Tribuna
Eurostat a confirmat: În 2019, România a avut o creştere procentuală record a numărului de turişti, respectiv de 4 ori mai mare decât media UE
Eurostat a confirmat: În 2019, România a avut o creştere procentuală record a numărului de turişti, respectiv de 4 ori mai mare decât media UE

# interviu cu dl. Bogdan TRIF, fostul ministru al Turismului #

 

R.  – Care este bilanțul la sfârșitul mandatului dumneavoastră la Ministerul Turismului?
Bogdan Trif – Chiar dacă cifrele par plictisitoare, ele nu mint niciodată, iar datele statistice arată de fapt câți turiști au fost în România.
Institutul Național de Statistică  (INS) a arătat că numărul de turiști din România a crescut în 2019 cu 8% față de 2018, iar în anul 2018 am avut, de asemenea, o creștere asemănătoare, față de 2017.
Deci iată că, pe durata mandatului meu, am avut creșteri procentuale record ale numărului de turiști din România, comparativ cu celelalte țări ale Uniunii Europene. Cu puțin timp în urmă EUROSTAT-ul, principala instituție europeană de statistică, a confirmat această creștere a numărului de turiști în România, afirmând că am avut în 2019 o creștere a numărului de turiști de aproape 4 ORI MAI MARE DECÂT MEDIA UNIUNII EUROPENE.
Cu siguranță datele statistice puse la dispoziție de EUROSTAT sunt de necontestat. 
În spatele acestor creșteri ale numărului de turiști au stat măsurile din Programul de Guvernare al PSD, dar și munca unei întregi echipe.


R. – Care a fost strategia de promovare a României adoptată de dvs.?
Bogdan Trif – Am avut, pentru prima dată, aduși în țară, pe cheltuiala ministerului, peste 100 de jurnaliști, vloggeri și bloggeri de specialitate din întreaga lume. Am fost parteneri ai Festivalului ”Cerbul de Aur”, unde, de asemenea, am avut legături cu toți jurnaliștii prezenți la eveniment, pentru ca aceștia să promoveze atracțiile turistice ale României.
Am participat la toate târgurile importante de turism de peste hotare. Și, ca o paranteză, vă pot spune că la Târgul de la Berlin din 2019 am promovat Sibiul ca Regiune Gastronomică Europeană, standul fiind pus la dispoziția Sibiului în mod gratuit de către Ministerul Turismului, iar invitat special, tot din partea Ministerului, pentru promovarea acestui eveniment a fost Ilie Năstase, primul număr 1 în tenisul mondial. De altfel,  Ministerul a promovat Sibiul ca Regiune Gastronomică Europeană prin toate mijloacele sale.

În plus, după 7 ani avem un clip nou de promovare a României, din care Sibiul, bineînțeles că nu putea lipsi.
Am finalizat și cadrul legal pentru redeschiderea Birourilor pentru Promovarea Externă a României, astfel încât, în 2020, România să poată avea o campanie integrată de promovare externă în țările țintă.
Am reușit să organizăm la Sibiu în anul 2019 Forumul Rutelor Culturale Europene. 


R. – Voucherele de vacanță au fost o măsură benefică sau doar una populistă?
Bogdan Trif – În mod clar a fost o măsură bună și necesară pentru mediul privat pentru că voucherele de vacanță în valoare de 1450 lei/persoană au putut fi cheltuite doar pe teritoriul României, deci banii au ajuns la investitorii privați din turism.
Măsura acordării voucherelor de vacanță a avut ca scop și scoaterea la lumină a economiei ce funcționa la negru.  Drept dovadă, în 2018, am avut o creștere cu 60% a autorizațiilor, față de anul 2017. Același trend ascendent s-a menținut și pe parcursul anului 2019.
Măsura a avut și un caracter social pentru că s-a adresat unui număr de aproape 1,2 milioane de români. Un lucru îmbucurător a fost că în 2019, aproximativ 20% dintre aceștia au provenit din mediul privat, consecință a eliminării impozitării voucherelor.
Deci, în mod clar măsura acordării voucherelor de vacanță a fost un lucru bun pentru turismul românesc.


R.  – Ați dorit să extindeți voucherele de vacanță și pentru extrasezon. În ce stadiu de implementare a rămas această măsură?
Bogdan Trif – Împreună cu mediul privat am convenit ca pentru perioadele septembrie-octombrie și aprilie-mai, când numărul de turiști este foarte scăzut, voucherele de vacanță să ajungă la 2080 lei/persoană, pentru a stimula turismul în extrasezon. Din această măsură și statul ar fi avut de câștigat, pentru că multe dintre unități nu s-ar mai fi închis în această perioadă critică pentru turism și s-ar fi evitat toate consecințele care decurg din această suspendare temporară a activității.
Din păcate, actualul Guvern nu a adoptat Ordonanța de Urgență pe care eu și echipa mea am pregătit-o împreună cu mediul privat și care e și acum în transparență publică pe site-ul Ministerului. 


R. – Credeți că actualul guvern va continua măsura acordării voucherelor de vacanță?
Bogdan Trif – Având în vedere faptul că este an electoral, în 2020 probabil că o să acorde parte din ele. Dar având în vedere ieșirile publice ale domnului Orban și ale domnului Cîțu, care s-au exprimat în mod explicit împotriva acordării acestor vouchere de vacanță, după alegeri, dacă prin absurd rămân ei la guvernare, voucherele vor fi 100% eliminate.


R. – An de an au fost înregistrate cazuri în care unii turiști au fost înșelați de agențiile de turism. Ați luat măsuri pentru a stopa acest fenomen?
Bogdan Trif – Într-adevăr, de la Revoluție încoace, în fiecare an, au fost cazuri în care unele agenții au colectat banii de la oameni pentru pachetele turistice, după care firma a intrat în insolvență, urmată de faliment, iar românii româneau și fără vacanțe, și fără bani. Am reușit să implementez legislația pentru garantare de 100% a pachetelor turistice. Astăzi, în cazul în care agenția intră în insolvență, turistul român își primește înapoi banii integral. Suntem primii din Uniunea Europeană care am implementat acest sistem de garantare 100%, iar în 2019 toți turiștii care au avut pachete turistice la firme intrate în insolvență și-au recuperat banii integral.
Dacă nu asigură garantarea 100% a pachetelor de vacanță, agențiile nu primesc licența de la Minister.


R. – România mai are proceduri de infringement pe turism?
Bogdan Trif – Mă bucur că în timpul mandatului meu am realizat toate măsurile cerute de Uniunea Europenă, iar România, la ora actuală, pe sectorul turistic, nu mai are impusă nicio clauză de infringement, iar pericolul ca țara noastră să fie sancționată cu amenzi drastice și penalități  zilnice a fost eliminat.


R. – Ce facilități ați creat astfel încât administrațiile publice locale, de exemplu cea sibiană, să poată  accesa mai ușor bani pentru proiecte de la Minister?
Bogdan Trif – Am simplificat foarte mult procedura de aprobare a proiectelor, astfel că pentru semnarea contractului este nevoie doar de studiul de fezabilitate și am reușit să implementez pentru prima dată la minister legislația ce reglementează bugetul multianual, astfel încât să poată accesa aceste fonduri și primăriile cu bugete mai modeste.


R. – De la Sibiu au fost depuse proiecte? Câte?
Bogdan Trif – Am semnat contractele pentru finanțarea a două proiecte depuse în 2019 de Primăria Ocna Sibiului și Consiliul Județean, respectiv modernizarea stațiunii balneoclimaterice și construirea unei baze la Păltimiș pentru Serviciul de Salvamont. Aceste două proiecte sunt incluse în masterplanul de investiții în turism.
Mai există un al treilea proiect depus tot de Primăria Ocna Sibiului, pe fondul de susținere al stațiunilor balneo, care vizează asfaltarea a șase străzi din stațiune.
Din păcate, ministerul nu are posibilitatea legală să realizeze proiecte pentru autoritățile publice locale, pentru că am fi făcut-o cu mare drag, noi putând asigura doar finanțarea acestora. Din Sibiu doar aceste două autorități publice locale au depus solicitări pentru obținerea de fonduri de la minister.


R. – Actualul Guvern a desființat fondul de susținere a stațiunilor balneoclimaterice. Ce se va întâmpla cu investiția de la Ocna Sibiului?
Bogdan Trif: - Într-adevăr, Guvernul PNL a abrogat Ordonanța 114, iar acest fond de susținere al stațunilor balneo a fost desființat, astfel că investițiile pe această linie de finanțare, printre care și proiectul de la Ocna Sibiului care prevedea asfaltarea a 6 străzi, sunt în pericol de a nu mai putea fi realizate.
Îi îndemn pe toți primarii să acționeze în instanță Guvernul PNL pentru ca acesta să respecte contractele semnate.
  
R. – Ce alte facilități ați creat pentru operatorii din turism?
Bogdan Trif: - Vă răspund foarte scurt: dacă atunci când am venit la conducerea ministerului operatorii plăteau cele mai mari taxe și impozite din Uniunea Europeană, pe timpul mandatului meu aceștia au ajuns să aibă cea mai mică fiscalitate raportată la țările din Uniunea Europeană: TVA de 5%, redevență 0 (zero) pentru apele minerale folosite în turism, impozit specific etc.


R.  – Atunci când ați fost director la Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu, dar și când ați fost comisar general la Garda Națională de Mediu, una dintre preocupările dvs. a fost aceea de a dezvolta instituțiile prin accesarea fondurilor europene. La Ministerul Turismului ați continuat aceeași politică?
Bogdan Trif: - Într-adevăr este extrem de important ca un manager de instituție să realizeze cât mai multe proiecte pe fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.  
La Agenția de Mediu, împreună cu echipa am reușit să dotăm instituția cu aparatură electronică, să facem strategii finanțate prin fonduri europene. Am reușit să transformăm clădirea veche și dărăpănată a Agenției de Mediu într-o clădire modernă și ecologică, dotată cu acoperiș verde, pompe de căldură, panouri fotovoltaice, am reușit să o ”anvelopăm” cu cele mai moderne și ecologice materiale. Tot printr-un proiect derulat prin Agenția de Mediu Sibiu am reușit să plasăm în subteran cablurile de pe cele cinci bulevarde importante din Sibiu. 
La Garda Națională de Mediu, am reușit de asemenea să dotez instituția cu aparatură electronică, ambarcațiuni și autoturisme noi, dar și cu programe informatice de monitorizare. 
Am încheiat și un proiect în parteneriat cu Carabinierii din Italia și Garda Civilă din Spania pentru combaterea traficului ilicit de deșeuri. Am fost felicitați de Europol pentru modul în care a fost implementat acest proiect. 
La Ministerul Turismului am lăsat instituția cu șapte proiecte cu finanțare europeană, și aici aș vrea să amintesc proiectul de digitalizare a Ministerului și a activității turistice din România, proiectul ce vizează realizarea unei hărți turistice electronice a României, un proiect pentru armonizarea legislației turistice din țara noastră cu legislația europeană și de adaptare la cerințele actuale din piață etc. 
Pentru că banii de la bugetul statului niciodată nu ajung, accesarea de fonduri europene este vitală, de aceea e obligatoriu ca fiecare manager de instituție să acceseze astfel de fonduri. Se poate face acest lucru, trebuie doar să știi și să vrei. 


R. – Cum comentați desființarea Ministerului Turismului și transformarea lui într-un simplu departament?
Bogdan Trif: - Am să fiu foarte scurt și explicit: o greșeală mai mare nu cred că putea face actualul Guvern.
 
R. – După doi ani de mandat, care considerați că e cea mai mare realizare a dumneavoastră?
Bogdan Trif: - Că pot să merg prin Sibiu, să stau cu capul sus, pentru că am reușit să fac lucruri bune pentru români și pentru România.

A consemnat,

Paul MORARIU

 


comentarii
22 comentarii

Omule nu te-ai prins de ce atati oameni au venit ca turisti ?? Am venit si eu ( si probabil multi Romani curiosi la auzul glasului tau)in toamna anului trecut curios sa vad inceputul -auto strazii Sibiu - Pitesti -- si asfaltul -NOU - din Sebesul de Sus care sa dovedit inexistent ca si inceputul autostrazii cu care te laudai -- Serios ,cand te lasi de gogomanii. Biblia mea spune ca -MINCIUNA te duce in IAD--- asa ca treci la realitate si arunca lupa cu care maresti tintarul si sa spui lumii ce e elefant.
eu
21.01.2020 19:27
Eurostrat a confirmat ce spune Bogdan Trif. Ăi de vin -vorba vine- din străinătate, să vadă șosele, să stea pe la ulițele lor. Dacă nu le-au făcut ei când trebuia!
21.01.2020 21:18
Postacii PNL sunt suparati rau ca iar a facut un lucru bun PSD. EUROSTATUL nu poate fi contestat asa ca sa nu faca bale de suparare postacii PNL !!!!!!! Forta PSD !!!!
Gigi
21.01.2020 21:36
Era si timpul sa devenim competitivi. Pacat ca PNL a desfiintat ministerul turismului. Atat i-a dus mintea pe Turcan si Orban sa desfiinteze Ministerul Turismului ! PNL sunteti praf !!!!
Gelu
21.01.2020 21:57
Tribuna a fost si a ramas un ziar "rosu". Trist.
v
21.01.2020 22:59
Da PNL -istule , ceilalti nu au voie sa se exprime ? Vrei iar ca pe vremea partidului comunist ? Vrei sa emita pareri doar Turcan ? Vrei iar partid unic ? Hai sictir cu galbenul vostru de hepatita cronica!
@ V
21.01.2020 23:11
Strainii au venit sa vada si balariile unde odata ere grau ,cartofi etc-- Sa stiti ca se vede asa de fain din avion -- fata de Austria , Germania -- Romania e un semi desert-- Aduceti straini ca sa manince mincarea produsa la ei -- noi ne omoram porcii, gainile ca vezi doamne sunt bolnavi dar carnea adusa din alte tari tot plina de boli dar-- noi facem gargara politica si ne doare in fund de situatia precara in care Romania se scalda -- In final gogosile politice sunt produse peste plan , doar cu ele ne putem mandri-- adevarat, suntem competitivi la gargara..
traiasca partidul comunist roman
22.01.2020 04:10
Daca era statistica nasoala era de vina PSD. Daca Eurostatul spune ca suntem pe drumul cel bun iar e de vina PSD cumva. Mai trebuie sa spuna vreun postac PNL, ca tot PSD e de vina ca PNL a desfiintat ministerul. Ha ha ha !
Clau
22.01.2020 05:52
Voi chiar credeti ca turistii au venit sa-l vada pe ministrul turismului ?Concret cu ce a contribuit acesta la cresterea numarului de turisti?
Firt
22.01.2020 07:33
Atat pricepi ca turistii au venit sa il vada pe ministru ? Esti fff i"nteligent"! Ha ha ha. Pe logica ta de ce nu au venit sa ii vada pe ministrii PNL sau PDL? Apropo acum nu are ce ministru sa mai vada ca PNL a desfiintat ministerul! Buna logica ta de postac PNL!
Firt 2
22.01.2020 07:55
EUROSTAT tocmai ce a confirmat ca Romania e campioana europeana la CRESTEREA DATORIEI si a DEFICITULUI in trim 3 2019 dupa ce in primele 2 trimestre au fost de asemenea foarte mari !!!

Singura contributie a dvs a fost participarea la o guvernare care a avut ca singur scop si rezultat promulgarea de legi si ordonante de urgenta pentru ELIBERAREA HOTILOR si totodata a CRIMINALILOR SI VIOLATORILOR si facilitarea INFRACTORILOR in pastrarea BANILOR FURATI !

In Sibiu si in toata tara ar trebui sa mergeti cu capul in pamant pentru nenorocirile pe care le-ati cauzat !!!

Ne vedem la alegeri HOTILOR !
EUROSTAT
22.01.2020 08:27
Gigi si Gelu ....orasul este asa frumos deoarece edili priceputi au facut ceva pentru orasul nostru!!! Nu este meritul lui Bogdan Trif!!!
Tot eu
22.01.2020 09:19
Nu un PSD -ist are 7 case din meditatii, nu un premier Psd a trait 7 ani conform declaratiei de avere cu 3000 lei pe luna ( el si familia lui). Cazan nu e la Psd si are case fara numar in Sb, Neagu care a falimentat Metalcarul nu e la Psd. Oare toti astia nu sunt la PNL ? Si multiii alti " smecheri" de genul asta nu sunt la PNL ? Asa ca hai "plimba ursu"
Hotii din PNl
22.01.2020 09:52
cat are psd in sibiu ?
DUBLU fata de cat o sa aiba la urmatoarele parlamentare !

si oricum e prea mult pentru cat au furat.

sa vorbim de "sarmanii" din psd care au case de 800 mp ? masini de 400.000 euro din munca la stat !?!
insula proprietate privata, legi date cu dedicatie sa ramana cu banii furati ?
pe cine credeti ca mai prostiti ? pana si in Moldova si Teleorman va injura lumea si nu va mai suporta.

numai aia cu pensii speciale si asistatii sociali va mai sustin dar va taiem si voua banii nemunciti, aveti putina rabdare !

de aceea faci scandal pe aici si minti de zor dar DEGEABA !!!
postacul psd face spume
22.01.2020 10:30
Daaaaa sibienii se grabesc s-ai voteze pe Turcan, Sovaiala, Cazan si Neagu ? Esti sanatos la cap ? Lumea s-a desteptat v-a vazut ce dezastru faceti la guvernare in frunte cu Orban ! Pa pa
@
22.01.2020 10:43
Care edili ma? Hohanus care a furat 6 case, mimozele de la primarie si consiliu judetean care habar n-au pe ce lume sunt???? Ce-ai fumat mă? Orasul asta e un sat mai mare care nu s-a dezvoltat absolut deloc, din cauza luiHUHANUS, BODORITA, CAMPEAN, TURCANA SI TOTI HOTII CARE AU MAI FOST!
Ba, tu ai fost in alte orase din tara asta sa vexi cum arata?
@tot eu
22.01.2020 18:42
spre deosebire de tine, noi ceilalti am mai trecut si prin alte orase, nu citam din propaganda de partid.

Sibiul arata mult mai bine decat majoritatea oraselor din tara.
Da, se putea mai bine si sunt orase care sunt peste noi (Oradea, Cluj-Napoca, Alba Iulia, etc.) insa fata de Craiova, Alexandria, Bucuresti, Focsani, Bacau sau Constanta suntem ani lumina peste.
Si nu e suprinzator ca mai toate orasele nasoale au primari ... psd !!!
Deci canta la alta poarta ca prin Ardeal nu tine cu minciunile tale SI NE-AM SATURAT DE psd.
pt asistatul psd care inca viseaza alocatie moca pe langa banii furati
23.01.2020 09:11
Nu mai linge la habarnistii de la peneleu care ne vand tara multinationalelor si lui soros. De la atata lins ai halucinatii ca traiesti intr-o metropola si esti condus de imparatul huhanus!
MARS RETARDATILOR!
Ptr lingaul de la peneleu
23.01.2020 11:16
vad ca de atata prostie ai inceput sa urli.
stim toti ca psd traieste intr-o realitate paralela dar tu bati si recordurile partidului !

cat despre multinationale, soros, pisica neagra, vineri 13 si alte povesti de adormit copiii folosite de partidul hotilor sa isi acopere incompetenta si apetitul pentru furat ne-am lamurit.

canta la alta masa !
ah, am uitat dragnea e la racoare deci nu mai ai unde.
tovarasului asistat
23.01.2020 13:38
Nu mai are pnl-ul ce sa vanda ca a furat tot psd-ul !

Inclusiv viitorul copiilor nostrii.
Dar isi trimit ei copiii la scoala in Elvetia, Anglia si SUA. Si la spitale e la fel: ei la Viena si Paris, noi in saloane unde bate vantul, cu mancare de 12 lei pe zi si medicamente de acasa.

Nici pnl nu e mai breaz ca doar au aceeasi origine insa macar astia nu au tupeul sa dea legi cu legitimarea furtului.
@11:16
23.01.2020 17:02
Nu mai are pnl-ul ce sa vanda ca a furat tot psd-ul !

Inclusiv viitorul copiilor nostrii.
Dar isi trimit ei copiii la scoala in Elvetia, Anglia si SUA. Si la spitale e la fel: ei la Viena si Paris, noi in saloane unde bate vantul, cu mancare de 12 lei pe zi si medicamente de acasa.

Nici pnl nu e mai breaz ca doar au aceeasi origine insa macar astia nu au tupeul sa dea legi cu legitimarea furtului.
@11:16
23.01.2020 17:03
PNL A DAT MAI MULTE LEGI PRIN CARE AU FURAT, DE 1000 DE ORI MAI MULT DECAT PSD
Lica
23.01.2020 19:27
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia