Tribuna
Sevis
Expoziţia "3 secole Brukenthal/Arta europeană 1500-1800, colecția av. George Șerban", vernisată la Palatul Brukenthal din Piaţa Mare
Dumitru CHISELIŢĂ
700 vizualizari
Expoziţia
Curtea interioară a Palatului Brukenthal din Piaţa Mare a găzduit vineri, vernisajul a ceea ce este considerată drept cea mai importantă expoziție de gravură europeană organizată în România: Expoziţia "3 secole Brukenthal, Arta europeană 1500-1800, colecția av. George Șerban". Expoziţia este dedicată aniversării a 300 de ani secole de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal şi aşa cum spun organizatorii, "reprezintă un prilej special de a sublinia, încă o dată, importanța culturii în dezvoltarea societății, importanța colecționarilor în achiziționarea și promovarea patrimoniului material".

Avocatul George Șerban este, în România, unul dintre colecționarii importanţi de artă, iar colaborarea dintre el şi Muzeul Brukenthal este una de tradiţie, pe lângă donațiile de artă oferite MNB de către G. Şerban, expunându-se, în cadrul mai multor evenimente-expoziţii, o parte din lucrările ce compun colecția sa. Expoziţa vernisată vineri se axează, de data aceasta pe aducerea în prim plan a unor artiști și gravori europeni care au creat şi lucrat între 1500 şi 1800.

La eveniment au fost prezenţi, alături de organizatori, Nunţiul Apostolic din România, monseniorul Miguel Maury Buendia, care este şi preşedinte al Corpului Diplomatic, Constantin Chiriac, managerul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Reihardt Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Astrid Fodor, primarul Sibiului şi artistul plastic german Sofia Fränkl din Nürnberg.

Vernisajul a fost deschis de dr. Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei, care a subliniat că "...avem cea mai mare expoziţie de gravură europeană care a putut fi vreodată organizată în România (...) o expoziţie europeană într-un muzeu european şi într-un oraş la fel de european". Tot ca o premieră, Al. Chituţă a mai precizat faptul că ar fi faptul că  "...deocamdată suntem singura instituţie muzeală din România care avem o privire de ansamblu, întregitoare, mare (...) pentru că dacă veţi observa grafica, de pildă a lui Teniers, sau a lui Brueghel sau un Tizian, vedeţi în expoziţia de la parter grafica şi dacă veţi vizita muzeul la "capodopere", veţi vedea lucrările de pictură"

"E o mare bucurie într-o comunitate care a dovedit de-a lungul timpului că prin cultură se poate schimba fundamental. Există acest dialog între oameni în primul rând şi între instituţii" a spus, la rândul lui, Constantin Chiriac, managerul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi preşedinte FITS, care a propus ca, anul viitor "să putem să facem un Sezon Brukenthal în toate spaţiile acestea atât de frumoase în care artiştii şi calitatea să-şi dea mâna. (...) Fără frumuseţe, viaţa nu ar fi posibilă. E atât de important să vedem oameni generoşi care vin şi aduc frumuseţea la Sibiu, cum e domnul Şerban".

"Este extraodrinar să vii la o astfel de aniversare, mai ales că, într-un fel, e o prelungire: eu jurist, Brukenthal jurist, (el) colecţionar de artă europeană, eu la fel cumva, deci cred că ne întâlnim undeva şi cred că, pe undeva, ne priveşte (Samuel von Brukenthal, n.n.). Este un moment extraordinar, e o expoziţie unică, eu n-am văzut, nici în lume pe unde am umblat, nici în România cu atât mai mult, deşi muzeele – sunt câteva muzee – au lucrări de grafică, de gravură europeană şi lucruri foarte serioase, sunt sărace în evenimente; anul ăsta de exemplu, Muzeul Naţional a făcut o singură expoziţie, Piranesi – excepţională- sau Galeria Română a făcut de asemenea o singură expoziţie, Jacques Callot (...). Prin urmare, cum să vadă tineretul, generaţia tânără, că-n principal aici mă adresez, ce înseamnă arta europeană?", a spus avocatul George Şerban. În opinia lui, expoziţia adună "numele cele mai importante ale gravorilor acestei perioade de 300 de ani",  şi ale artiţtilor, "de la Renaştere până la 1800, pe care gravorii i-au luat, au făcut gravurile frumoase şi ne putem bucura...".
"...Noi trebuie să începem să ne trezim, să nu mai conteze imaginea noastră ci să conteze puterea noastră de a asimila lucrurile, de a le duce mai departe şid e a uita. De a uita lucrurile care nu ne pică bine. Pandemia nu ne-a picat bine, în consecinţă să o uităm şi să ne bucurăm de faptul că iată sunt mulţi oameni care au supravieţuit spiritual acestui dezmăţ al bolii, cum este domnul colecţionar avocat, cum sunt mulţi mulţi alţii şi că trebuie să arătăm din nou faptul că trăim din tot sufletul prin cultura pe care am asimilat-o, în timpul vieţii", a spus la rândul lui, Sabin Adrian Luca, manager general al Muzeului Naţional Brukenthal.

Organizatorii au mai adus mulţumiri lui Oprea Carabulea, proprietarul Ramada Sibiu, partener al evenimentului. Menţionăm că Ramada oferă, cu prilejul expoziției "3 secole Brukenthal/Arta europeană 1500-1800, colecția av. George Șerban"  posibilitatea petrecerii unui un weekend în doi la Hotelul Ramada din Sibiu în luna octombrie a acestui an, câştigătorilor concursului lansat cu acest prilej.
Concursul este organziat între 18 iunie şi 31 august, iar cei care achiziționează produse-suvenir în valoare de 20 de lei din magazinul Palatului Brukenthal din Piața Mare şi completează un talon de participare, au posibilitatea de a câștiga premiul. "Avem o gamă extraordinară de produse dedicate celor trei secole Brukenthal, dar și pentru expoziția Arta europeană 1500-1800, cu imagini din gravurile semnate de Rubens, Rembrandt, Bartoli, Leonardo, Michelangelo, Dürer s.a.", aa unţat Constantin Chituţă.

Tot cu acest prilej, trei lucrări originale de gravură, reprezentându-l pe baronul von Brukenthal, au fost oferite Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendia, episcopului evanghelic CA Reihardt Guib şi directorului TNRS, Constantin Chiriac. Atmosfera muzicală a fost întreţinută de cvartetul de coarde "Intermezzo". Eveniumentul a continuat cu un tur al expoziţiei, ghidajul fiind oferit de av. George Şerban.

Artista Sofia Fränkl din Nürnberg, prezentă la vernisaj, a realizat în atelierul Muzeului Dürer din Germania o lucrare specială ce îl întruchipează pe Baronul Samuel von Brukenthal. Această lucrare, împreună cu placa de cupru, vor fi donate Muzeului Național Brukenthal.

Expoziţia "3 secole Brukenthal/Arta europeană 1500-1800, colecția av. George Șerban" poate fi vizitată până pe 31 august. Este organizată de Muzeul Naţional Brukenthal şi de Colecția av. George Șerban, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu şi Ramada Sibiu. Acțiunea este co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu

"Cea mai importantă expoziție de gravură europeană organizată în România aduce pe simeze, pentru publicul larg, dar și al specialiștilor, lucrări de gravură după Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers, Bruegel dacă ar fi să amintim doar pe câțiva dintre ei.
Expoziția realizează și un dialog artistic și uman extraordinar. În primul rând constituie, arc peste timp, o fericită întâlnire între doi colecționari: Samuel von Brukenthal și George Șerban. În al doilea rând, această expoziție devine ușor o călătorie prin spațiul european, dar și o incursiune în artă europeană, fiindcă lucrările lui George Șerban se focalizează pe gravură, iar lucrările expuse în Muzeul Național Brukenthal pe pictură. În acest fel, avem la Sibiu o incursiune extraordinară de 3 secole în lumea artei europene: se pot observa lucrările de gravură Tizian și Ecce Home, pictura aflată în muzeu, la fel se întâmplă și în cazul Bruegel, Teniers sau Rubens. Bogata colecție a avocatului George Șerban reusește să schițeze un parcurs cronologic și stilistic prin creația plastică a mai multor țări: Italia, Franța, Spania, Germania, Olanda, Țările de Jos și Anglia.
Pe lângă valoarea istorică și artistică a lucrărilor expuse, din colecția George Șerban, gravura, cu întregul lanț al difuzării sale, are și meritul de a fi păstrat memoria epocii a atâtor mari opere dispărute. Efemeră, ca orice foaie de hârtie, ea a dăinuit totuși, uneori neatinsă de trecerea timpului, alteori palidă umbră a ideii originale, erodată de o folosire excesivă. Dacă gravură însă nu ar fi existat, imaginea acestei perioade de excepțională înflorire a artelor anilor 1500-1800 ar fi rămas mult mai săracă.
Din suitele religioase ale lui Da Vinci și ale refaeliților continuăm lumea artistică italiană prin mărturiile arheologice și arhitecturale realizate de Piranesi. Germania ne deschide perspectivele pentru formulele compoziționale medievale și pentru interesul anecdotic și prin expresivitatea accentuată a figurilor, cum întâlnim în cazul graficii lui Dürer. Cei mai importanți artiști hispanici Velasquez și Goya sunt prezenți prin lucrările lor de grafică care aduc o importantă valoare stilistică în mediul european. Pasiunea pentru realitatea îmbrăcată în rafinament prin realizarea unei monumentale compoziții o întâlnim în Țările de Jos, prin exemplul lui Rembrandt și Rubens, dar și prin operele elevilor și discipolilor, ca de exemplu Anton van Dyck. Lumea de basm a peisajelor, și aplecarea către narativ, în bună tradiție neerlandeză o vom întâlni la Jan Bruegel. Condițiile materiale, sociale și morale vor deveni o formă de expresie importantă în cazul artiștilor olandezi. Influențele centrelor de cultură din epocă, în special Roma și Veneția se întâlnesc în reprezentanții gravurii franceze care simt nevoia unei întoarceri în antichitate, dar reușim să abordăm și problematica frumoaselor portrete și a interesului pentru instantaneu, pentru scheme compoziționale inedite, cum ar fi în cazul lui Callot. Anglia ne aduce în prim plan lucrările semnate de Hogarth", spune curatorul expoziţiei, Alexandru Constantin Chituţă.

© Razvan NEGRU

© Razvan NEGRU


comentarii
5 comentarii

Ooo, ce cultură, ce rafinament! Țăranii de români nu înțeleg subtilitatea și actul cultural. Ei atâta știu: biserică, proverbe, jucători, doine și omenie. Nici urmă de cultură în preocupările lor!

P.S. Numai dl. Budrala face excepție. El nu e născut la Jina din țărani români, ci în Europa, din părinți europeni. De-aia înțelege el cultura.
Un comentator
18.06.2021 20:25
Felicitari! Din fotografii arata un eveniment notabil pentru Sibiu.
Eleganta, profesionalism!
Elena
18.06.2021 23:02
Ia auzi la tine! Ce budrala nu mai are lăudător. De la filmele lui pana la asemenea evenimente e cale lunga
Un comentator
18.06.2021 23:03
Superb! O extraordinara organizare. Un superb vernisaj. Felicitări
Calitate
19.06.2021 14:54
Felicitari Dl Chituta și Dl Serban pentru expozițiile aduse la Sibiu
Andrei
20.06.2021 14:30
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia