Tinerii absolvenţi de clasa a XII-a au terminat cu emoţiile, miercuri aflând primele rezultate ale probelor examenului de Bacalaureat, care au situat Sibiul pe primul loc în ierarhia naţională a judeţelor.
"Suntem mândri că Sibiul se situează în topul naţional al judeţelor la acest examen al maturităţii. Acest rezultat se datorează în primul rând meritelor candidaţilor noştri, care au conştientizat importanţa pregătirii temeinice, fiind responsabili în abordarea probelor de simulare a examenului, aplicate pe parcursul celor douã semestre ale anului şcolar 2016-2017, la toate disciplinele care implicau probe scrise şi de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale în cadrul examenului de Bacalaureat 2017. De asemenea, felicitări cadrelor didactice care au pregătit elevii cu profesionalism în vederea obţinerii performanţei la examenul de ieşire din sistem", a transmis Livia Creţulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.
Secretul notelor de 10
Anul acesta, două eleve au obţinut medii de 10 la BAC. Cum au ajuns la asemenea performanţe? Prin muncă şi ambiţie, spun ele.
Irina Linte, absolventă a Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr", a dat examene la Limba şi Literatura Română, Matematică şi Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, la toate obţinând notă maximă. "Nu mă aşteptam la asemenea rezultate, mai ales că la Română am avut emoţii uriaşe. Mie nu prea îmi plac materiile la care să toceşti. Eu mă descurc la ştiinţele exacte", a spus Irina, adăugând că nu a luat meditaţii în particular pentru a se pregăti pentru BAC, ci a învăţat singură şi alături de profesorii de la şcoală.
"M-a sunat toată lumea să mă felicite. Toţi sunt mândri de mine, ceea ce mă bucură enorm", a mai spus tânăra care, timp de patru ani, a făcut zilnic naveta la Sibiu, din Tălmaciu, oraşul natal.
În continuare, vrea să urmeze Facultatea de Inginerie din Sibiu, specializarea Calculatoare.
Şi pentru Cristina Hămbăşan, absolventă a Liceului Teoretic "Gustav Gündisch" Cisnădie, BAC-ul a fost uşor. "Am învăţat pe parcursul celor patru ani de liceu şi acum mi s-a părut uşor. Am făcut meditaţii la Matematică şi câteva ore la Română, dar mai mult am învăţat în clasă. M-am gândit că voi lua peste 9 la toate materiile, dar nu mă aşteptam la asemenea rezultate", spune Cristina.
În continuare, vrea să studieze ştiinţele economice sau contabilitatea. "Nu m-am decis dacă merg la facultate în Sibiu, la Cluj, Bucureşti sau Timişoara. Aş vrea să mă axez pe contabilitate sau ştiinţe economice", spune fericită Cristina.
După BAC, în Amsterdam
Dacă Irina şi Cristina rămân în ţară, Alina Toader, de la Colegiul "Gheorghe Lazăr", vrea să plece în Amsterdam, să studieze management turistic. "Acolo este multă practică. Ca să intru, a trebuit să promovez examenul de Bacalaureat, să trimit foaia matricolă cu anii precedenţi şi să dau un examen de engleză", spune aceasta.
De altfel, mărturiseşte că e mulţumită de notele obţinute la BAC. "În ultima lună, înainte de BAC, am început să învăţ în fiecare zi la toate materiile. În lunile anterioare, îmi alegeam pentru fiecare zi o anumită materie, pentru că nu eram aşa stresată să învăţ de toate", ne-a mai dezvăluit Alina.
În schimb, colega ei, Daniela Scheau, spune că vrea să rămână în Sibiu, considerând că oraşul de pe Cibin oferă multe oportunităţi. "Nu vreau să plec de aici. Chiar cred că în Sibiu avem foarte multe oportunităţi", conchide Daniela.
Liceele fruntaşe
Pe primele locuri în ierarhia judeţului Sibiu, cu rezultate foarte bune la examenul de Bacalaureat, se situează Colegiile Naţionale „Gheorghe Lazăr” Sibiu şi „Octavian Goga” Sibiu, Liceul Tehnologic "Transcom" Sibiu (un candidat promovat) cu procent de promovabilitate de 100%, dar şi Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” Sibiu, care a obţinut un procent de promovabilitate de 99,13%.
Ultimele locuri la capitolul "Promovabilitate" sunt ocupate de Liceul Tehnologic "Ilie Măcelariu" Miercurea Sibiului, cu 26,67%, Liceul Tehnologic "Automecanica" Mediaş, cu 6,25%, şi Liceul Tehnologic "Stănescu Valerian" din Târnava, 0% promovabilitate (doi prezenţi).
Tinerii nemulţumiţi de notele obţinute la BAC au depus ieri, între orele 16 - 20, contestaţii la centrele de examen de care aparţin. Rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie. În total, au fost 2.403 de elevi înscrişi la examenul de Bacalaureat, dintre care 2.280 de prezenţi.
Rezultatele - AICI.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |