Tribuna
Astra film
Excelența elevilor de gimnaziu la Limba și literatura română, premiată la Sibiu. „Continuați cu literatura, vă oferă cea mai multă adrenalină!”
Sorana MAIER
1872 vizualizari
Excelența elevilor de gimnaziu la Limba și literatura română, premiată la Sibiu. „Continuați cu literatura, vă oferă cea mai multă adrenalină!”
© Răzvan NEGRU

Pasiunea pentru scris, dragostea pentru limba română și dăruirea de care au dat dovadă participând la activități în timpul liber au fost răsplătite, zilele trecute, în cadrul Galei Centrului de Excelență la limba și literatura română pentru gimnaziu, care a reunit deopotrivă elevi și profesori.

Evenimentul ajuns deja la cea de-a treia ediție a reunit, în Sala festivă a Bibliotecii ASTRA din Sibiu, elevii și profesorii din întreg județul care în decursul anului școlar care tocmai s-a încheiat au pus Limba și literatura română la loc de cinste, au dăruit timp și talent pentru a susține preocuparea elevilor pentru această disciplină.

Centrul de Excelență la limba și literatura română este un proiect organizat în cadrul Școlii ”Nicolae Iorga” din Sibiu și care presupune munca voluntară a profesorilor, în afara orelor de curs obișnuite, cu acei copii pasionați de limba și literatura română.
La festivitatea de premiere au luat parte zeci de elevi și de profesori implicați în proiect, dar și universitari și oameni de litere.

Camelia Virca, profesor de Limba și literatura română la Școala „Nicolae Iorga” și directorul adjunct al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga”, este coordonatorul aplicant al proiectului și gazda evenimentului, mulțumind tuturor pentru modul în care s-au implicat în acțiunile centrului.

„Învățământul sibian este unul de calitate, am spus-o și spun tot timpul acest lucru. Știm acest lucru. Dar performanța se obține greu. Performanța înseamnă muncă, înseamnă dăruire, înseamnă timp investit, minte multă, dedicație multă și chiar talent pentru ceea ce ți-ai propus”, a spus Marius Emilian Novac, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Sibiu.

Alături de el, la ceremonie au fost prezenți și Gheorghe Bârză, inspector școlar adjunct, și inspectorul de Limba română, prof. Ioana Negrea, dar și directorului Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga”, Ioan Moșneag.

„Anul acesta a fost un an cu glorie pentru elevii din județul Sibiu la Limba și literatura română. Ne-au venit de la olimpiade cu un premiu I, cu un punctaj maxim de 200 de puncte, singurul care a obținut acest punctaj, cu un loc II, cu două locuri III, cu patru mențiuni și două locuri speciale”, a spus Ioana Negrea, adăugând faptul că deja trăiesc de trei ani bucuria acestor întâlniri.

Au fost cu adevărat emoționate momentele în care unii dintre elevii care au luat parte la activitățile Centrului au citit pentru cei prezenți eseuri în care și-au mărturisit trăirile pe care le-au avut în timpul orelor la care au lucrat cu și pentru Limba română, aceste activități ajutându-i să descopere lumea din jur dar și să se descopere pe ei înșiși.

 

© Răzvan NEGRU
 

„Semințele superlativismului sibian sunt puse de profesorii de gimnaziu”

 

Poetul Radu Vancu, cadru didactic al Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, a vorbit despre ce înseamnă pentru mediul academic sibian această excelență timpurie a elevilor de gimnaziu, care reușesc, mai târziu, să fie între cei mai buni studenți ai Universității.

 „Pentru noi, excelența elevilor sibieni a ajuns o normalitate. Ni se pare normal ca studenții care provin din liceele sibiene să fie superlativi, să fie strălucitori, însă începuturile acestei excelențe și semințele superlativismului sibian sunt puse bineînțeles de profesorii de gimnaziu. Profesori precum Camelia Vica sau profesorii care vor fi premiați astăzi sunt cei care fac posibilă această strălucire constantă a studenților proveniți de la Sibiu. (...) Această excelență, această strălucire a lor mi se pare că seamănă foarte mult cu acea normalitate a strălucirii europene către care noi tindem de două secole încoace”, a spus conf. univ. dr. Radu Vancu.

Dragoș Varga, cadru didactic în cadrul aceleiași facultăți, le-a vorbit elevilor despre propria legătură cu Limba română, povestind faptul că a decis categoric că va fi profesor de Română pentru că își admira foarte mult profesorul care îi preda această materie.

„Eu nu vreau să vă spun să vă faceți toți profesori de română. Vă spun doar atât: continuați cu literatura, vă oferă cea mai multă adrenalină”, i-a sfăuiti conf. univ. dr. Dragoș Varga.

 Elevii și profesorii implicați în acest proiect unic pentru județul Sibiu au primit diplome, flori și cărți, iar unii dintre cei de față și-au exprimat speranța că un asfel de proiect va fi posibil și pentru elevii de liceu.

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia