Tribuna
Drapelul Naţional a fost sărbătorit în Piaţa Mare
Dumitru CHISELIŢĂ
1886 vizualizari
Drapelul Naţional a fost sărbătorit în Piaţa Mare
Chiar dacă de o amploare şi o durată mai mică decât alte momente festive şi chiar dacă nu „se dă liber”, Ziua Drapelului este, totuşi, o sărbătoare cu impact naţional. În toate minucipiile reşedinţă de judeţ au loc, în această zi de 26 iunie, ceremoniale publice de înălţare a Drapelului Naţional, tricolorul roşu-galben-albastru, organizate de autorităţile militare şi civile.

Şi la Sibiu, de la ora 10, în prezenţa unui public infim (ora destul de matinală, faptul că e zi lucrătoare şi căldura şi-au spus cuvântul), a avut loc, în Piaţa Mare, ceremonialul de înălţare a drapelului românesc, pe catargul din faţa sediului Primăriei.
Ceremonialul a debutat cu întâmpinarea, de către Garda de Onoare, a reprezentantului guvernului în teritoriu, însoţit de comandantul garnizoanei Sibiu li rectorul Academiei Forţelor Terestre, general de brigată prof. univ. dr. inmg. Ghiţă Bârsan.

Au urmat alocuţiunile autorităţilor judeţene şi locale, susţinute de subprecectul Horaţiu Marin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marcel Luca şi de viceprimarul Corina Bokor.
“De-a lungul istoriei, acest simbol i-a însoţit pe români în momente de glorie, în momente de bucurie, în momente de restrişte. Asdtăzi România este un stat liber, independent, european, democrat şi acest simbol ne reprezintă oriunde, în Europa şi în lume, în momente şi la evenimente importante indiferent de natura lor: culturale, economice, politice. Acest simbol sfânt pentru fiecare român, trebuie să creeze bucurie şi emoţie, atunci când drapelul naţional este arborat şi aceste sentimente avem datoria să le transmitem şi generaţiilor viitoare”, a spus Marcel Luca.
„Căutăm mereu simboluri, cu care să ne identificăm ca şi români. Ne raportăm mereu la oameni, locuri şi momente care sunt surse de mândrie şi motivare pentru viitor. Drapelul României este un astfel de simbol, cartea de vizită a românilor, oriunde s-ar afla, în ţară sau străinătate, (...) şi este prezent la toate ceremoniile  oficiale, cum este şi cea de astăzi. Drapelul României a fluturat şi în data de 9 mai, când Sibiul, în numele României, a găzduit un summit european, la care au participat 27 de şefi de stat. Drapelul României a stat atunci drept şi mândru, între toate celelalte, pentru că am demonstrat că acolo ne este loculm, pe care l-am câştigat pe drept şi ne-am umplut de mândrie că am putut fi români şi europeni pe deasupra”, a subliniat, la rândul ei, viceprimarul Cornia Bokor.    

Ceremonialul a continuat cu înmânarea de către IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a Drapelului Naţional (care a fost, în seara zilei precendete, sfinţit la catedrala Mitropolitană), Gărzii Drapelului, care după binecuvântare, a înălţat, în acordurile Imnului Naţional „Deşteaptă-te Române”, Tricolorul Românesc pe catargul din inima Sibiuluii. Reprezentanţii autorităţilor civile şi militare au sărutat, apoi, tricolorul.
Momentul festiv s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Ziua Drapelului a fost organizată, la Sibiu, de structurile militare din componenţa Garnizoanei, în colaborare cu autorităţile locale şi judeţene. Totuşi, parcă prezenţa unui reprezentant „plin”, nu doar la nivel de „vice” al unei autorităţi, indiferent dacă era de la Prefectură, Consiliu Judeţean sau Primărie, ar fi dat o atmosferă mai aparte evenimentului. La fel şi faptul că e bine ca să se dea onorul în timpul intonării imnului, chiar dacă eşti autoritate „în civil”. Poate data viitoare, să sperăm.   

Foto: RĂZVAN NEGRU







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA