Tribuna
Eugen Nicolicea: "Nu există protest spontan în legislaţie. Încet, încet va învăţa lumea să respecte legea. Decizia ÎCCJ este binevenită"
Eugen Nicolicea:

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni că adunările publice trebuie anunţate, deputatul PSD  Eugen Nicolicea a afirmat că nu există proteste spontane în lege şi că, încet încet, lumea va învăţa să respecte legea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât în 15 octombrie 2018 că orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată. 

  • "Nu există protest spontan prevăzut în legislaţie. (...) Încet, încet se va intra în respectarea legalităţii şi persoanele respective, dacă încalcă legea - e contravenţie. În mod normal ar fi trebuit să se aplice. Este mai greu, este adevărat, după ce ai învăţat lumea în stradă... că pot să participe când doresc, că nu e nevoie de niciun fel de autorizaţie, că jandarmii sunt puşi acolo ca să ai în cine arunca cu pietre şi alte obiecte, că bunurile din preajmă sunt făcute ca să fie distruse, că şoselele şi drumurile publice sunt făcute ca să fie ocupate, dar încet-încet se va ajunge să se respecte legile în România. (...) Încet, încet se va învăţa lumea să respecte legea. Încet-încet nu înseamnă brusc", a declarat Nicolicea, în Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. 

Deputatul crede decizia ÎCCJ nu era necesară, dar o consideră binevenită.

  • "Nu mi se pare normal să fie acest lucru, adică să dai o decizie ca să respecţi legea şi nu mi se pare normal ca tocmai cei care trebuie să aplice legea să o încalce, dar decizia este binevenită deoarece clarifică şi pentru cei care nu înţelegeau acest lucru. Dacă aţi citit legea, vedeţi şi dumneavoastră că nu, de fapt nu era nevoie de această decizie", a precizat Nicolicea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, luni, un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice - drum public, parte carosabilă şi trotuar - sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

În luna iulie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a sesizat ICCJ în legătură cu existenţa unei practici neunitare în instanţe cu privire la modul în care trebuie interpretate şi aplicate prevederile art. 3 din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, mai precis sintagma "cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor sau a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

comentarii
4 comentarii

Acum sa iasa in fata papusarii de la # Rezist, sa vedem cine sunt, sa isi asume lasii !
Gilu
17.10.2018 07:06
Se poate protesta neanuntzat departe de cladirile publice. Pe Muntele Gaina, pe Campia Libertatii de la Blaj,etc.
mentat
17.10.2018 15:33
Dupa ce ajung liberalii la putere, simpatizantii PSD vor putea fi gazati cu acte in regula.. Fain !!
17.10.2018 15:57
Dragnea nu vrea sa recunoasca acest tribunal. Considera ca este o inscenare in fals a statului paralel.
17.10.2018 16:37
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia