Tribuna
Pe vremea când ne "alimentam" de la Alimentara şi pe când făceam cumpărături în loc de shopping (VI)
După alimente şi Alimentare, de la Gară până-n Centru
Dumitru CHISELIŢĂ
1730 vizualizari
După alimente şi Alimentare, de la Gară până-n Centru
OK, am văzut cum era la noi în cartier şi prin vecini în materie de "Alimentara". Am mai aflat şi ce am uitat (mulţumesc celor care au avut grijă să-mi reamintească), că la "Complex"-ul din Lazaret ("Ţâţa Dulce", mai ştiţi?) era şi un "Aprozar" sau magazin "Legume-Fructe", pe locul unde e acum brutăria şi o tutungerie. Am primit chiar idei ca să scoatem un calendar sau album foto cu imagini magazine vechi de acum 40-şi de ani, dar ştiţi cum e cu pozele vechi, avem mai multe din vremea Imperiului decât din socialism, iar multe sunt uitate prin albumele de familie.

Se pare că într-o lume, ţară, oraş în care prezentul este urât iar viitorul se anunţă şi mai urât, fugile acestea în trecut sunt un adevărat tratament şi chiar o bucurie, chiar dacă unii ne acuză de nostalgie. Aşa că ia să plecăm noi din cartier, că vorba aia, nu mai e lockdown şi să dăm o tură până în Centru, să vedem ce alte magazine cu mâncare, pardon "Alimentara", mai erau. Sau poate chiar mai sunt. Deci, hai la drum.

Chiar dacă toate cartierele, noi sau vechi, aveau magazinele sau un complex al "lor" alimentar de unde îţi luai, aşa, pe rapid, cele necesare stomacului tău şi al familiei din dotare, ele nu se comparau cu ce era, "în domeniu", în zona centrală a Sibiului. Pentru că era Centru, nu periferie. Era în gura târgului, sub ochii lumii, ai vizitatorilor, ai turiştilor sau, în fine, într-o zonă reprezentativă pentru oraşul nostru.  Aprovizionarea cu produse mai rare, chiar de lux pentru perioada comunistă, începea acolo, în centru, iar la marginile oraşului mai era alocat ce rămânea, dacă rămânea după ce îşi făcea plinul cine trebuie (şefi de la partid, secu-miliţie, şefu-vânzătorii şi prietenii lor.
Unde găseai portocale mai des? În centru. Unde găseai chiar icre preparate, frumoase, cu măsline şi tot ce trebuie, mult mai bune decât ce e acum pe piaţă? Dar peşte proaspăt, chiar viu? Dar compoturi de fructe exotice sau conserve chinezeşti? Dar din acelea, de oricare, dar, cum le zicea, "refuzate la export", culmea luxului şi a calităţii pentru un popor refuzat de la bunăstare? Păi unde în alt loc, dacă nu în Centru?
Aşa că ajung chiar şi acum, când particip la discuţii pe teme din acestea, nostalgice sau cum se spune pe româneasca nouă, "vin'tigi" să mă uimesc când mi se spune că "hă-hăăăă, păi noi luam de la Floaşu (aia) şi (aia), la Autoservire în spate se dădea (nuştiuce), plus că mai erau şi "Mercur", unde comandai alimente... Tu, la periferie, abia-abia mai apucai un gem mai făţos, o conservă mai altfel sau un ficat mai ficat ori o gumă mai chinezească...  
Aşa că trecem Podul Gării (ăla vechi şi austro-ungar, nu scârţitoarea de acum) şi începem plimbarea din Piaţa tot a Gării. Unde ne aşteaptă o... Alimentara.

Alimentara de la... Alimentara de la Gară.

"Pe stil vechi", în zona aceea, a Gării-Magheru, Sibiul arăta cam aşa: în stânga era construcţia "Palatul SETA", o clădire superbă aparţinând Uzinei Electrice, demolată de comunişti pentru a face loc unor blocuri pe care oricum le-ai numi, tot că-s urâte îţi vine să le zici. Cum dealtfel şi sunt. Tot pe acolo erau nişte afişiere de cinematograf. În mijlocul Pieţei Gării era rondoul, "giratoriul" care găzduia, pe atunci, un WC public faimos prin murdăria lui, înlocuit ulterior cu un restaurant care a fost şi el desfiinţat când s-a inaugurat deşertul din pavaj ce este acum Piaţa 1 Decembrie 1918. Mergând spre centru, aveai dincolo de intersecţia cu Uzinei, Parcul Gării, o grădină de vară rău famată numită "Sub Cetate" şi... Alimentara.
O clădire veche, cu un etaj locuit. E prima "Alimentară" cu firmă serioasă, care a rezistat, în linii mari, până acum. Un "A" înscris într-un cerc şi sub el, o săgeată care îţi arăta direcţia era pe faţadă, ca să vezi că aici este, da, un magazin alimentar. Firma era iniţial luminoasă, din neon alimentat la înaltă tensiune (se vedeau pe o latură a clădirii şi blocul de transformatoare), dovadă că aici era vechime în "destinaţia" spaţiului, de dinainte de economia ceauşistă la curent electric, când seara orbecăiai prin tot oraşul. Mai mult ca sigur că aceasta a fost prima şi singura alimentară atât pentru partea aceasta de Oraş de Jos cât şi pentru zonele Lazaret sau Lupeni. Clientela era din zona gării plus extinderile Lazaret, Lupeni, Teclu şi o parte din Magheru, iar dacă mai punem la socoteală călătorii, navetiştii şi ceferişti, ne dă o "locaţie" de succes.

O imagine de epocă ne arată că clădirea era, iniţial, Hotelul "Schmidt" al "restaurateur"-ului Michael Gundisch. Probabil sub noua tencuială, dacă se va râcâi puţin, se va găsi vechea firmă, (dar cui îi pasă de aşa ceva?), "Hotel Schmidt Szalloda". Era un hotel nu maiestuos, dar bine plasat, gara fiind aproape şi probabil la concurenţă cu un alt hotel, "Royal", în vecinătate, clădire demolată în anii ‘80. Ca un detaliu, când a devenit "alimentară", ferestrele de la parter au dispărut, fiind înlocuite de vitrine. La fel, a dispărut şi corpul de iluminat de deasupra uşii.  
Era socotit unul din cele mai... lungi magazine "Alimentara". Avea o singură intrare iar standurile se aliniau unul lângă altul, pe categoriile cunoscute: pâine, mezeluri, brânzeturi, carne, dulciuri nu neapărat în ordinea aceasta, dar de la dreap6ta la stânga, cum intrai. Din câte îmi amintesc, avea şi autoservire.
Alimentara a "ţinut" aşa cum era până în anii 90 şi încă mai este magazin alimentar, chiar dacă nu pe întreg spaţiul fostei "Alimentare". De la mijlocul lui 2000 şi până în zilele noastre, aici funcţionează Magazinul Alimentar "Rodica". Tot aici avem şi Magazinul "Rodica" unde, după cum scrie afară, găseşti "perdele, covoare, mătăsuri, mercerie". Restul spaţiului este ocupat de un magazin de produse second-hand din reţeaua "Humana". Dar încă e "Alimentara", cumva.

Alimentara de la "Dragoner"

Lăsăm Magheru la o parte şi o luăm mai pe ocolite spre centru, deoarece merită să amintim şi de magazinul alimentar etalon al "Oraşului de Jos", cunoscut ca "Alimentara de la Dragoner", sau "La Dragoner". Copil fiind, nu prea pricepeam de ce îi spune "La Dragonă" dar nici nu prea mă interesa, pentru mine clădirea "Dragoner" - Straja Dragonilor, de unde şi-a împrumutat numele, fiind ca importanţă, doar librăria de unde îmi luau ai mei caiete, rechizite sau cărţi).
Nu mai ştiu cum se numea oficial, probabil "ICS Alimentara- Magazin Nr. ...", dar era un loc interesant. Mai ales tavanul gangului de la intrarea în curte era şi este unic în Sibiu: o operă de artă, păstrată până astăzi, pictat cu motive "lemnoase" (bambus?) şi prezentându-ne un cer senin, pomi înfloriţi şi un cer senin  cu nori pufoşi albi unde zboară păsări, din care putem identifica multe rândulnele şi o... pasăre a Paradisului? Da.
Cllădirea se află pe str. 9 Mai la nr. 7, fosta alimentară fiind, iniţial, magazinul de prezentare şi sediul "Liqueurfabrik"-ului lui Heinrich Rieger, proprietarul clădirii. Conform patrimoniu.sibiu.ro, pictura ACEEA datează de la începutul secolului XX. Dar nu ştiam asta, atunci. Dra personal, am impresia că e ceva mai veche.

Nu era un magazin deosebit de spaţios, dar era mulţumitor. Intrai pe la intrare (normal!), aceeaşi intrare ca acum. În dreapta, cum intrai, erau locurile unde serveau vânzătoarele, iar în fund de tot era ceva, pâinea oare? Asta nu mai ştiu, că vizavi (adică atunci, dincolo sau mai degrabă peste de Straja Dragonilor – Dragonerwache era un magazin de pâine numit, inspirat, "Pîine", dar cred că tot pâine era şi acolo. Autoservirea era micuţă,  amplasată cum intrai în stânga. Fiind lângă vitrinele-ferestre, era una din cele mai luminate din Sibiu. Dar a venit privatizarea, iar destinaţia magazinului s-a schimbat.
În 2005 aici era magazinul "Piritex", care oferea clienţilor mochetă şi linoleum importat din Belgia, plus, posibil un magazin second hand "Rodica" (?). În 2012, avem clar un magazin "Rodica" second hand şi acelaşi Piritex. În 2014 exista în acest loc cafeneaua "Coffee Tree" şi un magazin "Rodica" ce comercializa covoare şi linoleum. Din 2017 până acum, Alimentara "Dragoner" a devenit restaurantul cu terasă "La Cuptor", loc deja cunoscut şi de sibieni şi de turişti. Eu nu am călcat nicioodată acolo, chiar dacă m-ar interesa cum arată curtea fostei fabrici de lichioruri a lui Rieger. Poate, într-o zi... Oricum interiorul, după cum am văzut imaginile de pe reţele, e radical schimbat faţă de vechiul spaţiu al Alimentarei.  

Centrul Sibiului avea o Autoservire care se numea "Autoservire"

Am tot spus despre complexuri cu autoservire, despre alimentare cu autoservire, dar Sibiul acea, în centru, pe Bălcescu, o autoservire-autoservire. Adică era, exclusiv, autoservire. Un concept "revoluţionar" pe atunci şi eficient, zic eu. Adică nu te tot înghesuiai la tejghea să tot îi dai cu "Aveţi....?", "Nu mai aveţi...", "Daţi-mi vă rog...." ci mergeai, îţi luai, plăteai şi plecai. Economie de timp pentru tine şi de personal pentru... adică nu, comerţul era "de stat" tovarăşi, deci investitorul şi "antreprenorul" nu făcea vreo economie cu asta. Dar era OK că dădea bine. Firma era tot cu acel "A" încercuit, de la, desigur, "Alimentara" şi scria, cu neon şi litere de mână, "Autoservire". O autoservire numită "Autoservire".
Ţin minte că era imens şi atât. Plus ceva reclame la supe concentrate şi veşnicul peşte oceanic parcă. Atunci când se găsea marfă mai "specială", sau, în fine, când "se dădea" ceva, coada se forma "în spate", în prima curte a imobilului.
Despre clădire am scris când am tratat subiectul fostei societăţi sibiene de asigurări "Transsylvania", care aici îşi avea sediul, Şi chiar dacă nu mai ţin minte mare lucru despre autoservirea "Autoservire", îmi amintesc cetele de nuntaşi care făceau coadă la "Foto Lux", în curtea vecină, că pe vremea aceea mergea nunta la fotograf, nu invers (şi astfel aveai poze mai puţine şi mai valoroase decât o întreagă bază foto-video "de eveniment" pe care să dai şi o căruţă de bani şi la care nici să nu te uiţi). Dar să întrăm puţin în istoria locului. Aici era magazinul de pălării de damă al lui Fritz Connerth, cu o vechime impresionantă, din 1884 până la naţionalizarea din 1947 (patrimoniu.sibiu.ro). Imediat după 1990, aici a fost primul şi singurul magazin care comercializa... praf de budincă (RUF), gelatină/jeleu pentru tarte, ciocolată (Schogetten, Ritter Sport) şi alte "substanţe" pentru deserturi, majoritatea din Germania. De aceea lumea îi şi spunea "Magazinul de Budinci". Afacerea nu a durat mult. Nu mai ştiu ce s-a ales de spaţiul acela (deşi treceam aproape zilnic pe lângă el), cert e că în 2007 era un magazin de haine şi bijuterii de damă, iar de ceva vreme este o sucursală a BCR. Puţini îşi mai amintesc că aici, în 1971 ICS Alimentara a deschis o nouă “Autoservire”.

Faimoasa "La Floaşu" sau, oficial, "Alimentara Central"

I se mai spune şi acum, după aproape un secol, "La Floaşu" sau "la Floaş". Indiferent cum s-a mai numit după naţionalizare, locul acesta de pe Bălcescu colţ cu Papiu Ilarian, aşa a rămas în memoria localnicilor.
Tot conform patrimoniu.sibiu.ro, clădirea a aparţinut iniţial unei anumite Karoline Seiverth care, după primul război mondial, a vândut-o lui Ilie Floaşiu. Acesta, în 1920, a deschis aici un magazin de manufacturi şi coloniale, care era, în perioada interbelică cel mai mare magazin românesc din Ardeal.

Ilie Floaşiu s-a născut în Galeş, în 1864. A învăţat "meşteşugul negustoriei"  fiind ucenic la prăvălii din Sălişte şi Şpring-Alba. După căsătorie, el şi-a deschis propria lui "negustorie" în Tilişca, apoi în Miercurea Sibiului. A avut succes şi şi-a deschis propriul magazin în plin centru al Sibiului. Moare la 1937 şi este înmormântat în Cimitirul Comunal (acum "Central"), aripa ortodoxă, într-o criptă monumentală, reper cunoscut,d esigur ca "Cripta lui Floaşu".  Ilie Floaşiu a avut un fiu, pe nume tot Ilie, care a studiat comerţul la Viena şi Leipzig şi care a continuat şi dezvoltat afacerea tatălui şi a intrat şi în politică, fiind liberal. Nu a rezistat loviturii date de naţionalizarea impusă de comunişti (plus faptul că era pe listele de arestări ale Securităţii) şi s-a sinucis, la 16 decembrie 1948.
Aici, "La Floaşu" (incorect spus, dar aşa i-am auzit pronunţând pe majoritatea sibienilor) s-a deschis, în comunism, cel mai mare magazin alimentar, numit "Central". Avea o firmă luminoasă, din neoane, iar înăuntru era un model de cum trebuie să arate o alimentară cu autoservire. Tejghelele de servire "la vânzător" erau în faţă, cum intrai, pe stânga şi pe dreapta. Înstânga era dulciurile, bomboanele, cafeaua, napolitanele şi altele din acest sortiment (inclusiv faimoşii iepuraşi umpluţi cu bomboane). În dreapta era peştele ("Nici o masă fără peşte"), mezeluri, brânzeturi. Uneori, în exterior, în faţa magazinului, se mai vindea peşte viu (am prins eu, era o coadă imensă). Aici se găsea, uneori, cu coadă, chiar şi compot de ananas sau, printr-un paradox comercial greu de înţeles, în 1988 s-a vândut ciocolată Mars (probabil spre sigur, expirată şi preluată de la vreun "Shop" care vindea pe valută.  
Autoservirea era în partea din spate, aproape exact cum este şi acum, dar ea a apărut, cred ceva mai târziu, o imagine de epocă din anii ‘60 (printre puţinele cu un interior magazin alimentar) arătând că era, totuşi, servire cu vânzători la acel moment.

Când era coadă serioasă, aceasta se forma la una din intrările "din spate", de pe Al. Papiu-Ilarian. Una din relatările amuzante despre revoluţia din 1989 la Sibiu spune că, pe 21 decembrie, aici, se stătea la coadă la... portocale (Nicu Ceauşescu a încercat o mică diversiune ca să domolească spiritele, ordonând să "bage" marfă în magazine, ca lumea să "uite" de Revoluţie). Muncitorii revoltaţi din fabricile sibiene i-au chemat pe profesioniştii coziii să protesteze alături de ei, împotriva regimului comunist-ceauşist, dar nu cu mult succes – "se dădea" portocale, dă-o-n mă-sa de revoluţie – şi s-a lăsat, cică şi cu ceva scandal şi înghionteli în zonă, între revoluţionari şi "gospodari".
După revoluţie, a rămas, o vreme, tot magazin alimentar, în reţeaua Alcomsib, societate care avea sediul central la etajul clădirii şi îmi amintesc că sus, interiorul era aproape neschimbat din vremea conducerii "burgheze" a familie Floaşiu, inclusiv o uşă superbă cu vitraliu.
La un moment dat, magazinul "Central" a fost abandonat complet, vitrinele fiind folosite ca afişiere pentru diferitele evenimente şi abia în 19 decembrie 2007 se redeschide, aici, un magazin Billa. Din 2017, după preluarea reţelei Billa de către Carrefour, "Billa" de pe Bălcescu devine magazinul Carrefour Express Papiu Ilarian, destinaţie care există şi acum. Este şi singurul magazin gen "Alimentara" de pe str. Nicolae Bălcescu. Dar numele a rămas la fel: La Floaşu". Iar de numele "Central" îşi mai aminteşte puţină lume.

În loc de final: poate vă mai amintiţi că...

...Şi magazinul "Dumbrava" avea alimentară. Era la subsol, unde acum este "Dragonul". De fapt era, după cum îmi amintesc, o autoservire combinată cu un magazin de menaj. Adică teoretic, aveai de unde să iei şi oale, şi ce să pui în ele. Îmi amintesc de el doar ca de o pustietate cu rafturi multe şi marfă puţină, de unde, uneori, îmi mai cumpăram ori o apă minerală la sticlă, ori un suc de roşii. Inrai în el ori coborând prin intrarea de vizavid e Continental-Ibis, ori prin pasajul de la casa de Cultură, ori de la intrarea principală, prin spate, tot coborând. Avea o scară rulantă doar pentru urcat, care de regulă, nu funcţiona.

... Sau de magazinul alimentar "Mercur" de pe Victoriei, care a rămas aproape cu aceeaşi denumire, "Mercur Lux" până inclusiv anul trecut. Cert era că, în anii ‘90-2.000, era "alimentara" favorită (şi mai la îndemână) a studenţilor de la facultăţile din jur. Ca detaliu interesant, aici, la un moment dat, în interior, era o colivie cu canari.
Data vitoare vom vorbi (şi) de complexurile alimentare de la blocuri...

 

 


comentarii
11 comentarii

Îmi aduc aminte că la sfârșitul anilor '50 s-a deschis prima autoservire, la intrarea în Piața Mare dinspre liceul Lazăr, pe stânga și care se numea Autodeservire. Nu după mult timp denumirea s-a schimbat în Autoservire, probabil în urma discuțiilor referitoare la particula "de" care deturnează sensul cuvântului servire.
Liviu Canciu
14.01.2021 11:44
articol remember bun
pe vremuri era mag de peste delta,linga mitropoloie pe colt
cumpara mama de sarbatori,apoi a disparut

2. linoleum belgian-am cumparat si m-am fript(cred prin 1995-1998),se crapa cind o indoiai
probabil era facuta pe vaporul turcesc cate mergea in china(nu venea)

3 calendar cu A (sibiu)-daca faceti si retro si cu alimentare in foto alb negru-eu veau 2 buc
nu de alta da asta-i adevarul,chiar daca doare.
adi3
14.01.2021 13:30
Langa P-ta Garii,pe terenul fostului depou de tranvaie,se afla aprozaru-La Ancuta-gaseai tot ce vroiai de dimineata pana seara, tarziu.In P-ta Republicii colt cu str.N Balcescu era o alimentara,mai mica-La Mohanu-.
gogu
14.01.2021 13:35
Genul asta de articole "remember" cu impresii de vasta munca de cercetare le poate "emana" orice pensioner care freaca tablele sau sah-ul in parcul Astra, vara. Insa pentru ca e iarna si frig,Chisalita nu mai trece podul garii: pune cap la cap niste poze de asta-varna de prin pc ul personal si tranteste un aproape Roman fluviu despre cum se bagau portocale la Floas in decembrie 89
Si da-I! Si lupta-i, necusorule
Ce daca a trecut un sfert de secol de la intamplare, deja? Chisalita are nostalgii..
Claudiu
14.01.2021 14:03
Chisalita, monumentalule, ceva prospatura despre Gușterland nu bagi?
Sau e prea mult de mers pe jos pana acolo?
Claudiu
14.01.2021 14:07
In 78 inca se gseau bunatati in magazinele alimentare din Sibiu> sunca de Praga adevarata, muschi tiganesc, jambon, ciocolata chinezeasca, cafea, ness, ciocolata Kandia si altele. Din 83 -84 a inceput sa scartaie treaba...
14.01.2021 17:14
Redactore, urmeaza si ep. 7? Ai inceput deja documentarea?
15.01.2021 15:08
Ce cauta alimentara de pe soseaua Alba Iulia in colt cu Morior in acest articol --in care se descrie alimentarile de la gara pana in centru??
eu
16.01.2021 07:25
Redactore, ai uitat un aspect interesant. In anii buni, adica pana prin 80 exista si o casa de comenzi (cum fac astazi reclama la Carefour) care iti aducea alimentele comandate acasa. Parca se afla pe str. Avram Iancu. Tema de documentare.
16.01.2021 09:42
În 4 martie 1977 am făcut cumpărături la Floașu ; franzelă, șuncă, vin și alte alea. Apoi am cumpărat revista LUMEA( de joi, 3 martie 1977).Seara ,am citit ,la pagina 31,la rubrica ,,răspundem cititorilor,, CĂ EXISTĂ ZECI DE METODE DE A PREVEDEA UN CUTREMUR !!!Am fost întrerupt din lectură de cutremurul însuși : lampa din tavan a început să se legene ca o cădelniță, ușile dulapului s-au deschis spontan, podeau se contorsiona haotic... Paharul cu vin nu s-a răsturnat,deci...pagube neînsemnate !
(Colecția revistei LUMEA se găsește la Biblioteca Astra )
Helgoland Zanzibar
16.01.2021 14:23
Stimate DOMN Chiselita,

Apreciez de luni de zile "memorabilile" descrieri ale Sibiului "vechi comunist" si ma simt "INTORS" in trecut prin perfectele d-voastra VII amintiri epocale.

Stilul este total inedit si doresc sa va multumesc pentru si cele "scrise intre randuri" ... ca sa priceapa "GLOATA"!

Fiind din 1958 pe acolo prin Sibiu mi-ati trezit foarte multe amintiri ale copilariei mele din zona DRAGONAR ... de unde imi de la libraria inca existenta in "insula" dintre tramvaiul de "jos" imi luam caiete penru scoala cu Iuri Gagarin pe coperta ... sau la alimentara pomenita primeam cel litru de ulei turnat prin palnie in sticla si cred costa candva 11 lei ...

Va felicit ca aveti "darul" si "harul" de a putea TREZI amintiri, astazi complet UITATE !

Felicitari din partea unui profesor de istorie din Sibiu, din 1990 in Germania !!


Cu stima,

Marcel Munta
Marcel
16.01.2021 17:05
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia