Tribuna
Echinocţiu. Azi începe primăvara astronomică. Când se schimbă ora
Rareș BIŢU
2150 vizualizari
Echinocţiu. Azi începe primăvara astronomică. Când se schimbă ora

După "Mărțișor", "Babe" și "Moşi", echinocțiul de primăvară marchează debutul primăverii astronomice, eveniment care are loc în 20 martie, data când longitudinea astronomică revine la valoarea de zero grade.

Pentru emisfera nordică, primăvara astronomică începe odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. 
Regiunile polare din emisfera sudică au parte începând din 20 martie de lunga zi polară, în vreme ce noaptea polară cuprinde emisfera sudică. Fiecare are o durată de şase luni de zile. 

  • "Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27' ", potrivit astro-urseanu.ro.
  • "La momentul echinocțiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest", menţionează sursa citată.

La noi, echinocţiul de primăvară se produce la ora 23, 58 m 28 s (ora Bucureştiului).
Fiindcă anul calendaristic nu este egal cu anul tropic, echinocţiul de primăvară nu are loc la aceeaşi dată în fiecare an, scrie Agerpres.


"Târ Înainte" şi "Târ Înapoi" 


În termeni populari, fenomenul astronomic este cunoscut sub denumirea de "Târ Înainte", respectiv "Târ Înapoi", potrivit volumului ''Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român'', de Ion Ghinoiu, 2000.
Cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".
Durata zilelor creşte semnificativ începând de astăzi, iar nopţile vor fi tot mai scurte până în 21 iunie, data la care primăvara astronomică se încheie şi începe solstiţiul de vară.
Durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară.
Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea (la echinocţiul de primăvară) simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane.
Potrivit tradiţiei creştine, cea mai mare sărbătoare a creştinilor, Învierea Domnului sau Sfintele Paşti este serbată întotdeauna în prima duminică după faza de Lună Plină, de după echinocţiul de primăvară.

Când trecem la ora de vară


Ultimul weekend din martie aduce trecerea la ora de vară. În noaptea de 30 spre 31 martie, ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.
În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).
În ultimii ani s-a discutat mult despre renunţarea la ora de vară, însă o decizie definitivă nu a fost luată.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Era anul 1784 când celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin a lansat ideea trecerii la ora de vară. După mai bine de un secol, neozeelandezul George Vernon Hudson, entomolog de meserie, a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895, iar trecerea la ora de vară îi este atribuită. 
Germania şi Austro-Ungaria au fost primele ţări din Euroopa care au folosit ora de vară, în timpul Primului Război Mondial, în scopul economisirii rezervelor de cărbune.


Uniunea Europeană vrea renunţarea la ora de vară din anul 2021
Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat luni, 4 martie, favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, se menţionează într-un comunicat de presă al Parlamentului European (PE).

  • TRAN propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară.

Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ''ora de iarnă'', vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor. Inițial, propunerea era ca schimbarea să se facă din acest an.
În documentul aprobat de această comisie se solicită statelor membre să-şi coordoneze deciziile astfel încât aplicarea orei de vară în unele ţări concomitent cu ora de iarnă în altele să nu perturbe funcţionarea pieţei unice europene, în special în sectorul transporturilor. În cazul în care Comisia Europeană constată că ar putea surveni astfel de perturbări, atunci ea ar putea amâna cu încă un an implementarea posibilităţii de permanentizare a orei de vară sau de iarnă, pentru a se putea soluţiona în acest timp problemele apărute.

Raportul adoptat luni de Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European mai trebuie aprobat de plenul PE şi de statele membre în cadrul Consiliului UE.

Eurodeputatul socialist suedez Marita Ulvskog, raportoare a textului votat luni, a declarat, potrivit agenţiei EFE, că, în opinia sa, propunerea Comisiei de a se renunţa la schimbarea orei de vară şi de iarnă este ''prematură'' şi nu se bazează pe un studiu de impact corespunzător, ci doar pe o consultare publică ce a durat numai 8 săptămâni, în loc de 12 săptămâni cât durează de obicei astfel de consultări, relatează europa.eu.
4,6 milioane de cetăţeni din statele UE au luat parte la această consultare, iar 84% dintre ei au optat pentru eliminarea schimbării orei. 

Google marchează momentul sosirii primăverii astronomice cu o animație specială (google doodle) dedicată echinocțiului de primăvară din 2019. Tot pe 20 martie este marcată și Ziua Internațională a fericirii, stabilită de ONU.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia