Tribuna
PNL
Dumitru Budrala, director fondator al AFF Sibiu: "Documentarul este, astăzi, mai relevant ca oricând, pentru că oamenii simt nevoia unei surse alternative de cunoaştere"
Dumitru Budrala, director fondator al AFF Sibiu:
Sibiul s-a transformat, pentru o săptămână, în capitala filmului documentar. Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu, desfăşurată în perioada 15 - 21 octombrie, cuprinde peste 400 de evenimente cinematografice. Proiectul îi aparţine lui Dumitru Budrala, directorul fondator al evenimentului, care ne-a răspuns, în cele ce urmează, la câteva curiozităţi.

Rep.: Luni s-a deschis ediţia a 25-a a Festivalului Astra Film, primul festival al filmului de non-ficţiune din România. Nu multe festivaluri se pot lăuda cu o ediţie aniversară de 25 de ani. Cum aţi reuşit să menţineţi treaz spiritul festivalului de-a lungul anilor?

Dumitru Budrala: Cred că ceea ce a menţinut spiritul Astra Film Festival a fost nevoia noastră, ca oameni, de a cunoaşte şi înţelege realitatea în care trăim, precum şi de a cunoaşte şi înţelege reali­tatea celuilalt. Forţa extraordinară a poveştii - pentru că Sibiul este, de 25 de ani, spaţiul în care po­veştile despre lume, spuse de realizatori din toată lumea, s-au simţit acasă şi au avut o voce - a creat de fiecare dată o experienţă iniţiatică pentru audienţă şi o legătură intimă între profesionişti, public şi protagoniştii poveştilor spuse pe marele ecran. Şi cum această explorare a condiţiei noas­tre umane este, cu fiecare poveste, alta, curiozitatea publi­cului, interesul lui pentru cine­matografia care-l edifică asupra realităţii, nu s-au pierdut în plictis sau rutină, ci au sporit cu anii.

 

Rep.: Cum era privit filmul documentar când a fost lansat Astra Film Festival şi care este relevanţa lui acum?

D. B.: În 1993, provocarea cea mai mare a fost să facem cu­noscut filmul documentar ca gen în sine, căci nimeni nu ştia nimic despre filmul de non-ficţiune, documentarul era confundat cu Teleenciclopedia. Astra Film Festival s-a născut ca un proiect ino­vator nu numai pentru România, ci şi pentru toată regiunea sud-est europeană. Cumva, am intuit de la bun început impactul ex­tra­ordinar pe care filmul de non-ficţiune îl are asupra publicului şi că prin cinematografia documen­tară sunt create, de fapt, posibi­lităţi infinite de a spune poveşti neştiute despre oameni sau despre întâmplări şi locuri apa­rent banale, dar care reflectă realitatea lumii în care trăim, de la drama unei comunităţi locale până la trăiri şi poveşti universal valabile. În acelaşi timp, pe par­cursul ultimilor ani, am avut pri­vilegiul de a trăi o epocă înflo­ritoare a cinematografiei docu­mentare în toată lumea, cu uriaşe transformări în domeniu. Putem spune că Astra Film Festival este, în prezent, un eveniment-desti­naţie complex: festival de film, centru de educare, cadru de întâlnire artistică şi spaţiu de experimentare şi divertisment, cu recunoaştere internaţională.

Documentarul este, astăzi, mai relevant ca oricând, pentru că oamenii simt nevoia unei surse alternative de cunoaştere şi înţe­legere a realităţii. Tot mai multe întâmplări cotidiene din sfera po­litică şi socială afectează însăşi esenţa condiţiei noastre umane şi "viaţa bate filmul", cum se zice. În acest context, ce vedem zi de zi reflectat în media, informaţiile cu care suntem bombardaţi -repre­zintă numai o latură a realităţii, un punct de vedere adeseori su­biectiv, tot mai manipulat şi dis­torsionat de varii interese. Trăim într-o lume invadată de fake news şi intoleranţă, dominată de disi­mulări pragmatice şi de rescriere a trecutului, în care non-ficţiunea este cheia prin care putem cu­noaşte poveştile în profunzime, pentru a înţelege realitatea în toată complexitatea ei.

 

Rep.: Ce fel de lume conturează filmele din selecţia de anul acesta? Ce teme cruciale, sensibile sau provocatoare ating?

D. B.: Prin programele sale te­matice de anul acesta, festivalul îşi propune să examineze faţetele lumii contemporane pornind de la ideea că fără cunoaşterea realităţii nu este posibilă înţele­gerea ei, la fel cum fără a înţelege realitatea nu o putem schimba. Am grupat 14 programe tematice, care explorează legăturile din familie, relaţiile între generaţii şi efectele trecerii timpului asupra noastră, care vorbesc despre parcursul dificil al găsirii identităţii personale, naţionale sau digitale în lumea complicată în care trăim, precum şi despre căutarea echi­librului între a ne trăi soarta aşa cum ne-a fost dată şi a ne con­strui un destin cu asumare şi res­ponsabilitate. Programul festiva­lu­lui este bogat şi divers, biletele sunt disponibile, toate detaliile se găsesc pe site-ul nostru www. astrafilm.ro - vă aşteptăm cu drag în sălile de proiecţie!

 

Ce vedem marţi la Astra Film Festival?

Sala Thalia

*Orele 8:30-14: "Astra Film Junior"

*Ora 17: "Easy lessons" ("Lecţii simple")

*Ora 19: "Lots of kids, a monkey and a castle" ("O droaie de copii, o maimuţă şi u castel") invitat Oana Vasiu (psiholog)

*Ora 21: "I am another you" ("Eu sunt un alt tu")

 

Aula Magna

*Orele 8:30-14: "Astra Film Junior"

*Ora 16:30: "Love is potatoes" ("Dragostea înseamnă cartofi")

*Ora 18:45: "Tanzania Transit" ("Tanzania tranzit")

*Ora 20:30: "Hugo" ("Hugo")

 

Teatrul "Gong"

*Ora 16: "Our song to war" ("Descântec de război")

*Ora 16:20: "Dust" ("Praf")

*Ora 16:45: "Fitzcarraldo syndrome" ("Sindromul Fitzcarraldo")

*Ora 17:15: "Remnants of the conversation" ("Rămăşiţele unei conversaţii")

*Ora 18:30: "Yvonne"

*Ora 20:The End

 

Astra Film Cinema

*Orele 8.30 - 14: Astra Film Junior

*Ora 16: "Mockup wedding" ( "Nuntă pe dos")

*Ora 17: "Free Dacians" ("Dacii liberi")

*Ora 18:30: "Monyo+Baba"

*Ora 20: "Caisa" ("Caisă")

 

Mansarda

*Ora 11: "Putin's witnesses" ("Martorii lui Putin")

*Ora 13: "Srbenka" ("Sârboaica")

*Ora 14:30 "Taurunum boy" ("Băieţi din cartier")

*Ora 16: "Homo@LV"

*Ora 17:30 "New Eldorado" ("Noul Eldorado")

*Ora 19:30 "Young mind" ("O minte tânără")

 

DOM, Piaţa Mare

*Orele 9-14: "Astra Film Junior"

*Ora 16: "The Mayans' cosmic planners" ("Mayaşii şi cosmosul"), "Stardancer's walz" ("Vals printre stele"), "Faster than light" ("Peste viteza luminii")

*Ora 18: "Liminality" ("Luminal"), "Dynamic Earth" ( "Planeta dinamică")

*Ora 19: "Oceans in space" ("Oceane în spaţiu")

*Ora 20: "Astronaut" ("Astronaut")

*Ora 20:45: "After Cherenkov" ("Efectul Cherenkov")

*Ora 21:45: "Contraluz"

 

ASTRA FILM FESTIVAL Sibiu este organizat de ASTRA FILM - Centrul pentru Film Documentar şi Educaţie Vizuală Sibiu, Centrul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Fundaţia ASTRA FILM.

Andra MARINESCU
Liuba STARII

 

comentarii
1 comentarii

Dl. Budrala confundă cunoașterea cu informarea, răspunsurile la întrebările de ce ? și cum?
Un spectator
16.10.2018 08:09
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia