Tribuna
Expoziţia Georges Mazilu "Un voyage" la Palatul Brukenthal
Expoziţia Georges Mazilu

Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Sineva organizează expoziţia "Georges Mazilu. Un voyage". Verhisajul va avea loc pe  21 octombrie, de la ora 13, la Palatul Brukenthal din Piața Mare. Expoziţia este curatorizată de dr. Alexandru Constantin Chituță şi va putea fi vizitată din 16 octombrie până în 1 decembrie.


Georges Mazilu, Un voyage în Muzeul Național Brukenthal, este, poate, cea mai specială expoziție, dacă ne referim la legătura și inspirația maestrului cu arta veche europeană. Mazilu se întâlnește în Palatul Brukenthal cu lucrările lui Tițian, Memling, Brueghel, Rubens, Lotto sau Bouts.
Îmbinând estetica urâtului cu dimensiunea eternă a frumosului, chipurile hibride și parțial umanizate din tablourile lui Mazilu sunt angajate în acțiuni morale și teatrale. Anatomiile desfigurate, gesturile delicate și limbajul corporal șochează dar și liniștesc.
De asemenea prin lucrările sale, maestrul îmbină suprarealismul contemporan cu influențele artei renascentiste a vechilor maeștri. Astfel, artistul George Mazilu devine creatorul unei picturi executate cu măiestrie, în cadrul căreia facem cunoștință cu personaje misterioase, enigmatice, surprinse în stări contemplative sau încremenite în realitate. (...)
George Mazilu declara: „Fiecare artist trebuie să nu se preocupe în niciun fel de eticheta care i se poate pune, ci să impună o viziune personală care să nu se ajusteze unui curent. Am primit atât de multe etichete dar am impresia că niciuna nu reflectă realitatea. Un pictor trebuie în primul rând să fie unic, original, recognoscibil dintr-o mie și asta cred că am reușit.”

George (Gheorghe) Mazilu s-a născut în România, în anul 1951. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1974 în 1982 se stabilește în Franța iar în prezent trăiește și lucrează în Spania. În anii gimnaziului lua primele lecții de desen, la Drobeta-Turnu-Severin, cu maestrul Vasile Mihaescu. A studiat apoi la Școala de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, iar în anul 1974 va absolvi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. În 1981, Mazilu a expus picturi abstracte la Galeria Simeza, iar banii adunați cu această expoziție i-au permis să solicite un pașaport și să emigreze în Franța, unde în 1982 a devenit rezident permanent. În perioada de început petrecută în Franța, Mazilu va efectua fotografii, pentru ca, mai apoi, să abordeze desenul și pictura figurativă, care au alimentat libertatea artistului. Mazilu este astăzi foarte cunoscut în Franța, Spania, Statele Unite și, din păcate, mai puțin în România, unde și-a petrecut primii 30 de ani din viață, însă în ultimii ani, lucrările sale au fost din ce în ce mai prezente și pe piața de artă din România, mai ales în cadrul unor licitații de profil. Lucrările lui Mazilu sunt expuse mai ales în Franța, SUA, Canada și Olanda și sunt prezente în muzee și colecții private. Lucrări ale sale se regăsesc la Young and Legion of Honor museums din San Francisco, SUA, NM Arts in Public Places Santa Fe, SUA, Tucson Museum of Art, Tucson, Arizona, SUA sau Tyler Collection, University of Tasmania, Noua Zeelanda.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa