FITS 2024
Tribuna
Două mașini pe un loc de parcare, în municipiul Sibiu
Laura BUCIU
2248 vizualizari
Două mașini pe un loc de parcare, în municipiul Sibiu

Lipsa locurilor de parcare este un subiect intens dezbătut și de fiecare dată când vedem o mașină parcată neregulamentar îl dojenim pe șoferul care a lăsat autoturismul la voia întâmplării. Sibiul este sufocat de mașini, iar locurile de parcare sunt insuficiente.

Conform statisticii realizate în 1 martie 2022, în municipiul Sibiu sunt amenajate 28.092 de locuri de parcare publice. Dintre acestea 28.023 sunt pentru autoturisme, 44 pentru motociclete și 25 pentru autocare. 

Din totalul locurilor de parcare, potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Tribuna, 3.416 sunt locuri de parcare cu taxă, restul de 24.676 putând fi ocupate fără taxă. Acestea din urmă sunt amenajate în zonele de blocuri sau pe aliniamentele stradale.

Dacă luăm în calcul faptul că Sibiul numără peste 56.000 de mașini, este clar de ce nu sunt locuri de parcare. Bineînțeles, pe lângă cele aproape 25.000 de locuri de parcare netaxate, sibienii care locuiesc la casă își pot parca mașina sunt în garaj sau în curte. Chiar și așa, un calcul simplu ne arată că sunt două mașini pe un loc de parcare. La fel cum la fiecare trei sibieni, găsești o mașină.

 

Cinci stații de încărcare pentru mașinile electrice

 

În prezent, în municipiul Sibiu există 5 stații duble de încărcare a autovehiculelor electrice, totalizând 10 locuri. Reprezentanții Primăriei Sibiu spun că patru stații sunt amplasate în zona Hipodrom, în parcarea multietajată de mare capacitate, recent dată în folosință, a cincea fiind disponibilă în parcarea de la Cazarma 90. La acestea se adaugă stațiile de încărcare amenajate de operatori privați.

„Primăria Sibiu a semnat în luna iulie a acestui an un contract pentru furnizarea și instalarea în oraș a încă 10 astfel de stații de încărcare, în zona centrală și în cartiere. Acestea vor fi disponibile cetățenilor la finalul acestui an. De asemenea, în cadrul proiectului inițiat pentru extinderea transportului între municipiul Sibiu și localitățile care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu, pentru municipiul Sibiu urmează să se achiziționeze încă 45 de stații de încărcare”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Sibienii au îmbrățișat noul trend al mașinilor electrice sau hibride, unii dintre ei achiziționându-și un astfel de autoturism prietenos cu mediul. La Direcția Fiscală Sibiu plătesc impozit pentru autoturisme hibride sau electrice 596 de persoane fizice. Un calcul simplu arată că unul din 280 de sibieni deține o mașină electrică sau hibridă. Alte 290 de astfel de vehicule sunt în proprietatea unor firme înregistrate în 


comentarii
13 comentarii

Ar fi bine daca parcarile ar fi alocate cu abonament, ca de exemplu in Cluj. Este totusi deranjant ca in parcarea de langa blocuri sa fie parcate Microbuze. De exemplu pe strada Rusciorului in parcarea situata intre str Rusciorului, Viaduct , gaz metan si calea ferata este un individ care are singur 4 microbuze si 2 autoturisme ( inmatriculate cu SB ** LKW ) . Oare e corect fata de ceilalti locatari ? sau e corect ca o masina din alt judet care nu genereaza impozite in Sibiu sa parcheze asa cu seninatate peste tot in Sibiu ?
sofer
26.08.2022 12:33
Tovarasul sofer ca nu pot sa iti spun domn atata timp cat sustii CAP-ul comunist... daca am masina din alt judet inseamna ca sunt cetatean de mana a doua? Pai nu din Sibiu alimentez cu combustibil? Nu din Sibiu cumpar tot ce cumpar? Nu in Sibiu lucrez si taxele de pe salariul meu merg la bugetul local? Nu tot la bugetul orasului merge si TVA ul cumparaturilor mele?
In problema cu microbuzele sa zic ca sunt de acord cu tine. Ai masini de marfa, microbuze sau camioane, atunci cauta un garaj...
Dar asa sunteti voi astia din Sibiu...mai cu 2 perechi de c---e si cam fara rost!
@sofer
26.08.2022 14:04
@@sofer: Oltenas, fuguta catre casa, ca la Valencia te lasa aia sa parchezi cate microbuze vrei tu... Pe langa asta cu parcarea, sunteti DE O NESIMTIRE CRASA IN TRAFIC (desi am vazut ca au mai inceput si astia cu numere de Valencia sa lase mai usor manelele in masina noaptea, au inceput sa priceapa si ei ce inseamna "fermoarul" in trafic, etc. )! Din pacate, dureaza civilizarea voastra, a celor care spuneti ca ceilalti au mai multe perechi de c---e...
26.08.2022 14:40
Cum sa nu sari tu prostovane sa comentezi ca cei din alta parte sunt naspa si doar tu sibianul esti crem de la crem!!!
Vai de capul tau sarantoc cu acte ce esti!
@@@sofer
26.08.2022 15:48
F bun articolul! Propun: O masina 50lei impozit, a 2a 500 lei, iar de la a 3a in sus 5000lei. Asta pe familie sau adresa. Fara discriminari cu alte judete.
Dd
26.08.2022 19:15
Ușor e să dai din gură...greu să gândești
Jmk
27.08.2022 08:15
Ar trebui ca centrul Sibiului să devină loc de parcare , iar sibienii să socializeze la Poplaca !
Avantaj Poplaca !!
Hareton Ironcastle
27.08.2022 12:13
Unde sunt parcarile supraetajate de care se discuta de ani de zile? In zona Garii, la Cazarma 90?
Apoi, cum este posibil ca dezvoltatorii sa primeasca aprobare de constructie fara sa asigure locuri suficiente de parcare pentru locatari? De ce de nu se construiesc parcari subterane daca nu exista spatiu suficient la suprafata?
Solutii sunt. Nu exista vointa. De ce nu exista vointa? Pentru ca politicile progresiste nu promoveaza mersul cu masina, ci cu trotineta. Votati fratilor cu progresistii, cu USR-istii ca veti circula pe jos mai mult ca pe vremea lui Ceausescu! Sanatate curata, doar pentru binele vostru! Obligatoriu!
Marius
27.08.2022 20:30
"La Direcția Fiscală Sibiu plătesc impozit pentru autoturisme hibride sau electrice 596 de persoane fizice". Hai pariu că pe alea electrice nu plătește nimeni impozit. Că așa zice legea
Erlkoenig
28.08.2022 01:35
De vina e primaria care aproba construirea de blocuri intre blocuri desfiintand locuri de paracare si aducand inca cateva sute de masini (ale locatarilor din blocurile noi). Nu trebuie sa se aprobe construirea de blocuri, case fara a fi asigurate cel putin 1,5 locuri de apartament. In Germania o cunostinta si-a construit o casa si desi avea doua garaje in proiect la obligat sa aiba si doua locuri de parcare pe terenul lui si acestea sa nu fie in fata garajelor pentru ca acolo e calea de acces in garaj. In Selimbar s-a construit un bloc de 17 etaje flancat de alte doua blocuri cu multe etaje si in interior o curte sa incapa masinutele copiilor de la pater. Oamenii isi parcheaza masinile pe carosabil si in parcarea de la Lidl unde bineinteles cumparatorii nu au loc . Ce sa faci daca sunt atatia "Dorel" in primarii si guvern.
28.08.2022 10:19
Statistica prezentată (56.000 de mașini în Sibiu) este distonantă cu realitatea. Acestui efectiv trebuie să i se mai alăture cel puțin 5.000 de mașini înmatriculate în alte județe, care utilizează infrastructura rutieră și parcările din Sibiu, cu toate că impozitele datorate pentru deținerea acestora ca proprietate sunt plătite în alte localități ale țării. În alte țări europene, după 3 luni de ședere și utilizare a infrastructurii rutiere, proprietarul este obligat să-și reânmatriculeze autoturismul în localitatea de rezidență. Oare domnii noștri parlamentari, consilieri municipali și județeni n-ar putea să promoveze o asemenea inițiativă legislativă, care ar instaura un plus de echitate ? Cu atât mai mult cu cât mulți dintre posesorii acestor autoturisme sunt proprietari de imobile în Sibiu sau au un loc de muncă statornic în această așezare !
Nicolae Ivan
28.08.2022 13:45
Bai comunistule, drumurile si parcarile sunt pentru uzul stric al sibienilor?
sa te prindem ca iti misti rabla prin alte localitati ca esti mancat
@Nicolae Ivan
28.08.2022 14:08
Nicolae Ivan...mentalitate tipica de individ limitat, nascut, crescut si trait toata viata lui la tara printre capre si oi, neiesit in viata lui din maruntul lui univers de cacat!
@Nicolae Ivan
29.08.2022 08:08
Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica