Tribuna
PNL
Două treimi din absolvenții învățământului dual de la Colegiul "Independența" - angajați în companii
Andra MARINESCU
1235 vizualizari
Două treimi din absolvenții învățământului dual de la Colegiul
Anul acesta, prima generație de absolvenți ai învățământului dual de la Colegiul Tehnic "Independența" a intrat pe piața muncii. Din cei 21 de absolvenți, 14 au fost angajați imediat după finalizarea studiilor în companiile la care au făcut practica. Acest lucru a fost posibil datorită colaborării dintre Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Tehnic "Independența", Asociația Româno-Germană de Formare Profesională în Sistem Dual, compusă din SC Brandl RO SRL, SC ODU Romania Manufacturing SRL, SC HARTING Romania Manufacturing SCS, SC Marquardt Schaltsysteme SCS, SC WITTENSTEIN SRL, cărora li se adaugă Primăria Municipiului Sibiu și Clubul Economic German Transilvania.

 

În 2014, angajatorii sibieni au decis să inițeze un proiect prin care să specializeze liceenii, cărora, la finalul studiilor, să le ofere un job. Așa, s-a născut învățământul dual de la Colegiul Tehnic "Independența", care, în vară, a avut prima generație de absolvenți, și care în peezent se extinde. "Am sesizat, de-a lungul anilor că nu mai există personal calificat pe anumite meserii, cum ar fi cel de sculer matriţer, electromecanic sau operator CNC, așa că am apelat la modelul școlii duale din Germania. În cei trei ani de practică în sistem dual, companiile investesc atât timp, cât şi resurse în pregătirea copiilor. Toate companiile sunt interesate ca, ulterior, aceşti copii să fie angajaţi", a spus Bianca Buta, manager Resurse Umane la Marquardt.

Avantajele învățământului dual

Învățământul Dual se numește astfel deoarece procesul educativ se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice. Aceasta este cea mai răspândită formă de educație profesională în Germania, pe care o absolvă mai mult de jumătate dintre tineri, iar în România este forma de învățământ profesională a viitorului, cu o tot mai largă răspândire.

Învătământ profesional dual este înscris în sistemul de învățământ de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem bursier privat. Elevii beneficiază de ateliere specializate, truse de scule individuale, echipament de lucru personal, masă la cantină, transport gratuit, mentori și instructori profesioniști și burse lunare de 400 de lei (200 lei de la stat, 200 de lei de la companii). Însă cel mai mare avantaj pe care agenții economici îl oferă este pregătirea tehnică direct în companii și prioritate în accesarea unui loc de muncă după cei trei ani de studiu.

Învățământul dual permite elevilor înscrişi la o școală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de muncă oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

Teorie îmbinată cu practică

Durata pregătirii este de trei ani, timp în care se face tranziţia graduală de la acumularea cunoștinţelor teoretice înspre dobândrirea abilităţilor necesare în activităţi practice. Pe parcursul celor trei ani, numărul orelor de practică este în creştere, astfel: Anul I: 80% ore teorie și 20% ore practică în cadrul companiilor; Anul II: 50% ore teorie și 50% ore practică în cadrul companiilor; Anul III: 45% ore teorie și 55% ore practică în cadrul companiilor.

Prima promoție care a urmat cursurile de trei ani în sistemul dual, formată din 56 de elevi, a absolvit anul acesta. Din această promoție au absolvit 36 de elevi, dintre care 21 au avut contract de bursă și instruire practică cu agenții economici din cadrul Asociației. Din cei 21 de elevi, nu mai puțin de 14 au fost angajați la companiile în cadrul cărora și-au efectuat stagiile de practică. Absolvenții au semnat în lunile iulie-august contractele de angajare.

Angajatorii care vor ajuta la pregătirea în sistem dual în parteneriat cu Colegiul "Independența" pentru anul școlar în curs sunt Marquardt România, Brandl RO SRL, HARTING Romania Manufacturing SCS, WITTENSTEIN SRL, ODU Romania Manufacturing SRL și Kuka Systems SRL.

Planuri pentru viitor

"Dorim să promovăm învățământul dual, astfel încât pentru anul școlar 2018-2019 să avem mai multe solicitări din partea agenţilor economici și să se înscrie cât mai mulți elevi, pentru a putea acoperi numărul de locuri solicitate pe piața muncii", spune și Adrian Poplăcean, inspector școlar pentru Învățământul Profesional și Tehnic.

Pentru înscrierea la clasele de învățământ dual sunt necesare următoarele documente: fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de către școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală. Detalii suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0269/221.806 și 0766.182.477 sau prin email independenta_77@yahoo.com.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia