Tribuna
Elevii, transportaţi de la o şcoală la alta ca să facă informatică. Firu: „La Sibiu nu există astfel de probleme”
Ana Maria MĂTUŞOIU
2497 vizualizari
Elevii, transportaţi de la o şcoală la alta ca să facă informatică. Firu: „La Sibiu nu există astfel de probleme”

Informatica va deveni materie obligatorie din anul şcolar 2017-2018, la clasa a V-a. Deşi este o iniţiativă apreciată de elevi, părinţi şi dascăli, se pune întrebarea unde vor putea fi desfăşurate aceste ore, având în vedere că nu toate şcolile sunt dotate cu laboratoare de informatică. Ministrul Educaţiei a venit cu o soluţie pentru această problemă, spunând că, o dată la două săptămâni, se vor face excursii la cea mai apropiată şcoală la care există calculatoare. Ideea nu li se pare viabilă reprezentanţilor Educaţiei din Sibiu, care dau asigurări, însă, că la noi nu vor exista probleme în acest sens. 

 

Dacă până acum informatica era opţională şi cuprindea noţiuni cu privire la utilizarea calculatorului, începând cu noul an şcolar, multe dintre cursurile elevilor vor conţine noţiuni de programare. Specialiştii în Educaţie sunt de părere că ideea ministrului Educaţiei va fi greu de pus în practică. Asta pentru că în multe şcoli nu există laboratoare de informatică, la care se adaugă deficitul de profesori calificaţi.

  • Dacă te înhami la aşa ceva, trebuie s-o gândeşti pe termen lung, să fie o strategie naţională, gândită. Oamenii trebuie întrebaţi, nu făcută aşa de dragul publicităţii sau hai să mai reformăm un lucru. Şi întrebaţi şi părinţii şi copiii şi firmele neapărat. Să se ştie ce au ele nevoie. Nu să pui în programă ceva ce nimeni nu o să folosească”, a declarat coordonatorul unei echipe de robotică, Ionuţ Panea, citat de Digi 24. Ideea de a introduce informatica încă din clasa a V-a este văzută cu ochi buni de consultantul în educaţie Oana Moraru. „Ideea de a introduce Informatica obligatorie la clasa a V-a e foarte bună! Cumva trebuie să obligăm sistemul să se mişte, să îşi mişte plăcile tectonice, să cârâie, să pârâie, să se supere, să se enerveze şi să găsească soluţii”, a spus consultantul în Educaţie Oana Moraru, citat de aceeaşi sursă. 


Ştefan Firu: „La noi nu vor fi probleme”


Inspectorul şcolar general Ştefan Firu crede că Ministerul Educaţiei va mai analiza situaţia, pentru a veni cu propuneri mai bune, întrucât nu consideră că această idee este viabilă. Cu toate acestea, şeful IŞJ se arată încrezător în ideile ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, despre care spune că este „implicat şi dornic să facă bine”.

  • Ştefan Firu mai spune că în judeţul Sibiu nu vor fi probleme. „La noi, în Sibiu, nu se pune cazul. Şcolile au laboratoare, nu sunt probleme nici în mediul rural pentru că mai sunt foarte puţine şcoli în care există doar o grădiniţă. La noi nu vor fi probleme. Mi se pare binevenită ideea, reprezintă viitorul. Sunt convins că a fost o primă idee, sigur vor veni şi altele”, a declarat pentru Tribuna Ştefan Firu, şeful IşJ Sibiu.  

Deşi nu vor fi nevoiţi să mute copiii de la o şcoală la alta pentru a face orele de informatică, problema este alta. În judeţ nu există suficiente cadre didactice specializate în această materie.

  • „Asta este o problemă. Sperăm însă că aceste creşteri salariale vor mai păstra în sistemul de învăţământ şi profesori de informatică. Este un deficit clar, însă el poate fi completat cu profesorii de matematică. Eu am ferma convingere că un profesor de matematică poate fi oricând şi profesor de informatică, fără niciun fel de problemă”, a mai spus Ştefan Firu. 


Şi inspectorul de Informatică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Anca Voineag spune că în judeţul Sibiu nu vor fi probleme, întrucât şcolile sunt dotate cu calculatoare.

  • „Eu cred că la noi în judeţ se poate rezolva în şcoli. Şcolile au primit laboratoare de informatică cu câţiva ani în urmă. Sigur, nu pentru toţi elevii, au venit mai puţine calculatoare, dar eu cred că se poate lucra în prima fază. Mie mi se pare complicat să duci copiii de la o şcoală la alta. Cum să îi duci la o şcoală care poate fi la 15 kilometri într-o pauză de 10 minute? Nu cred că este o soluţie, din punctul meu de vedere”, a declarat inspectorul de Informatică din cadrul IŞJ Sibiu, Anca Voineag.

Cât priveşte lipsa profesorilor care să predea această materie, inspectorul spune că sunt cadre didactice cu două specializări, Matematică-Informatică, care ar putea prelua şi ora de informatică. „Vom vedea după ce au loc toate mobilităţile, după ce cadrele didactice se mai aşază pe posturi, în ce şcoli există deficit profesoral”, a mai spus inspectorul Anca Voineag.  

Sibiul găzduieşte Olimpiada Naţională de Informatică


Anul acesta, Sibiul găzduieşte Olimpiada Naţională de Informatică la gimnaziu. Olimpiada va avea loc în perioada 26-30 aprilie şi se va desfăşura la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Colegiul Economic „George Bariţiu din Sibiu”. La olimpiadă sunt aşteptaţi să participe peste 200 de elevi din întreaga ţară. 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB