Tribuna
Jidvei
Dublarea alocaţiilor pentru copii, promulgată de Iohannis! Orban: "Şi dacă am vrea, nu le-am putea majora!" Ministrul Muncii: "Nu se poate peste noapte"
Dublarea alocaţiilor pentru copii, promulgată de Iohannis! Orban:

Priviţi prin ochi de preşedinte - fie el chiar şi unul fără urmaşi - copiii din ţara asta par un sac de voturi. Că tot se apropie reîntâlnirea cu urna şi bunăstarea priponită, strategic, dindărătul ei. Priviţi prin ochi de premier, copiii din aceeaşi ţară par, mai degrabă, un sac de cartofi. Premier cum altfel decât lucid, premier care ştie ce dezechilibre crunte ar genera o majorare a mizeriei căreia, din motive pe care le las pe altădată, încă-i zice alocaţie. E ca şi cum ai încerca un pizzicato sau barem un flajiolet după ce ţi s-a rupt coarda: geaba aveai înadins pregătit mordentul ăla şi ditamai apogiatura, Sică! 
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea care dublează alocaţiile copiilor. Tehnic vorbind, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, anunţă Administraţia Prezidenţială.  Orban spune că nu-s bani pentru aşa ceva, iar ministrul Muncii avansează un termen şi mai "îndrăzneţ" pentru dublarea alocaţiilor: "abia la vară, peste noapte nu se poate". 
"Şi dacă am vrea să le dublăm, nu sunt bani", a îngăduit premierul, semn că preşedintele  nu pricepe noţiuni simple, preferând - iată - dezechilibre grave. Sau poate că preşedintele pricepe mult mai bine decât se pricepe s-o facă premierul. Şi tocmai de aceea a preferat să promulge legea, nu s-o ascundă, precum Orban, dindărătul mult mai pretenţiosului termen intitulat "prorogare". Găselniţă care prin mediile rurale, de pildă, poate crea confuzii vecine cu zaiafetul şi neam cu aplauzele. C-aşa face politicianul de la noi când o creştere-lipsă trebuie ascunsă: îi meştereşte o "prorogare" şi o piteşte în desişul ei. Măcar până  se dezmeticeşte alegătorul. Alegător care poate uită că statul are bani, mulţi bani pentru puşcăriaşi şi întreţinerea lor care adeseori ajunge la 3.500 de lei lunar. Alegător care poate uită că foşti miliţieni care n-au prins un pungaş la viaţa lor încasează lunar pensii nesimţite. Alegător care poate uită că sunt magistraţi pensionaţi la 48 de ani. Magistraţi care abia reuşesc să facă zob pensii de muulte mii de lei. Dar - ce să-i faci? - nu-i vina lor că foştii miliţieni ori magistraţii sunt - iată - viitorul ţării. Şi că "şansa" asta n-au avut-o copiii. Pârliţii de copii pe care statul îi ocroteşte cu batjocură şi lehamite de atâta amar de vreme.
Statul are bani dacă-i vorba de achiziţionat, în şoaptă, avioane vechi din ordine noi şi "recomandări" şi mai noi. Spun "în şoaptă" fiindcă prea puţine site-uri s-au deranjat să observe achiziţia. Suspect de puţine. Aproape la fel de puţine ca cele care au sesizat că gazul din Marea Neagră ni-l fură deja, cu complicitatea statului, tot străinii. Majoritatea sunt ocupate acum să observe că încleştările politice au depăşit faza post-floretă şi au readus în actualitate etapa "bâta şi balta". 
Între timp, pensionarii continuă să-şi aştepte pensiile, în vreme ce făcătorii de bine anunţă, învictorioşi, că minteni acestea vor intra pe card. Dacă nu cumva, între timp, intrat-au deja. Ce marasm, ce vuiet, ce periniţe or fi-ncinse pe la ţară unde bancomatele-s la tot pasul, nu mai pomenesc.
Revenind:
după ce s-a milostivit să ne spuie de la obraz că românii-s pui de lele, adicătelea neam de puturoşi, Violeta Alexandru, duduia pusă la Muncă, a observat cu voce tare că "dublarea alocaţiilor nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget". Alo, se aude, domnu` preşedinte? Sau iar aveţi de gând să mi ţi-o ignoraţi pe doamna Violeta? "Dublarea alocaţiilor nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget". Acum s-a auzit? ... Dar că  "cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020", după cum a declarat, marţi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru? Nici asta nu s-a auzit?? 
În loc de concluzie
De sărbători, soarta unei copile de 8-9 ani a făcut înconjurul televiziunilor. Îşi dorea să-i aducă Moşul o pereche de ghete, să nu-i mai îngheţe picioarele până la şcoala aflată la câţiva kilometri de dărăpănătura care-i ţine loc de casă. Într-un cătun uitat de lume. Să mi-l imaginez pe Orban încercând să-i explice copilei că nu sunt bani de alocaţii sau să-ncerc întâi cu distinsa Violeta? Şi premierul, este că cel mai bine-i ca premierul să intre, năvalnic, la refren decât să lălăie la ritornellă? 
...
Dublarea alocaţiilor de stat înseamnă, potrivit legii: 
a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

 

comentarii
3 comentarii

Ati observat cat au crescut salariile in administratie odata cu cresterea salariului minim? Falsa idee "crestem salariile la romani" e de fapt "ne crestem salariile cat vrem", cei care ne-am stabilit coeficienti mari. Un director de directie administartiva locala sau judeteana cu coeficient 6, are 6*marirea romanului de rand. Uite asa "legea salarizarii unitare" creste decalajele salariale intre diferite tipuri de bugetari. Noi asteptam alocatii? Servicii de calitate? ...intai isi asigura salariile...apoi ce mai ramane!
Tudor
14.01.2020 19:58
SI DACA AM VREA,,,,,, insamna ca nu VRETI ,,,,,este???
bum
15.01.2020 14:39
Sa vedeti acum cum se va sta la coada ca sa se obtina certificate de handicapati --nu se va mai numii Romania ci Handicapatia-- ce nu face omul pentru o pita si slanina pe gratis ?? Pina nu moare magarul nu va fi nici o problema ---dar daca moare ?, -- moare si handicapatul -- De ar murii doar handicapatii mintali adica politrucii-- Soacra a muncit toata viate ei la colectiv si are -600 lei pensie iar un mucos -- pe care ar trebuii sa-l creasca parintii, 300 lei pina implineste 18 ani -- frumos rahatilor, fain-- are ce bea la crisma -- barbatul cu 4 -5---puradei
eu
16.01.2020 08:32
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

mega image

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia