Tribuna
Elevii din Cisnădie, campioni la proiecte de mediu
Andra MARINESCU
7344 vizualizari
Elevii din Cisnădie, campioni la proiecte de mediu
Elevii din Cisnădie și-au așezat orașul pe poziții fruntașe la faza națională a concursului național "Proiecte de mediu", organizat în tabăra Muncel, din județul Iași. Andrei Rusu și Flaviu Dancășiu, elevi în clasa a șaptea, și Teodora Poftodor și Ana Maria Băjenaru, din clasa a XI-a, au obținut Mențiune și, respectiv, Premiul III la competiția națională. Elevii de la Liceul Teoretic "Gustav Gündisch" au fost coordonați de prof. Monica Balla și Daniela Florescu.


Faza națională a concursului s-a desfășurat în luna iulie și a constat într-o expoziție și un stand. Elevii cisnădieni și-au prezentat proiectele în PowerPoint, fiecare echipă câte zece minute. La finalul prezentării lor, juriul le-a adresat întrebări. Munca le-a fost apreciată, așa că tinerii s-au întors acasă  premiați.


Relația câine-om, promovată la Muncel


Primul proiect cu care s-au prezentat cisnădienii a aparținut elevilor de gimnaziu, Andrei Rusu și Flaviu Dancășiu, care au obținut Mențiune. Ei au vorbit despre "Câinele, prietenul meu", analizând relația câine - om și dorindsă reducă efectele nedorite pe care le poate avea animalul asupra oamenilor. Elevii au urmărit să promoveze un comportament corect în relația câini - copii și să formuleze o poziție cu privire la necesitatea adoptării câinilor comunitari. Printre altele, au numărat câinii comunitari din Cisnădie, au realizat o machetă pentru hrănirea lor, au creat o expoziție de desene și au mers în vizită la adăpostul de animale și Centrul Chinologic Sibiu, colaborând, totodată, cu Fundația "Un Copil, O Speranță" Sibiu.


Ce poți face cu PET-urile


Cel de-al doilea proiect, "PET-ul... altfel", semnat de Teodora Poftodor și Ana Maria Băjenaru, eleve în clasa a XI-a, a vizat reciclarea. "Am ales această temă, deoarece în România sticlele confecționate din PET reprezintă peste 30% din volumul de deşeuri iar colectarea, reciclarea şi tratarea acestora nu sunt eficiente. Ne-am gândit că în loc să ne împiedicăm de aceste deşeuri în drum spre o activitate zilnică mai bine am călca pe ele", au spus cele două eleve. "În oraş există următoarele cartiere: Piaţa Nouă, Stejarului, Florilor, Şelimbărului. Am contorizat spațiile amenajate în fiecare cartier pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Am chestionat un număr de 60 de elevi din liceu pentru a identifica modul de colectare a deşeurilor de către locuitorii din Cisnădie. Am obținut în laborator pavaje din sticle din PET. Substanțele și ustensilele folosite pentru obținerea pavajelor în laborator sunt: sticle de diferite volume confecționate din PET, nisip, ulei, pahar Berzelius 500 cm3, baghetă, balanță, sită cu azbest, clește de metal, foarfecă, sită pentru cernut, surse diferite de încălzire și diferite șabloane. Procedeul de obţinere este simplu: sticlele din PET sunt tăiate în bucăți de 2-4 cm, sunt topite, se adaugă nisip, se amestecă, se toarnă în forme ( doze și cutii de la diferite conserve) unse cu ulei reciclat și tapetate cu nisip. Se lasă la răcit și apoi sunt scoase din forme", au mai povestit Teodora și Ana Maria, care au obținut Premiul III la faza națională a concursului de la Muncel.
Concursul național "Proiecte de mediu" s-a aflat anul acesta la cea de-a XIX-a ediție, fiind o acțiune cuprinsă în Calendarul Activităților Educative 2017, aprobat de Ministerul Educației Naționale.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA