Tribuna
Dragobete cu aromă de afinată și cu căsătorii de o zi, la ”Anii Drumeției”
Dragobete cu aromă de afinată și cu căsătorii de o zi, la ”Anii Drumeției”

Îndrăgostiții sunt invitați să spună „Da”, chiar și pentru doar 24 de ore, la Cabana Bârcaciu din Munții Făgăraș, în ziua de Dragobete. La 1550 de metri altitudine, îndrăgostiții vor primi un certificat de căsătorie, valabil o singură zi, evenimentul fiind „udat” cu un pahar de afinată atent meșteșugită chiar de cabanier, din recolta de afine a anului trecut.

Totul se va întâmpla sâmbără, 24 februarie  în cadrul unei ieșiri în natură organizată în cadrul Programului Anii Drumeției, la care sunt invitați atât îndrăgostiții, cât și iubitorii potecilor de munte: „Este un traseu deosebit de frumos, care pleacă de la Cabana Poiana Neamțului și șerpuiește până pe muchia Scărișoarei. De la Cabana Bârcaciu, vom urca pe Platoul Scărișoara, loc în care Creasta Făgărașilor oferă un spectacol de neuitat”, spune Nicoleta Ocneriu, ghid Anii Drumeției.

În anul 2022, la Gala Ecoturismului, Cabana Bârcaciu a ocupat a doua poziție în clasamentul celor mai apreciate cabane montane din județul Sibiu. Pe lângă afinată, turiștii sunt vor fi răsfățați cu renumitul ceai din bujor de munte și sirop din muguri de brad.

Înscrierile se fac pe www.aniidrumetiei.ro, secțiunea „Drumeții”.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Judetean Sibiu în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Descoperă mai multe pe www.aniidrumetiei.ro și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

 


comentarii
1 comentarii

1) Sincer, dar eu nu inteleg: foarte interesant cum Programul Anii Drumetiei finantat de CJ Sibiu organizeaza ture de iarna, la munte, contracost, fara ghizi montani atestati, practic incalcand legea si bunul simt. Doamna Nicoleta Ocneriu ("ghid Anii Drumetiei" sau "Ghid montan" pe site-ul Anii Drumetiei) NU apare in nomenclatorul oficial, actualizat, al ghizilor autorizati sa practice aceasta meserie in Romania. https://turism.gov.ro/web/wp-content/uploads/2023/12/BD-GHIZIsite20.12.2023.xlsx deci nu poate sa fie ghid montan atestat. Atentie, aici nu e vorba de o iesire la munte intre prieteni de munte, aici este un serviciu contracost prestat pentru turisti, prestat contra unei taxe de 75 de lei, respectiv 37,5 lei pentru copii. "75 lei/ adult, iar copiii peste 14 ani beneficiază de reducere de 50%. Transportul și consumația la cabană nu sunt incluse în preț. Degustare afinată: 15 lei/pahar. (opțional) Pentru cine nu consumă alcool se poate degusta siropul din muguri de brad." https://aniidrumetiei.ro/drumetie/drumetie-in-muntii-fagaras-degustare-de-afinata-de-dragobete/
Nu stiu cum nu se sesizeaza nimeni vis-a-vis de calificarea ghizilor Anii Drumetiei insa va pot da in scris ca acest program va functiona pana se va produce primul accident serios, cu victime sau pana la o plangere in instanta a unui turist participant accidentat din vina ghidului. Da, stiu si ca Salvamontul apartine de CJ si poate sa ajute rapid in caz de accident, dar ghidajul comercial pe munte, fara atestat de ghid montan nu este legal.

2) Bine, o gura de afinata nu omoara pe nimeni, dar iarna, un pahar de afinata (15 lei nu poate sa fie o gura de afinata, da?) NU e recomandabil in nicio tura. Dealtfel nici vara alcoolul nu are ce cauta pe munte, nici macar in trusa medicala obligatorie.

3) Bujorul de munte (Smardarul, Rhododendron kotschyi) este planta ocrotita, NU trebuie incurajata extintia lui culegandu-i florile nici macar pentru ceai. El ar trebui fotografiat, mirosit si atat. In cantitate mare dealtfel este toxic. Asa ca aveti grija ce si cat beti indiferent daca e alcool sau ceai. https://romaniasalbatica.ro/ro/evenimente/bujorul-de-munte .

4) Luati-va musai 2 fluiere, e echipament obligatoriu pe pagina Anii Drumetiei: "mănuși, lanternă, fluier, sticlă cu apă min 1 litru, fluier, mâncare". Puteti fluiera a paguba cu el daca bate soarele in stratul de zapada si faceti oftalmie. Desi, mai util, puteti inlocui unul din fluiere cu o pereche de ochelari de zapada si ceva crema contra arsurilor de soare daca nu vreti un nas decojit.

Ar mai fi multe de spus despre acest program, dar ma rezum la atat. Sa aveti vreme buna si baterie incarcata in telefon!
matei
21.02.2024 11:08
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA