Continental
Tribuna
Erzhan Kulibaev: "În Sibiu avem în program un recital foarte extins, de aproape două ore de muzică"
Sorana MAIER
1477 vizualizari
Erzhan Kulibaev:
Violonistul kazah Erzhan Kulibaev a obţinut premiul al treilea în cadrul Con­cursului In­ternaţional "George Enescu”, după concertul final în care a interpretat Ceaikovski - Concerto op. 35 în Re Major pe scena Ateneului Român. Erzhan Kulibaev are 30 de ani, acesta finalizându-şi studiile la Madrid şi Salzburg, susţinând concerte şi recitaluri ca solist al Filarmonicii de Cameră Poloneze, Orches­trei Filarmonice Poznan, interpretând pe scena Teatrului Mariinski sub bagheta lui Valeri Gergiev sau pe scena Carnegie Hall. Este laureat al Concursului Internaţional Paul Hindemith (premiul I) şi al Concursului Henryk Wieniawski (locul al 5-lea). El va concerta în 18 septembrie, în Sibiu, Sala Thalia.

- Cum vă simţiţi să cântaţi în cadrul Festivalului „George Enescu”, în sălile de concerte din Bucureşti şi Sibiu, după ce aţi câştigat premiul 3 în cadrul Concursului de anul trecut la secţiunea vioară? La ce vă gândiţi înainte de a păşi pe scenă în cadrul unui concurs, sau al unui concert?

Erzhan Kulibaev: Sunt foarte entuziasmat să concertez din nou în România. Este unul dintre festivalurile importante de muzică clasică. Ca om, desigur că am emoţii înainte de a urca pe scenă, indiferent dacă e vorba de un concurs sau de un concert. Încerc   să-mi controlez emoţiile şi să mă concentrez pe muzică.

- Spuneţi-ne câte ceva despre programul celor două spectacole din Bucureşti de la Sala Radio şi din Sibiu de la Sala Thalia.

EK: În Bucureşti vom avea un dublu concert de vioară şi violă compus de Thierry Huillet. Este o compoziţie interesantă, dedicată lui D. Shostakovich. În Sibiu avem în program un recital foarte extins – de aproa­pe două ore de muzică. Va fi un repertoriu aproape integral de vioară.

- Ce planuri aveţi pe viitor în carieră?

EK: Din cauză că sunt mai superstiţios, nu vorbesc niciodată despre planurile mele de viitor. În schimb, vă pot spune despre pla­nurile mele trecute. Pentru anul acesta am avut planificat un lung turneu de concerte în Argentina. Am planificat să susţin un concert în faimosul „Teatro Colon” din Buenos - Aires, să predau mai multe cursuri la nivel de maestru şi să vizitez oraşe noi. Am îndeplinit acest plan!

- Care este compoziţia dumneavoastră preferată semnată de George Enescu? Aţi mai cântat Enescu după concursul din 2016?

EK: Compoziţiile mele preferate sunt Sonata nr. 2 pentru vioară şi “Impressions d'en­fance”. Le-am mai cântat în Argentina, unde s-au bucu­rat de un imens succes.

- Câteva gânduri către publicul din România.

EK: L-aş cita pe Johann Joachim Quantz: "Oricine vrea să judece, să o facă fără prejudecată, fără înflăcărare, dar cu multă corectitudine. Fiţi cugetaţi şi nu vă grăbiţi. Uitaţi-vă la esenţa lucrurilor şi nu vă lăsaţi înşelaţi de întrebări secundare, cum ar fi, care este naţionalitatea muzicianului, dacă a fost prin ţări străine, dacă este student al unui renumit maestru, dacă este în slujba vreunui nobil sau a nimănui, dacă are vreun titlu în muzică, dacă este prieten sau inamic, dacă este tânăr sau bătrân, şi asa mai departe. Nu veţi insulta simţul dreptăţii dacă discutând despre o compoziţie sau despre un muzician aţi spune: „Nu îmi place”, în loc de a spune „Nu e bun”. Fiecare are dreptul la o primă afirmaţie, pentru că dragostea nu poate fi forţată. Lăsaţi-o pe cea de-a doua în seama adevăraţilor cunoscători, iar ei în mod sigur trebuie să o justifice.”

 


comentarii
1 comentarii

ddf
zfd
18.09.2017 16:13
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia