Tribuna
PNL
Eveniment european la Sibiu şi Cisnădie: Forumul Anual Consultativ al Rutelor Culturale ale Consiliului Europei. Prima Capitală Culturală Europeană a României nu e prezentă pe hartă
Dumitru CHISELIŢĂ
1360 vizualizari
Eveniment european la Sibiu şi Cisnădie: Forumul Anual Consultativ al Rutelor Culturale ale Consiliului Europei. Prima Capitală Culturală Europeană a României nu e prezentă pe hartă
© Răzvan NEGRU

Sibiul devine, din nou, un centru decizional în turismul european, la început de octombrie. Astfel, de miercuri până vineri, la Sibiu şi Cisnădie, se vor desfăşura lucrările celui de-al Nouălea Forum Anual Consultativ al Rutelor Culturale ale Consiliului Europei.

Deschiderea oficială a Forumului a avut loc miercuri, la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Dumbrava Sibiului. Lucrările au fost moderate de Stefano Dominioni, secretar executiv al Acordului Lărgit al Rutelor Culturale din Consuliul Europi şi director ai Institutului European al Rutelor Culturale.

Forumul este organizat de „The Enlarged Partial Agreement on Cultural Routes of the Council of Europe (EPA)" (Acordul Parţial Lărgit al Rutelor Culturale al Consiliului Europei) şi de Ministerul Turismului.

La finalul lucrărilor, va fi adoptată Declaraţia de la Sibiu.

Evenimentul a fost anunţat la mijlocul lunii septembrie, de ministrul Turismului, Bogdan Trif care declara: „Sunt foarte mândru ca sibian că acest eveniment de talie europeană se va desfăşura în judeţul nostru. Sunt, de asemenea, foarte bucuros ca ministru al Turismului că această importantă întâlnire a peste 120 de membri ai Acordului Parţial Extins este organizat de ministerul pe care îl conduc. Forumul presupune participarea reprezentanţilor a 32 de ţări din Europa ce vor ajunge la Sibiu în perioada 2-4 octombrie. Aşadar, este o foarte mare oportunitate pentru noi sibienii să ne promovăm oraşul şi să arătăm Europei cât de multe obiective turistice culturale importante se regăsesc în judeţul Sibiu".

Pe lângă lucrările în plen ale forumului, invitaţii vor mai participa la excursii şi tururi ghidate în Sibiu, Cisnădie, Slimnic, Valea Viilor şi Biertan.

 

 

Singura Capitală Culturală Europeană din România, Sibiu, nu este pe harta rutelor culturale europene

 

„Sunt mândru în primul rând ca sibian că reuşim să organizăm Forumul Anual al rutelor Culturale ale CE, a noua ediţie la Sibiu. Avem 150 de invitaţi din peste 33 de ţări. Este o premieră naţională, ne-am luptat cu ţări importante pentru a reuşi să aducem acest forum în România. Este important pentru noi pentru că o să dinamizeze şi o să dea noi semnificaţii turismului cultural în România. Avem un patrimoniu foarte vast pe întreg teritoriul ţării, trebuie să profităm la maximum de ce avem, iar acest forum este o oportunitate pentru noi. În calitate de sibian, vreau să vă spun că biserica de la Cisnădioara deja şi-a manifestat intenţia de a fi introdusă în aceste rute culturale. O să demarăm într-un viitor cât mai scurt toate acţiunile pentru a avea documentaţia completă. Estimăm că pentru a avea o documentaţie completă ne trebuie cam două luni, după care o să-şi urmeze circuitul şi este important să avem şi noi la Sibiu un astfel de monument care să fie inclus într-o rută culturală europeană”, a spus, la deschiderea Forumului Anual Consultativ al Rutelor Culturale ale Consiliului Europei, într-o conferinţă de presă, ministrul Bogdan Trif.

Întrebat ce obiectiv al Sibiului, prima Capitală  Culturală Europeană din România şi singura, de altfel, este pe harta Rutelor Culturale ale CE, Bogdan Trif a spus că nu există, în prezent, niciun astfel de obiectiv. Acesta a precizat că există o procedură prin care administraţia publică şi cei care patronează astfel de obiective se pot înscrie pe această hartă, costurile fiind simbolice.

 

Prima rută culturală România-Moldova, lansată la Forumul Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene

 

România şi Republica Moldova şi-au unit eforturile pentru promovarea potenţialului turistic la nivel regional, contribuind la creşterea numărului de vizitatori internaţionali pe ambele maluri ale Prutului. Astfel s-a „născut” traseul turistic „Voievodul ştefan cel Mare şi Sfânt”, care străbate aproximativ 2000 de km, include atât obiective istorice şi legendare în relaţie cu Voievodul ştefan cel Mare şi Sfânt (20 pe teritoriul României şi nouă în Republica Moldova), dar şi peste 80 de alte atracţii turistice din ambele ţări care completează traseul spiritual şi oferă turiştilor o experienţă diversificată. Ruta prezentată nu este un itinerar fix, ci o iniţiativă instituţională de a identifica şi articula, printr-un traseu transfrontalier, cât mai multe obiective cultural-istorice şi turistice din ambele ţări. Turiştii de pe ambele maluri ale Prutului vor putea parcurge în totalitate această rută sau vor putea selecta anumite obiective, în funcţie de interese.

Ruta transfrontalieră culturală „Voievodul ştefan cel Mare şi Sfânt” constituie un rezultat combinat, care valorifică potenţialul cultural-istoric comun prin unificarea instrumentelor de promovare şi a marketingului de destinaţie pentru transmiterea unui mesaj cultural-turistic coerent. Această nouă iniţiativă reprezintă un instrument modern prin care nu doar protejăm tezaurul istoric şi spiritual care ne uneşte, dar şi înscriem ţările noastre pe harta turistică a lumii. Conjugarea eforturilor pentru promovare, capitalizarea conectivităţii aeriene şi terestre pe care o posedă statele noastre, extinderea turismului prin diversificarea ofertei culturale sau creşterea contribuţiei turiştilor pentru serviciile propuse constituie doar câteva elemente prin care putem colabora la sporirea impactului socio-economic în ţările noastre”, spune Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenţiei pentru Investiţii din Republica Moldova. Ruta transfrontalieră „Voievodul ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost anunţată oficial în cadrul Târgul de Turism al României (TTR), organizat la Bucureşti pe 21 februarie, ca rezultat al Acordului dintre România şi Republica Moldova privind colaborarea pentru promovarea turismului, semnat la 22 noiembrie 2018.





comentarii
2 comentarii

Sa nu-i duceti la Paltinis, d-ne fereste, ne facem de kkao, nu avem nici o toaleta de d-ne ajuta acolo! Sa nu vada ruina Paltinis, sa nu vada o perla a Sibiului si a Romaniei, lasata in degradare, uitata in nepasarea unora care se cheama ministri si politicieni de stat! Care ministri, care politicieni, care stat? Ca ati distrus tot!
costel
03.10.2019 09:40
Ii duce in centrul Sb la catedrala mitropolitana si la cele doua monumente UNESCO din Valea Viilor si Biertan. Sibiul este un judet frumos dar Costele esti un adevarat patriot stii doar sa scuipi si sa injuri. Ceva frumos de judet nu puteai spune ! Bravo ! Esti sigur USR sau PNL/PDL.
Gigi
03.10.2019 21:19
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia