Tribuna
Experiența unui tânăr din Sibiu după o lună și jumătate în Africa. Ce l-a impresionat cel mai mult
Maria-Antonia OANA
1670 vizualizari
Experiența unui tânăr din Sibiu după o lună și jumătate în Africa. Ce l-a impresionat cel mai mult
© Foto: Arhiva personală/Florin Popa

Florin Popa, un tânăr de 28 de ani din Sibiu, a ajuns în Africa datorită job-ului său de steward, din cadrul unei companii aeriene. După o lună și jumătate de stat în Abidjan, capitala economică a Coastei de Fildeș, a trăit o experiență unică și a reușit să vadă atât cultura, cât și stilul de viață al locuitorilor.

Una dintre dorințele lui Florin, înainte de a ajunge în Africa a fost să danseze cu africanii. Chiar din prima seară, dorința i s-a împlinit: „Ne-am oprit la un magazin pentru a cumpăra mâncare, iar lângă era un local cu muzică și dans specific. Am început să dansăm cu ei pe ritmuri africane. Este incredibil câtă energie și pasiune pun în dans”.

Chiar dacă temeperaturile sunt extrem de ridicate, oamenii se îmbracă normal, iar energia lor este incredibilă. Tânărul povestește că a văzut mulți oameni care duc o viață simplă și fără stres.

Ospitalitatea oamenilor l-a impresionat

Florin spune că pe străzile din Abidjan a văzut și sărăcie. Oamenii stăteau pe marginea drumului și încercau să vândă diverse lucruri, banane, cocos, pui etc. De asemenea, a mai văzut cum coceau bananele și le vindeau.

Totuși, pe lângă sărăcie, a remarcat un lucru important al vieții din Africa și anume ospitalitatea localnicilor, lucru pe care, spune el, nu l-a prea văzut la noi: „Sunt foarte prietenoși, deschiși și te primesc cu brațele deschise. Am avut ocazia să merg la cineva acasă și am fost impresionat de modul în care își trăiesc viața. Familiile sunt mari, unite și se simte acea atmosferă de familie pe care nu o vezi prea des la noi.”

Bananele prăjite cu sare, printre delicatese

A avut ocazia să învețe despre obiceiurile culinare ale localnicilor și să mănânce din mâncarea lor: „Am mâncat o garnitură asemănătoare cu orezul ca textură, dar la gust era mai mult ca un cartof dulce. Este făcută dintr-o rădăcină care se fierbe, apoi se usucă, se fierbe din nou, după care se toacă și se usucă iar”.

.
© Foto: Arhiva personală/Florin Popa

În gastronomie ei folosesc acest aliment ca și garnitură, iar nelipsitele banane sunt gătite în diverse feluri: prăjite cu sare, coapte, fierte. Acesta a mai observat că supermarketurile din Africa sunt destul de sărăcăcioase, dar în schimb carnea de vită este ieftină.

După experiență a rămas cu un prieten

Florin și-a făcut un prieten în Abidjan, pe Yannik, cu care a rămas în relații bune, ba chiar a reușit să îl învețe câteva cuvinte în română. Cu toate că în acea zonă se vorba foarte multă franceză.

.
© Foto: Arhiva personală/Florin Popa

Tânărul recunoaște că, deși nu a apucat să viziteze savana pentru a vedea animalele, a rămas cu amintiri plăcute și cu un prieten apropiat: „Am rămas cu amintiri faine și cu un prieten. Mă bucur că am avut ocazia să trăiesc această experiență pe care aș repeta-o oricând!”

 

.
© Foto: Arhiva personală/Florin Popa
.
© Foto: Arhiva personală/Florin Popa
.
© Foto: Arhiva personală/Florin Popa






comentarii
1 comentarii

Fara sa vreti ati aratat ca si Africa e mai sanatoasa din punct de vedere -politic si social -decat Romanica noastra -- iar unii sarlatani cersesc banuti sa ajute ??-- pe flamanzii si inapoiatii din Africa -- adica sa mearga acolo si sa petreaca bine pe banii prostilor-- exclud pe acest baiat care a ajuns acolo prin meseria lui
25.01.2025 20:32
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB