Tribuna
PNL
Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler
Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler
Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, una dintre cele mai importante distincții acordate de statul român.


Ceremonia a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Cotroceni, și a făcut parte din seria de manifestări ocazionate de Ziua Națională a României.
“În apropierea Zilei Naționale, am dorit să onorez valorile și performanța din educație, sănătate și cultură. Împreună, am trăit un moment cu puternice valențe simbolice. Dumneavoastră însă sunteți cei care le dați adevărata cinstire nobilelor domenii pe care le reprezentați aici”, a spus președintele Klaus Werner Iohannis.
Astra Film Festival, fondat în 1993, este un festival de film care aduce la Sibiu regizori și filme de primă mărime din toată lumea. Este un proiect cultural inovativ, de mare ținută artistică și intelectuală. O reușită cu totul excepțională prin faptul că, a fost pornit si menținut mai mult de un sfert de secol, în condițiile unei societăți tulburi ale României postdecembriste. Vizionarul și motorul din spatele acestui proiect este directorul fondator, regizorul Dumitru Budrala, care l-a construit practic de la zero, crescând și maturizând festivalul – și, în același timp, crescând și maturizând publicul de film și de arte din Romania si din Europa de Est.
„În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate regizorală și contribuția remarcabilă la promovarea filmelor documentare românești, atât în țară, cât și în străinătate, se conferă Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler domnului Dumitru Budrala”, se arată în argumentul președintelui.
Președintele Klaus Iohannis a mai subliniat în discursul său că “o trăsătură comună este contribuția pe care o aveți la educarea tinerilor în spirit umanist. Ați ajutat decisiv la promovarea și cunoașterea de către noile generații a valorilor culturii autohtone și universale. Sunteți în mod constant un sprijin pentru tinerele talente în parcurgerea greului, dar atât de frumosului drum spre împlinire și afirmare artistică. Vreau să vă felicit pentru dedicarea cu care, ani de-a rândul, v-ați pus talentul în slujba reprezentării în lume, cu cinste, a tricolorului nostru. Prin muzică, pictură, teatru, literatură, folclor, film ori arhitectură ați dovedit că acum mai bine de o sută de ani, la Alba Iulia, s-a săvârșit nu doar unitatea tuturor românilor, dar s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană a României, izvor al unor contribuții de mare valoare la tezaurul cultural al umanității. Sunteți, prin opera dumneavoastră, exemple ale vitalității acestei moșteniri”.
La rândul său, regizorul Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival, a spus că această distincție este una deosebită pentru el.
“Este un moment important. Eu sunt obișnuit cu munca și niciodată nu mă gândeam ca efortul meu poate primi o astfel de apreciere. Pentru mine, până acum, esențiale au fost momentele în care se lasă întunericul în sală, iar aerul vibreaza de la comunicarea intensă între film și public, în special atunci când în public sunt copii, sau când văd coloanele de elevi impânzind orașul Sibiu pentru a ajunge la ASTRA Film Junior. Sau momentele când reușesc să surprind în filmele mele lucruri nespuse până atunci în vreun film. Mulțumesc colegilor mei, care mi-au fost alături în acești 30 de ani pentru a realiza ASTRA Film Festival. În acest moment nu pot să nu mă gândesc și la sansa de a avea niște părinți de excepție, cărora le datorez cel mai mult, care mi-au oferit o educație cu siguranță peste ceea ce ar putea să ofere orice școală privată din lume. Le dedic și lor această decorație!”, a declarat Budrala. (A. M.)


comentarii
1 comentarii

Zicală românească:Te-arată fața cum ți-e viața.
Un cititor
04.12.2019 15:10
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia