Tribuna
PNL
Dr. Victor Costache, medicul care a realizat primele operații pe cord deschis la Sibiu: „De cel puțin două ori pe lună voi fi în Sibiu, pentru a consulta pacienții cu afecțiuni cardiovasculare”
Sorana MAIER
12101 vizualizari
Dr. Victor Costache, medicul care a realizat primele operații pe cord deschis la Sibiu: „De cel puțin două ori pe lună voi fi în Sibiu, pentru a consulta pacienții cu afecțiuni cardiovasculare”

Dr. Victor Costache, unul dintre cei mai apreciați chirurgi cardio-vasculari din România, a păstrat legătura cu Sibiu, deși momentan conduce clinica de chirurgie cardiovasculară a unui spital din Brașov. Săptămânal însă operează acolo și pacienți din Sibiu, iar cel puțin de două ori pe lună vine la Sibiu pentru a oferi consultații.

Dr. Victor Costache a realizat la Sibiu începând cu anul 2013 primele operații pe cord deschis făcute vreodată aici.

 

  • Ați fost timp de mulți ani chirurg cardio-vascular în Sibiu, iar acum profesați în Brașov. Mai păstrați legătura cu pacienții din Sibiu?

Dr. Victor Costache: Cu peste 1500 de operații cardiovasculare complexe realizate în Sibiu din 2013 până în martie 2020, evident nu îmi voi abandona pacienții sibieni care au nevoie de consultații și urmărire postoperatorie. Este important de rememorat că am realizat primele operații pe cord deschis realizate vreodată în Sibiu, începând cu luna octombrie 2013, iar până la plecarea echipei mele s-a realizat în acest oraș întreaga gamă de intervenții cardiovasculare: operații pe cord deschis clasice pe valve, arterele coronare sau vasele mari, implantări de valve transcateter, intervenții chirurgicale valvulare minim invazive, protezări aortice endovasculare pentru anevrisme și disecții, etc.

Din fericire pentru pacienții sibieni, această expertiză nu s-a pierdut și echipa noastră operează în momentul de față la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, cel mai nou centru de boli cardiovasculare din țară. Săptămânal operez cel puțin trei pacienți din Sibiu pentru afecțiuni cardiovasculare complexe.

 

  • Cum vă pot găsi pacienții și în ce condiții îi puteți trata la Sibiu?

Dr. V. Costache: Pentru a fi și mai aproape de pacienții sibieni, am început o colaborare cu Clinica Misan Med; o cunosc de câțiva ani pe dna dr. Iliuț, care m-a impresionat încă de la început prin profesionalism și dedicația față de pacienți și față de proiectul medical Misan Med. Pentru început, am demarat o activitate de consultații, ce sunt efectuate în cadrul Clinicii MISAN MED. Am organizat această activitate de consultații, urmând ca ulterior să demarăm și un program operator de intervenții chirurgicale vasculare.  Astfel, de cel puțin două ori pe lună voi fi în Sibiu, pentru a consulta pacienții cu afecțiuni cardiovasculare la Clinica MISAN MED. Pacienții vor beneficia atât de consulturi preoperatorii cât și postoperatorii și vor beneficia de expertiza și a altor specialiști din echipa noastră. Se vor efectua proceduri diagnostice specifice afecțiunilor cardiovasculare, de la consult clinic până la teste de efort și ecografii cardiovasculare complexe.

Pentru pacienții ce necesită intervenții chirurgicale acestea vor fi realizate în condiții foarte bune la Spitalul Sf. Constantin, Brasovul fiind foarte aproape și pacienții beneficiază de cele mai moderne dotări din țară în domeniul cardiovascular. Noul spital a fost inaugurat în 2019, iar centrul de boli cardiovasculare are în dotare cea mai modernă sală hibridă din țară pentru intervenții transcateter (TAVI) și endovasculare (EVAR și TEVAR), două săli de operații cardiovasculare de ultima generație, cu dotare pentru chirurgia minim invazivă și robot Da Vinci, etc.

 

 

  • Continuați munca în cadrul Facultății de Medicină din Sibiu?

Dr. V. Costache: Sunt în continuare conferențiar universitar și conducător de doctorate. Chiar în aceasta perioadă dificilă a pandemiei cu Covid 19, toate cadrele didactice din ULBS își continuă activitatea didactică, în momentul de față online. Astfel, susținem cursuri și lucrări practice pentru studenți, realizarea de proiecte de cercetare științifică precum și coordonarea medicilor ce sunt înscriși la Școala Doctorală și realizează lucrări în domeniul cardiovascular.

 

  • Care sunt proiectele noi pe care le aveți în cadrul facultății?

Dr. V. Costache: În aceasta toamnă, echipa noastră de cercetare în domeniul cardiovascular ce a fost formată și consolidată în cadrul proiectului NextCardio, a câștigat locul întâi la competiția lansată de ULBS pentru cel mai bun proiect de cercetare.

Astfel, cel mai nou proiect în cadrul ULBS este proiectul Hasso Platner-grantul de excelență ULBS-HPI-ERG-2020, care își propune să evalueze evoluția neurologică și modificările hemodinamice specifice după tratamentul minim-invaziv cu TAVI la pacienții cu stenoză aortică severă. Abordarea evaluării neurologice propuse în proiect este originală și interdisciplinară, și include examene imagistice și prelucrare automată de date și simulări page5image11356752computerizate, care în momentul prezent nu există sau nu au fost descrise în literatura de specialitate. Echipa noastră de cercetare are experiență in acest fel de abordari prin proiecte similare conduse până în prezent și prin înființarea unui institut de cercetare specializat pe imagistică și simulări computerizate. Rezultatele cercetării propuse au un potențial real să avanseze limitele cunoașterii actuale și să deschidă noi oportunități pentru cercetările viitoare în domeniu pe plan național și internațional, nu numai prin abordarea originală, dar și prin standardizarea unor soluții terapeutice și eficientizarea tratamentului.

 

  • Ați fost ministru al Sănătății, ce părere aveți despre modul în care este gestionată pandemia de coronavirus acum?

Dr. V. Costache: Ca ministru al Sănătății, am luat primele măsuri foarte precoce, știind de pericolul Sars Cov 2 încă de la sfârșitul lui decembrie 2019. De la începutul lunii ianuarie 2020 am lucrat foarte mult în echipe multidisciplinare împreună cu cei din MAI, MAE, transporturi, precum și cu colegi din alte instituții pentru a se întârzia cât mai mult apariția acestui virus pe teritoriul țării noastre – astfel, primul pacient nu a fost din China, ci a apărut relativ târziu, pe 26 februarie 2020, din Italia – pentru a se aloca resurse materiale, pentru a se putea achiziționa tot ceea ce era necesar în sistemul sanitar, pentru a se pregăti spitalele noastre – vezi Planul Alb prezentat în martie 2020 și care, din păcate, nu a fost implementat în totalitate. În momentul de față nu cred că e vremea criticilor, dar este momentul să fim cu toții solidari.

  • Cum ar trebui făcute lucrurile, din punctul dvs de vedere?

Dr. V. Costache: Este momentul să fim cu toții solidari pentru a depăși această criză sanitară deosebit de gravă, fără precedent în istoria medicinii moderne. Fiecare generație are o piatră de încercare și din păcate acum a venit momentul de cotitură pentru generația noastră. În momentul de față, împreună cu echipa mea suntem în linia întâi și ne ocupăm în fiecare zi de pacienții din toată țara care au nevoie de expertiza noastră, evident în domeniul bolilor cardiovasculare. Observăm o adevărată explozie a numărului de cazuri de infecții cu Sars Cov 2 care au inundat spitalele de stat, astfel lucrăm la capacitate maximă pentru a prelua în condiții de maximă siguranță pacienți cu boli cardiovasculare din toată țara, care au nevoie de operații și proceduri specifice.

  • Ce sfaturi le-ați da românilor, ce ar trebui să facă în condițiile de acum?

Dr. V. Costache: Regulile se știu de mult timp. Chiar dacă este vorba de un virus nou, extrem de patogen, am putut vedea cu toții cum cei din China, Taiwan sau Singapore au învins boala, de cele mai multe ori cu măsuri simple, dar extrem de eficiente. Respectarea riguroasă a măsurilor de prevenție generală de îmbolnăvire cu Coronavirus: purtarea măștii, igiena riguroasă a mâinilor și respiratorie, păstrarea regulilor de distanțare socială, evitarea zonelor aglomerate, mijloacelor de transport în comun, deplasărilor care nu sunt absolut necesare, evitarea contactului cu persoane cu afecțiuni respiratorii, contactarea medicului de familie în caz de apariție a simptomelor respiratorii.

Cum am spus deja în mai multe interviuri, COVID 19 este o boală simplă, dar brutală care atunci când nu se reacționează la timp devine o problemă majoră de sănătate publică prin destructurarea rapidă a intregului sistem sanitar al unei țări.

 

  • Regretați faptul că ați acceptat funcția de ministru?

Dr. V. Costache: A fost o onoare și un privilegiu să fiu ministru în Guvernul României și în același timp o datorie ce nu poate fi refuzată de nici un român atunci când i se propune un astfel de mandat.

 

  • Ce înseamnă Sibiul pentru dumneavoastră? Sunteți legat de acest oraș?

Dr. V. Costache: Deși nu sunt născut în Sibiu, acest oras unic, fascinant a devenit a doua casă a mea unde mă simt întotdeauna extraordinar. Sibiul nu este doar un oraș, este un melting pot multicultural, demografic, un mod de viață, un univers fascinant.

 


comentarii
3 comentarii

Daca tot te intorci la sb, nu o iei inapoi si pe directoarea vietii pe care ai pus-o mare sefa pe la sanatate?
Nu de alta dar nu face nimic! O incompetenta ca tot pnlul de altfel!
16.11.2020 14:19
Dar de ce ati plecat de la Sibiu, dle doctor? Nu v-a mai priit clima?
16.11.2020 14:24
ne bucuram ca nu ai privatizat sistemul de sănătate !
16.11.2020 18:03
Din aceeasi categorie
Forumul German

PSD Sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia