Tribuna
Elevii vor avea transport gratuit şi intrare liberă la concerte, teatru, filme şi muzee! Adrian Tibu: "Până aici! Sunt absolut mâhnit". Ciprian Ştefan: "Nu e bine! Iar se decid chestiuni fără să fim consultaţi!"
Elevii vor avea transport gratuit şi intrare liberă la concerte, teatru, filme şi muzee! Adrian Tibu:
Răzvan NEGRU

Legea educaţiei vine cu veşti bune pentru elevii din toată ţara: potrivit modificărilor adoptate luni în Senat, elevii din învățământul obligatoriu, dar și profesional și liceal, vor beneficia de gratuitate în transportul local în comun de suprafață, naval și subteran.

De asemenea, gratuitatea va fi acordată elevilor şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar și naval. 
Intrarea va fi liberă pentru toţi elevii care aleg să meargă la muzee, spectacole de operă, teatru sau film, dar şi la alte evenimente culturale şi sportive organizate de instituţii publice, anunţă profit.ro.
Toate aceste veşti fac parte din modificările aduse Legii educaţiei, modificări adoptate luni, prin vot final, în Senatul României, for decizional. Pentru ca toate acestea să intre în vigoare, legea educaţiei are nevoie de promulgarea lui Klaus Iohannis. 
Începând din acest an, ultimele două clase de liceu vor deveni parte a învățământului obligatoriu, potrivit unei legi promulgate în 2019.

 • "Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun de suprafață naval și subteran precum și pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic", se arată în proiectul iniţiat de UDMR, adoptat astăzi de Senat, conform unor amendamente depuse de senatorii PSD. 

Organizarea transportului public al elevilor spre şcoli este o sarcină de care vor trebui să se achite consiliile județene și locale. 
"A fost înlocuit astfel articolul din lege care prevedea că elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe toate formele de transport local în comun", scrie profit.ro. 

 • "Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației, prin  unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 de călătorii dus-întors pe an dacă locuiesc la internat sau în gazdă", stabileşte proiectul de lege adoptat astăzi.

"Până acum, era posibilă doar decontarea în limita unui abonament pe o distanță sub 50 km sau contravaloarea a doar 8 călătorii dus-întors pe semestru", menţionează sursa citată. 

Părerile sunt împărţite. Şi ferme


Dacă elevii nu pot primi decât cu încântare vestea că vor avea acces gratuit la evenimente culturale, managerii instituţiilor de specialitate sunt revoltaţi. Măsura ar putea să le blocheze proiecte majore, mai ales în cazul teatrelor pentru copii şi tineret care trăiesc exclusiv din vânzarea de bilete către elevi şi studenţi. În plus, directorii acestor instituţii din Sibiu sunt nemulţumiţi că decizia a fost luată fără o dezbatere prealabilă şi fără o analiză a impactului.

 

 

Adrian Tibu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret "Gong" Sibiu, explică situaţia în detaliu. 

 • "Măi... nu se mai poate! Până aici!
 • Sunt managerul unei instituții publice de spectacole de cinci ani și am încercat de fiecare dată să găsesc înțelepciunea pentru a FACE într-un sistem care se tot DESFACE. Să nu mai comentez, ci să mă adaptez, de cele mai multe ori la măsuri aplicate retroactiv.
 • Deși am mari semne de întrebare, nu voi comenta fezabilitatea aspectelor legate de organizarea sistemului educațional prin proiectul de lege inițiat de UDMR și adoptat în Senatul României. Există profesioniști care trebuie să se pronunțe.
 • Deși include facilități esențiale pentru elevi, nu cred că această lege trebuia mutilată.
 • Sunt absolut mâhnit de modul în care s-a avansat tacit, fără un dialog real, impactul gratuității elevilor în teatrele pentru copii, în condițiile în care aceștia reprezintă publicul țintă, majoritar.
 • Pentru cine nu știe, există deja Legea 71/2018 pentru modificarea art. 84 alin. (1) și (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de 75% reducere la bilete, iar studenții (ca și pensionarii) de 50% reducere. Ceea ce mi se pare firesc, cred cu tărie că aceste categorii de public trebuie susținute, nu mă înțelegeți greșit. Prin misiunea noastră ca teatre publice avem o filosofie orientată în această direcție.
 • Dar de aici și până la a da peste cap un sistem prin necorelarea unor legi înseamnă lipsă de viziune. Ca instituție publică ce se finanțează și din venituri proprii voi fi forțat să nu mai investesc ca până acum în proiecte pentru copii și tineret, ci "în săli de nunți și botezuri". Pentru că nu vă imaginați că Ministerul Educației decontează mersul la teatru sau că primăriile și consiliile județene vor acoperi brusc toate cheltuielile teatrelor, în condițiile în care oricum de la an la an presiunea pe administrațiile locale e tot mai mare prin transferul de cheltuieli.
 • Pentru spectacolele organizate cu elevii din școală, biletul la Teatrul GONG Sibiu este 7 lei. Prețul include și costul transportului cu autobuzul pentru cei care nu sunt în vecinătatea teatrului. Mai mult decât atât, teatrul oferă bilete sociale (gratuitate) copiilor ce provin din familii cu o situație financiară precară sau dezvoltă parteneriiate cu firme private pentru a aduce gratuit copiii de la sate.
 • De ce nu ai lăsa un sistem funcțional să funcționeze? Gratuitatea generală nu înseamnă echitate și nici o creștere a calității.
 • Sper din tot sufletul că Președintele României Klaus Iohannis va retrimite această lege în Parlament.
 • Cu curaj înainte!", a scris managerul Adrian Tibu, luni seara, într-o postare pe pagina personală de Facebook. 

 

Răzvan NEGRU
Răzvan NEGRU

Ciprian Ștefan: "Nu e bine!"
 

Ciprian Ștefan, managerul Complexului Național Muzeal ASTRA și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, este de părere că reprezentanții instituțiilor de cultură ar fi trebuit consultați înainte să fie luată această decizie.
"Nu e bine! Iar se decid chestiuni fără să fim consultați! Bine că suntem buni doar când sunt evenimente majore pentru țară! Rețeaua Națională a Muzeelor din România se opune! Dacă ni se majoreaźă bugetul pentru bunuri și servicii cu 25%, putem fi de acord! În fond, banii se întorc tot în societate! Întrebați-ne! Chiar știm meserie &we are soo good in this field! Nu vă costă nimic!", a declarat Ciprian Ștefan.

Muzeul Național “Brukenthal”: “Asistăm din nou la un proiect de lege la care nu am auzit ca instituțiile culturale să fie invitate!”

Reprezentanții Muzeului Național “Brukenthal” din Sibiu susțin aceeași părere, respectiv că “ar trebui să ne schimbăm un pic percepția asupra culturii și educației”.

„Asistăm din nou la un proiect de lege la care nu am auzit ca instituțiile culturale să fie invitate. Se încearcă o culturalizare cu forța, gratuită care va avea un efect inutil (așa cum ne spune și DEX, ediția 1996). Sunt de acord ca elevii să vină la spectacole, să viziteze un muzeu, dar lucrurile acestea se deprind, se învață, în familie, în școală etc. Sunt muzee în România care oferă gratuitate în timpul vacanțelor. În străinătate, de exemplu, la Muzeul Louvru, elevii au gratuitate, la Metropolitan Museum în New York gratuitate au copiii până la 12 ani, să nu mai vorbim de sume de peste 50, 100 de dolari pentru activitățile educative/copil. Dar să nu uităm și ce finanțare au instituțiile de cultură din străinătate versus cele din România. Se poate și la noi să se ofere gratuitate la toată lumea pentru evenimentele și intrările în instituțiile de cultură, dar acestea să aibă un buget adecvat. Nu se poate să ți se ceară să ai și venituri proprii, dar să oferi și gratuități. Să ne gândim ce vor face instituțiile care se adresează în special copiiilor, teatrelor de păpuși sau Opera Comică din București! Așadar, cred că trebuie să creștem mai întâi gradul de culturalizare prin o mai mare lejeritate de a scoate copiii din școală și de a vizita muzee sau de a participa la un spectacol, o suplimentare a fondurilor pentru realizarea de evenimente sau proiecte de educație muzeală și culturală în instituții, de a vedea părinții împreună cu copiii acestora sâmbăta sau duminica să viziteze un muzeu și în țară și în orașul în care trăiesc nu doar în sejururile estivale din străinătate, și apoi putem vorbi de o schimbare a societății. Se observă și la Sibiu... Cu cât agenda culturală, în loc să susțină unele evenimente, oferă spectacole și circ gratuit, cu atât mai puțini oameni vor cheltui sau vor cumpăra un bilet mai scump la un spectacol de calitate. Vor renunța de a participa la un concert sau la un eveniment de calitate unde e normal ca biletul să fie mai ridicat și vor opta pentru alte evenimente minore. Cred că ar trebui să ne schimbăm un pic percepția asupra culturii și educației și măcar cei care stăm și încercăm să facem ceva în instituțiile de cultură să fim întrebați. Așa, vom fi puși în fața faptului că unii decidenți politici care poate au mers doar la Noaptea Muzeelor într-un muzeu să realizeze un asemenea proiect de lege”, a declarat Alexandru Chituță, din partea Muzeului Național “Brukenthal” din Sibiu.

TNRS se abține

Contactați de TRIBUNA, reprezentanții Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu nu au transmis o poziție oficială cu privire la acest aspect.

“În această etapă, în care procesul adoptării legii nu este încheiat, TNRS nu va avea o reacție în legătură cu acest subiect. Domnul Constantin Chiriac este în discuții cu forurile legislative vizavi de impactul pe care legea l-ar putea avea asupra activității instituțiilor de cultură, dar o declarație oficială nu poate fi făcută în acest moment”, a transmis Mihai Zugravu, purtător de cuvânt al Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu.


 

 

 


 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia