Tribuna
După restaurante, „aurarii”. ANPC a amendat cu aproape 200.000 lei comercianții de obiecte din metale prețioase din Sibiu
După restaurante, „aurarii”.  ANPC a amendat cu aproape 200.000 lei comercianții de obiecte din metale prețioase din Sibiu


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunţat că, în perioada 4-6 septembrie, împreună cu specialiștii Direcției Metale Prețioase Pietre Prețioase și Proces Kimberley, din cadrul instituției, au verificat 14 operatori economici care efectuează operațiuni cu metale și pietre prețioase, în municipiul Sibiu. 

A fost verificată o cantitate totală de 8.158,46 g aur și 5.203,58 g argint. În urma abaterilor constatate, echipele de control ANPC au aplicat, până la momentul emiterii comunicatului,  amenzi contravenționale în valoare de 193.000 lei. Alte măsuri au fost confiscarea obiectelor pentru expertizare în vederea constatării veridicității mărcii de stat în greutate de 1296, 83 g aur și 1010, 05 g argint, confiscarea obiectelor ca urmare a lipsei mărcii de stat, confiscarea obiectelor reprezentând copie de marcă contrafăcută 701,57g aur și 12,93 argint şi propunerea suspendării autorizației pentru efectuarea de operațiuni cu metale prețioase și pietre prețioase a operatorului economic S.C. Nik & Kami INVEST SRL. 

Din cantitatea totală controlată, au fost confiscate 6.010.24 g aur și 2.803,52 g argint.

"Din păcate constatăm, la acest moment, că statul român este jefuit, iar obrăznicia unora a ajuns la cote alarmante. În plin centrul unui oraș European, expuse în vitrină, stau obiecte din metale prețioase fără acte de proveniență, fără marca statului, arătând clar o sfidare de proporții. Cu complicitatea autorităților, unele județe din această țară seamănă, de ani buni de zile, cu un talcioc. Sper să avem timp să îndreptăm lucrurile, înainte să găsim la amanet vreunul dintre comisariatele noastre” a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Principalele nereguli depistate de comisarii ANPC au fost: utilizarea unor balanțe fără verificare metrologică; neavizarea autorizației privind operațiunile cu metale și pietre prețioase; neafișarea tarifelor pentru prestarea serviciilor cu metale si pietre prețioase, comercializarea obiectelor care au în componență pietre neprețioase (sticlă) la același preț cu metalul prețios; comercializarea unor produse din metal prețios neetichetate lipsa documentelor de proveniență a mărfii; lipsa marcajului cu marca de stat, aplicată pe obiectele din metal prețios aflate la comercializare.


Anterior, ANPC a verificat aproape 100 de operatori economici din județul Sibiu, AU fost verificaţi 94 de operatori economici, au fost date amenzi în valoare de circa 1,25 milioane lei, 35 avertismente, au fost oprite temporar de la comercializare produse cu abateri  în valoare de peste 250.000 lei şi s-au orpit definitiv de la comercializare produse neconforme în valoare de peste 100.000 lei. Activitatea a 33 de operatori economici a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor.





comentarii
2 comentarii

Credeti ca ANAFUL sau fosta GARDA FINANCIARA a verificat in ultimii 30 de ani un magazin de Haur ? Haurarii sunt sponsorii si votantii PSD,
newman
08.09.2023 17:14
Dati cu tunul in ei!!!
Dl. Goe
09.09.2023 07:19
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB