Tribuna
SEVIS
Elevii și profesorii sunt testați dacă au simptome la ore. Din primele 34 de teste, 3 au fost pozitive
Elevii și profesorii sunt testați dacă au simptome la ore. Din primele 34 de teste, 3 au fost pozitive
Foto cu caracter ilustrativ © Arhiva

Elevii și dascălii cu simptome de coronavirus care debutează în timpul orelor de curs sau cei care au intrat în contact cu persoane confirmate vor fi testați în cadrul școlilor, pentru județul Sibiu fiind deja alocate 21.000 de teste antigen, din care au fost distribuite, până la finalul săptămânii trecute, 13.735 de teste antigen. Deja vineri, în prima zi în care au fost disponibile, au fost testate 34 de persoane, iar trei rezultate au fost pozitive.

„Testările cu teste rapide antigen se vor efectua de către personalul medical școlar, de către medici de familie sau asistenți medicali și comunitari, după caz, pentru cadrele didactice și elevii care au simptome”, a spus Kristina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

Testele sunt distribuite cu prioritate în unitățile de învățământ care au cabinete medicale și personal medico-sanitar școlar, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Pentru testare este nevoie să existe acordul scris al părinților, copilul va fi testat într-un spațiu special, iar în cazul în care este confirmat pozitiv vor fi testați colegii lui și toți profesorii. Părinții sau reprezentanții legali ei copiilor sunt anunțați indiferent de rezultat.

 

Testare în baza unui protocol

 

Protocol de testare rapidă, antigen Covid-19, în unitățile de învățământ, este făcut de Ministerul Sănătății, iar inspectoratele școlare l-au primit și trimis școlilor pe 18 februarie 2021, potrivit edupedu.ro.

Testarea rapidă se va face elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz, cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 min).

Documentul prevede mai multe scenarii și modul în care trebuie procedat.

Scenariul I, în cazul unui elev identificat cu temperatura mai mare de 37,3˚C sau cu simptome sugestive COVID-19, prevede că simptomele sunt tuse, febră, scurtarea respirației, dureri în gât, coriză, dispnee, astenie, mialgii, cefalee, simptome digestive: vărsături, diaree, greață, fără o altă cauză confirmată. Trebuie anunțat responsabilul desemnat de unitatea de învățământ și personalul medical al unității de învățământ. După care elevul este îndrumat în încăperea desemnată ca izolator, unde se izolează și este monitorizat.

Trebuie verificată existența acordului informat al părintelui sau al reprezentantului legal al elevului minor, pentru testare rapidă antigen și sunt anunțați părinții sau reprezentanții legali ai elevului.

Dacă există un acord din partea părintelui sau al reprezentantului legal al elevului minor, sau acordul scris al elevului peste 18 ani, se efectuează testarea pentru COVID-19, utilizând un test antigenic rapid.

Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ sau al reprezentantului DSP județean, sau de către medicul unității de învățământ, după caz.

În cazul în care rezultatul testului este negativ medicul sau asistentul medical al unității de învățământ anunță părinții sau reprezentantul legal al elevului minor și parcurge o serie de proceduri, inclusiv anunțarea medicului de familie.

 

Caz pozitiv – vor fi testați toți colegii și profesorii

În cazul în care rezultatul testului este pozitiv medicul sau asistentul medical al unității de învățământ anunță părinții sau reprezentantul legal al elevului minor și recomandă anunțarea medicului de familie de către părinți sau reprezentantul legal al elevului pentru stabilirea conduitei optime. Cazul este raportat la DSP și o copie a documentelor este transmisă părinților și medicului de familie.

În ceea ce privește colegii, cei care au consimțământ semnat, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa utilizând teste antigenice rapide, prin deplasarea ordonată, eșalonată, supravegheați de un reprezentant al unității de învățământ, către spațiul alocat testării. De asemenea, vor fi testați și profesorii de la clasă.

Excepție de la testare vor face persoanele vaccinate complet și cele care au trecut prin boală și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.

 

Profesori pozitivi, vor fi testați colegii din cancelarie dacă au stat fără mască

 

Scenariul II  se referă la cadrul didactic care are temperatura mai mare de 37,3˚C sau simptome sugestive COVID -19.

Protocolul prevede că imediat cadrul didactic va merge în spațiul alocat testării, pentru testarea pentru COVID-19, utilizând un test antigenic rapid.

În cazul în care rezultatul testului este negativ medicul sau asistentul medical al unității de învățământ recomandă cadrului didactic anunțarea și consultarea medicului de familie și izolare la domiciliu până la remiterea simptomatologiei.

Cazul va fi apoi raportat la DSP.

În cazul în care rezultatul testului este pozitiv medicul școlar sau medicul responsabil de școală sau asistentul medical școlar recomandă cadrului didactic anunțarea și consultarea telefonică a medicului de familie și anunță cazul la DSP.

Persoanele cu care a intrat în contact profesorul detectat pozitiv, respectiv cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 minute, vor fi testați utilizând teste antigenice rapide în scopul identificării altor eventuale cazuri, prin deplasarea eșalonată a acestora în spațiul alocat testării.

Excepție de la testare vor face persoanele vaccinate complet și cele care au trecut prin boală și nu au trecut mai mult 90 de zile de la vindecare, prevede documentul potrivit edupedu.ro.

Sorana MAIER

Laura BUCIU

comentarii
3 comentarii

Și cei fascinați pot transmite virusul că altfel n-ar trebui să poarte mască . Si ei ar trebui testați. Sau v-ați răzgândit?
Întrebare
22.02.2021 18:29
Comuniștii de la tribuna
22.02.2021 19:27
Ce protocoale! Ce scenarii bolnave!
Te doare mintea!!!
Lăsați tâmpeniile și întoarceți-va la școala online pana la sfârșitul semestrului al doilea.
Alex
23.02.2021 04:10
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia