Tribuna
Dragă Primărie, când spun eu că nu ai cu cine, atunci nu ai cu cine!
Dumitru CHISELIŢĂ
1142 vizualizari
Dragă Primărie, când spun eu că nu ai cu cine, atunci nu ai cu cine!

La Sibiu, în generozitatea ei sau nu ştiu din care alte motive, Primăria oferă destule oportunităţi pentru cei care se ocupă sau au doar impresii în cap că fac artă stradală. Avem SISAF- Sibiu Street Art Festival, ca să mă deprim eu când văd păsări moarte desenate pe faţade întregi de blocuri pe Rahova, sau să sper ca intemperiile să distrugă gaia aia de filme greaţă-horror din locul de joacă de vizavi de superşantierul Stadionului. Avem de n-am mai avea şi panouri prin parcuri, pentru ca wannabiştii să-şi facă mâna pentru a mâzgăli apoi mai lesne le ziduri. Avem nelipsitul NARV-LTS pe oriunde, şi chiar cred că vandalul ăsta "are spate" şi protecţie pe sus, pentru că nimeni nu îl opreşte şi nici măcar nu încearcă să dea impresia că ar face-o, de zici că cine ştie ce conflict diplomatic s-ar genera (dacă înţelegeţi). Acum a mai apărut unul, "Sertar", care se mâzgăleşte pe zidurile caselor din centru şi ale blocurilor de pe la Cireşica, crezând că aşa dovedeşte şi el că există pe lume.

Am mai spus că orice efort de a civiliza vandalii "graferi" care cred că dacă îţi iei un nume, îl faci mâzgăleală şi-l scuipi cu vopsea peste tot, e cică arta vieţii, e zadarnic. E degeaba. Modul lor de a fi este a vandaliza, iar scopul e să vandalizeze pentru că asta e mişcarea. Nu e nicio artă aici. Nu poţi să bagi educaţie în ei, să-i disciplinezi, să le spui uite, nu e frumos acolo, vă punem noi panouri în Tineretului şi Suba' şi desenaţi vă rugăm acolo. Când spun eu că nu ai cu cine, atunci nu ai cu cine, dragă primărie.

Uitasem, dar hai chiar de Parcul Tineretului să vorbim. Bastionul Haller şi Spitalul de Neurologie, mai exact intrarea, este contaminată de veşnicul NARV şi ceata LTS pe care aşteptăm cu drag să-i identificaţi public, că doar i-aţi filmat în acţiune şi pun pariu că mai iese de-un film serial dacă ne uitâm pe camerele de supraveghere.
Mai jos, chiar în numitul parc, avem clar demonstraţia că "nu ai cu cine". Cele două panouri sunt măzgălite cu tot felul de rahaturi nsemnificative, desene obscene sau semnaturi de puberi. În plus, au vandalizat fizic şi panourile, ele fiind din ce în ce mai rupte.
A, spuneaţi că prin panourile ălea, se cruţă, adică scapă ne-distruse alte lucruri din jur. Eroare. Peretele WC-ului public (aparţinând ia ghici de cine) este poluat şi el. WC-ul e la câţiva metri de panouri.

Bun, am văzut că staţia vandaşizată de la Cireşica, despre care am scris, a fost reparată, geamul a fost înlocuit iar măzgălelile şterse. Felicitări Primărie, ai muncit cam degeaba. Măzgălelile sunt la loc. Nu cred că măsura ideală e să munceşti după alţii, ci să faci în aşa fel ca să NU mai munceşti după ei. Adică făprtaşii identificaţi amendaţi, puşi să repare, ei sau mama sau tata, dacă-s minori.
Dar vă rugăm, nu le mai puneţi panoouri în parcuri. Luaţi-le de acolo. O dată, strică peisajul şi a doua, mai mult îi provoacă.   

 


comentarii
5 comentarii

Măi....scriisorașilor, voi mâzgăliți orașul, vă prindem și așa o să vă scriem numele, articol aici ca să vadă tot sibianul lipsit de spirit civic ce hahalere sunteți.
Fix, pix.
21.01.2022 09:37
Ultima e frumoasa
pe mine nu ma deranjeaza foarte tare "mazgaliturile", le-am tot vazut si prin vest. Sau mai bine zis, sud-vest, gen Spania si Italia. Sau Grecia...mama-mama (in orase , nu statiuni). Dar se potrivesc cel mult pe cladiri mai amarate si/sau zugravite demult sau pe cladiri moderniste. In final sunt de acord ca e vandalism, si numai pt ca proprietarii nu si-au dat acordul.
ike
21.01.2022 10:49
Le vezi doar in sud vest, pentru ca in nord vest legile sunt respectate de toți . Dacă il prinde ca mâzgălește orașul îl arde la buzunar. După o isprava din asta se cuminteste singur. La noi mâzgălitorii sunt defapt copii lu’ unu sau lu’ altu șmecher și polițistul ăla local își face de lucru in alta parte decât sa-și prindă mintea cu odrasla te miri cui.
.
21.01.2022 11:27
Hopa, am scris un comentariu in care spuneam ca dl. Chiselita se crede Mafalda sau mama Omida si nu a fost publicat.... hmm.... cine vorbea de libertatea presei!
21.01.2022 12:44
foaie verde si un rahat
primarie de KAKAT/si puolitie locala
22.01.2022 16:32
Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA