Tribuna
Duminică dimineaţa, un urs a vizitat Avrigul
Duminică dimineaţa, un urs a vizitat Avrigul

Animalul sălbatic cel mai probabil un exemplar adult foarte tânăr, a fost zărit şi filmat la primele ore ale dimineţii, în două zone diferite ale localităţii, alergând pe străzi. În filmuleţele postate pe internet se poate observa că, din fericire, în goanele sale prin Avrig animalul nu s-a întâlnit cu multe persoane, dar, în câteva rânduri, s-a oprit şi a încercat chiar să-şi găsească drum prin anumite curţi, fără succes însă.

Fiind conştient de iminentul pericol şi nefirescul reprezentat de această situaţie, în cursul dimineţii de luni, primarul Adrian Dumitru David a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Avrig, pentru a fi dezbătută situaţia şi stabilite măsurile ce trebuie luate în scopul preîntâmpinării producerii unei tragedii.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei oraşului Avrig, Moş Martin ar fi intrat în zona locuită a localităţii pe la Podul lui Moise, după care ar fi hoinărit pe mai multe străzi (aproape jumătate din localitate), fiind fugărit până pe strada Nouă, înspre zona Ţelinele Morii. Cel mai probabil, ursul s-a aflat în căutare de hrană, fiind gonit din zona de pădure de exemplarele mai mari, dominante.

Participanţii la şedinţă au fost de acord că prezenţa ursului în localitate a fost extrem de periculoasă şi, în urma prezentărilor, au concluzionat că trebuie adoptate nişte măsuri urgente, astfel încât asemenea situaţii să nu se repete.

Se consideră necesară intensificarea şi unirea eforturilor şi demersurilor îndreptate către autorităţile decidente, astfel încât, în această zonă, cota de vânătoare pentru urşi să fie mărită. “După părerea mea, am ajuns în situaţia în care soluţia este doar gestionarea cinegetică a acestei specii. Populaţia de urs este mult mai numeroasă decât România poate suporta iar dacă nu se revine, încet-încet, la situaţia de dinainte de 2016, asemenea vizite o se fie tot mai frecvente şi cu finaluri mult mai nefericite. Ursul e un animal foarte intelligent, oportunist şi dacă ştie că aici a găsit foarte uşor de mâncare, o să mai vină şi altă dată”, a spus ing. Mihai Bucşa, şeful Ocolului Silvic Avrig. Silvicultorul mai consideră că o soluţie ce ar putea duce la diminuarea probabilităţii apariţiei unor situaţii similare este îndrumarea şi educarea populaţiei pentru gestionarea corectă a gunoaielor, cu accent pe depunerea deşeurilor doar în locuri special amenajete, după o selectare a acestora pe diverse fracţii. Un alt sfat adresat populaţiei este de a evita, pe cât posibil, deplasările pe timpul nopţii, în zone mărginaşe, mai puţin locuite sau circulate. Atunci când este nevoie, este bine ca persoanele să nu cicule singure şi să încerce, pe cât posibil, să facă anumite zgomote, astfel încât să-şi anunţe prezenţa. De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi ca, dacă se întâmplă să zărească ursul în localitate, să se adăpostească şi să sune la numărul 112, pentru a semnala situaţia.

Pe de altă parte, primarul Adrian Dumitru David a menţionat că, în perioada imediat următoare, va comanda şi amplasa panouri ce avertizează populaţia în legătură cu prezenţa urşilor în mai multe locuri din unitatea administrativ – teritorială şi câteva sfaturi ce trebuie urmate pentru evitarea apariţiei unor situaţii periculoase. Edilul şef a mai spus că va informa autorităţile judeţene în legătură cu această problemă şi va solicita sprijin, astfel încât populaţia, bunurile şi animalele domestice deţinute de cetăţeni să nu aibă de suferit. Tot în acest sens s-a decis că, în cazul reapariţiei acestui fel de situaţii, se va apela la Jandarmerie, Poliţia Naţională şi alte insituţii ale statului pentru desfăşurarea unor acţiuni comune, prin care să fie rezolvate problemele. 

D.F.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA