Tribuna
Dr. Maria Hirist: „Marea problemă cu gripa este că dă frecvent o complicație serioasă: pneumonia”
Dr. Maria Hirist: „Marea problemă cu gripa este că dă frecvent o complicație serioasă: pneumonia”

Prima săptămână din luna octombrie este dedicată prevenirii gripei, intitulându-se, potrivit legii, „Săptămâna Prevenţiei Gripei în România”.

Astfel, acțiunile organizate în această săptămână au rolul de a conștientiza populația cu privire la gripă, în scopul scăderii constante a numărului de îmbolnăviri cauzate de virusul gripal, prin creșterea ratelor de acoperire vaccinală.

Despre gripă, factorii de risc și modalitățile de prevenire și limitare a răspândirii acestei afecțiuni, vorbește dr. Maria Hirist, medic epidemiolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Ce este gripa și ce o diferențiază de infecțiile respiratorii curente?

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de virusurile gripale. Este foarte contagioasă, se manifestă în special prin simptome respiratorii, dar poate afecta întregul organism. În fiecare an, între 5% și până la 15% din populație se îmbolnăvește de gripă și chiar dacă pentru majoritatea oamenilor este o experiență ușoară sau neplăcută, pentru anumite categorii poate duce la complicații, îndeosebi la categoriile de risc, iar în unele situații, chiar la deces.

Care sunt categoriile de risc în cadrul populației ?

Categorii de risc sunt considerate copiii, persoanele cu vârstă peste 65 de ani, femeile gravide, precum și persoanele cu afecțiuni cronice, indiferent de varstă, suferind de boli precum astm bronșic, BPOC și alte boli respiratorii, diabetul zaharat și alte boli endocrine, boli de inimă, boli de rinichi, boli de ficat, boli metabolice, boli neurologice, obezitatea și un sistem imunitar slăbit, fie din cauza unor boli, fie din cauza unor tratamente medicale.

Ce simptome specifice are  gripa față de alte viroze?

Un aspect definitoriu pentru gripă este severitatea simptomelor şi debutul brusc. Se manifestă prin dureri de gât, de cap şi musculare, tuse seacă şi congestie nazală, febră mare (38 – 40 grade Celsius), frisoane, oboseală, transpirație abundentă, iar în unele cazuri poate apărea chiar senzația de vomă şi uneori diaree

Specifice gripei sunt febra peste 38 grade Celsius, durerile de cap foarte intense, dureri musculare accentuate și oboseală accentuată. Marea problemă cu gripa este faptul că dă frecvent o complicaţie serioasă: pneumonia, mai ales în cazul copiilor, vârstnicilor şi al celor cu afecţiuni cronice pulmonare şi cardiace.

Cum ne îmbolnăvim, ce favorizează contaminarea ?

Ne îmbolnăvim după ce venim în contact cu virusul gripal. Virusul se răspândește ușor prin picături respiratorii eliminate prin tuse, strănut, vorbit, râs  sau prin atingerea unor suprafețe/obiecte contaminate cu acestea. Pacientul este contagios 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și până la 7 zile după apariția acestora.

Având în vedere că este nevoie de existența virusului pentru a dezvolta boala nu putem spune ce există factori favorizanți pentru îmbolnăvire. Mai degrabă există o susceptibilitate de a dezvolta forme grave de gripă și complicații. Această susceptibilitate o au, după cum am precizat, persoanele în vârstă, cei cu imunitate deprimată, cei cu afecțiuni cardiovaculare și pulmonare cronice, diabet zaharat, obezitate, afecțiuni oncologice.

Cum prevenim îmbolnăvirea cu gripa?

Una dintre cele mai simple şi importante metode de a preveni îmbolnăvirea cu gripă este spălatul pe mâini – frecvent şi riguros. De asemenea, alte măsuri eficiente sunt: evitarea contactului cu persoane ce prezintă simptome de gripă sau răceală şi a suprafețelor contaminate; purtarea măștii de protecție facială la contactul cu persoane bolnave sau în spații agglomerate; acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei, stranutului, utilizarea batistelor de unică utilizare; aerisirea frecventă a încăperilor; evitarea spațiilor agglomerate.

Cea mai bună modalitate de prevenire a răspândirii gripei  este vaccinarea. Căror persoane li se recomandă vaccinarea antigripală și care este momentul optim de efectuare, pentru ca imunizarea să fie eficientă?

Grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt, după cum urmează:

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane;

2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;

3. Gravide;

4. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

 5. Persoane, adulti şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

6. Persoanele cu vârsta  ³ 65 de ani.

Trebuie știut faptul că vaccinarea este gratuită pentru categoriile considerate cu risc de îmbolnăvire, enumerate mai sus. Medicul de familie eliberează rețetă în baza căreia pacienții ridică vaccinul din farmacii, după care se întorc la medicul de familie pentru a fi administrat.

Pentru celelalte categorii de persoane care doresc să efectueze vaccinare antigripală, vaccinul nu se acordă gratuit, însă este nevoie de rețetă de la medicul de familie pentru a putea fi procurat contra cost din farmacii.

Referitor la administrare, se recomandă deja efectuarea vaccinării pentru a asigura protecția pe durata întregului sezon.  În general, este nevoie de minim 2 săptămâni pentru ca organismul să înceapă să dezvolte anticorpii necesari.

O atenție deosebită trebuie acordată păstrării vaccinului. Acesta se păstrează la frigider (2°C – 8°C) și NU se congelează. Se păstrează  seringa în cutie, pentru a fi protejată de lumină.

Ce putem face pentru a ne dezvolta imunitatea și a putea evita îmbolnăvirea cu gripă?

Pentru a avea o imunitate bună, astfel încât să fim feriți de îmbolnăvire sau de dezvoltarea unor forme grave, este nevoie să adoptăm un stil de viață sănătos, o alimentaţie bogată în fructe şi legume, odihnă, hidratare, suplimente de vitamina C , Zinc ori echinaceea.

 

 

 





comentarii
7 comentarii

Revin cioclii vacciniști! Valeria Herdea (CNAS): Vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională. Șefa CNAS vrea vaccinare obligatorie în România.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a pledat pentru o comunicare prin care oamenii să înțeleagă „beneficiile” vaccinării, atrăgând atenția că vaccinarea nu ar trebui discutată ca opțională.
Ea a menționat că trebuie luate măsuri pentru a se „crește încrederea pop ulației în personalul medical”.

Cine este Valeria Herdea?

ABONATA BIG PHARMA: Dr. Valeria Herdea, șefa CNAS care cere vaccinarea obligatorie în România, o fanatică a vaccinării COVID, inclusiv a copiilor, a primit peste 70 de sponsorizări de la companiile farmaceutice internaționale, ceea ce o face INCOMPATIBILĂ.

Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor, a fost numită președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la începutul anului, propunerea fiind a PNL. Propunerea a fost transmisă oficial pe 21 decembrie 2023 de către ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, iar premierul PSD, Marcel Ciolacu, a acceptat.

Ciumele PSD-PNL își scot la înaintare mercenarii criminali în halate albe, deghizati în "specialisti", pentru a impune obligativitatea vaccinării prin lege. Cum rămâne cu "my body my choice" ciume globaliste?
Covidiotii statului esuat
01.10.2024 13:41
coviidioti esti un prost si idiot lasa pe fie care sa gindeasca pentru el
01.10.2024 13:56
Sorin Titus Muncaciu, deputat AUR: Nu au învățat nimic din pandemie! Vaccinarea obligatorie nu este o soluție, tocmai de aceea AUR îi cere demisia șefei CNAS!

Au încercat în pandemie să impună vaccinarea obligatorie a românilor, încălcând drepturi și libertăți. Nu le-a reușit, pentru că rațiunea poporului român a primat. AUR a reușit să blocheze aceste acțiuni aberante și am dat posibilitatea românilor să aleagă dacă se vaccinează sau nu.

Susținem în continuare că vaccinarea trebuie să fie o decizie pe care fiecare o ia. Trăim în democrație, iar fiecare om trebuie să aleagă singur ce face cu viața și cu corpul lui. Declarațiile președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, care susține că vaccinarea nu ar trebui discutată ca opțională, demonstrează că aceasta și susținătorii săi politici de la PSD și PNL nu au înțeles nimic din pandemie. De când trebuie să decidă un singur om pentru toți? Aceste declarații sunt un pericol pentru democrația românească și ar trebui sancționate, iar Valeria Herdea ar trebui să demisioneze sau să fie demisă din funcția pe care o deține.

Încă de anul trecut, AUR a avertizat că autoritățile din România pregătesc vaccinarea obligatorie. A avut loc inclusiv un protest, pe care ministrul Sănătății l-a catalogat ca fiind nejustificat, deși Strategia de vaccinare a Ministerului Sănătății, adoptată vara trecută este o strategie care extinde nepermis aria și scopul vaccinării la toate vârstele , in special copii și adolescenții. Alexandru Rafila este același ministru al Sănătății care luptă pentru interesele OMS și împotriva bolnavilor de cancer din România.

AUR luptă pentru drepturile omului, pentru libertatea de a alege ce vrem să facem cu corpul nostru!
PSD=PNL=dictatura rosie
01.10.2024 21:28
De unde știe respectabila ce conține serul? De unde știe ea ce efecte are și cum funcționează?
De unde știe?
Un cititor
01.10.2024 22:40
"Cea mai bună modalitate de prevenire a răspândirii gripei este vaccinarea." Asta este o mare minciuna.
Cresterea imunitatii este cea mai buna modalitate. Iar cresterea imunitatii cel mai sigur si eficient se face pe cale naturala.
Ovidiu
02.10.2024 00:29
mama mama cati imbecili pe metru patrat...cum sar ei trepanatii conspirationisti sa ne explice ei ce rau e vaccinul.... ba cretinilor azi sunteti in viata pentru ca atunci cand ati fost mici ati fost vaccinati. Dar na de unde nu este nici Dumnezeu nu cere!!!
boii antivaccinisti- vasnici votanti AUR
02.10.2024 15:33
Ce vorbesti bai ciuma nenorocita? Mii de ani a existat omenirea fara vaccinuri si oamenii traiau linistit peste 100 de ani. Te-ai trezit tu, slugoiul lui Rafila sa ne explici cum ti-a dat viata vaccinul?
Mars la PSD-ii tai, jigodie idioata. Dupa zeci de milioane de morti de la experimentul genetic cu mARN, inca mai sunt criminali care sustin aceste otravuri. Au mai fost dictatori care impuneau oamenilor cu forta tot felul de experimente medicale: nazistii cu dr. Mengele si comunistii cu Yagoda.

Mars de aici jigodiilor. Oamenii au dreptul sa hotarasca pentru ei daca accepta sau nu o injectie. Ca nu hotarati voi, ciumele ordinare, ce fac eu cu corpul meu.

Exista doar un singur vaccin eficient:

AUR vaccinul anti-ciuma!
@ 15:33 ciuma rosie
03.10.2024 09:09
Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Sibiu Opera Festival

Astra Film Festival

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica