Tribuna
PNL
Euro ar putea urca la 4,6 lei
Laura BUCIU
1092 vizualizari
* La Bursă, euro e cotat la peste 4,4 lei pentru luna iunie * Instituţiile bancare prevăd şi ele un viitor sumbru monedei naţionale
Moneda europeană are toate şansele să urce pe fondul crizei politice şi a faptului că banii de la FNI nu mai ajung. Cel mai negru scenariu vine, însă, din partea alegerilor anticipate, care poate urca moneda europeană pe un prag nemaiîntâlnit, de 4,5 - 4,6 lei / euro pe termen lung. În ceea ce priveşte evoluţia euro pentru sfârşitul anului, Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu, perechea EURO / RON, pentru decembrie 2009, a fost cotată la 4,25 lei, în scădere cu 0,1 bani. În schimb, pentru luna martie a anului viitor, se înregistrează o creştere de 0,3 bani, cotaţia ajungând la 4,347 lei, iar pentru iunie 2010, se anunţă o creştere cu încă un ban, cotaţia valorând 4,42 lei.

Scenariu mai negru la bănci

Una dintre primele bănci care au tras semnalul de alarmă asupra prăbuşirii monedei naţionale în faţa euro a fost ING Bank. Instituţia bancară spune că piaţa financiară ar putea avea o reacţie negativă pe termen scurt la rezultatul alegerilor, deoarece investitorii străini erau poziţionaţi pentru o victorie a lui Mircea Geoană şi investirea rapidă a unui guvern, iar alegerile anticipate ar propulsa cursul la 4,5-4,6 lei / euro. Cu toate că nu a fost Geoană şi nici guvernul nu e stabil, în percepţia ING, cea mai negativă perspectivă rămâne cea a alegerilor anticipate.Într-un astfel de scenariu, ar putea avea loc o depreciere pronunţată a leului - avansul cursului peste 4,5-4,6 lei/euro - şi întârzierea tranşelor de la FMI dincolo de martie 2010.

Cotat pe minus

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,2373 lei/euro, în creştere cu 1,24 bani faţă de cursul înregistrat cu o zi în urmă. Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a menţinut stabilă, cursul de tranzacţionare fiind asemănător cu cel înregistrat la închiderea şedinţei anterioare.

comentarii
2 comentarii

sa traiti bine
sibiu
10.12.2009 08:26
da base traieste bine
gicu
10.12.2009 21:27
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica