Continental
Tribuna
Engie acuză: Petrom și Romgaz, vinovate de scumpirea gazelor. "Nu ştiu dacă vom avea suficient gaz la iarnă, doar Dumnezeu ştie!"
Rareș BIŢU
949 vizualizari
Engie acuză: Petrom și Romgaz, vinovate de scumpirea gazelor.

Producătorii români de gaze, Petrom şi Romgaz, au limitat cantitatea de gaze livrată pe piaţă, iar preţul a crescut, aşa încât furnizorii trebuie să importe mai mult gaz din Rusia, la tarife mai mari.

Acuzaţia aparţine lui Eric Stab, directorul general al Engie România (fost GDF Suez), compania care are în România 1,6 milioane clienți, anunţă Agerpres.
Stab spune că toate acestea se vor reflecta în facturile plătite de consumatorii finali, care vor trebuie majorate de Autoritatea de Reglementare (ANRE).

  • "Preţul gazelor pe piaţă este în creştere din mai multe cauze. În primul rând, aceasta se întâmplă ca urmare a faptului că gazele de import sunt mai scumpe, dar şi din cauză că nu există suficient gaz pe piaţă scos la vânzare de producătorii români, Petrom şi Romgaz. Ei spun că pur şi simplu nu mai au gaz", a explicat Stab. 

Şeful Engie a precizat că la acestea se adaugă şi obligaţia tuturor furnizorilor de a stoca gaze pentru iarnă. 

  • "Sperăm să existe mai mult gaz pe piaţă în primul trimestru al anului viitor, pentru că, altfel, vom fi nevoiţi să importăm şi mai mult, iar preţul de import este în creştere, fiind legat de cotaţiile petroliere", a susţinut oficialul Engie. 

Stab a arătat că acest lucru este cauzat şi de preţurile mari de pe piaţa energiei electrice, care au determinat Petrom şi Romgaz să direcţioneze mai mult gaz din producţia proprie către centralele pe care le deţin la Brazi, respectiv Iernut. 

Şeful Engie a evitat să spună care este preţul gazelor de import cu livrare la iarnă, însă a precizat că a prezentat Autorităţii de Reglementare în Energie documente din care reiese că va fi nevoie de majorarea preţului final. 

Întrebat dacă România va avea suficient gaz în această iarnă, oficialul Engie a răspuns: "Nu ştiu, depinde de iarnă, doar Dumnezeu ştie". 

  • "Trebuie să fim pregătiţi. Trebuie ca Guvernul să aibă un plan de urgenţă, care să ne spună ce să facem şi cum să intervenim în caz de necesitate, plan care acum nu există", a adăugat Stab.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia