demersuri se realizează din pasiune și din înțelegerea faptului că educația prin cultură și frumos este cheia unei generații viitoare sănătoase."
(carabuleagallery.com)
Expoziţia "Life & Art, colecția Oprea Carabulea" de la Muzeul Naţional Brukenthal este organizată de Muzeul Național Brukenthal, Carabulea Gallery şi Asociația Culturală Octavian Smigelschi.