Reprezentanţii instituţiilor sibiene, Alexandru Constantin Chituţă şi Răzvan Pop spun că donaţia de carte vine să promoveze cultura şi să încurajeze lectura în limba română.
Prezent la Chişinău şi în Republica Moldova, Alexandru Constantin Chituţă a declarat: "Am venit în Republica Moldova cu o donaţie de carte care acoperă o întreagă paletă. De la copii la adulţi, de la ghiduri, albume de artă, albume şi poveşti pentru copii la carte de specialitate. Nu facem decât să dăm o mână de ajutor fraţilor noştri de aici. Ne-am bucurat să vedem instituţii culturale cu copii implicaţi şi personal dedicat. E un prim contact pe care Muzeul Naţional Brukenthal îl are la Chişinău."
"Intenţia noastră este să refacem fondul de carte în limba română. Am aflat astăzi că, de pildă la Biblioteca din Donduşeni, din nordul Republicii Moldova, procentajul de carte în limba română este de 60%. Este un procentaj mai bun decât în alte localităţi dar, din nefericire, cele în grafie latină sunt mult mai reduse. Cred că avem undeva în jur de 10 mii de exemplare din cele 60 de mii pe care le totalizează instituţia. Intenţia noastră este să dublăm acest fond de carte şi vrem să venim cu o carte contemporană, o carte nouă, care să fie mult mai atractivă şi pentru exponenţii noii generaţii", a spus Narcis Afrăsinei, director-adjunct al Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chişinău.
Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naţionale a Moldovei din Chişinău a declarat: "Este o mare bucurie şi onoare pentru noi ca două instituţii culturale din România să vină la Chişinău. Am văzut cărţile donate de Muzeul Naţional Brukenthal. Sunt foarte valoroase pentru Biblioteca Naţională a Moldovei din Chişinău şi pentru cei care ne trec pragul. Sunt cărţi care vor ajuta cititorii, persoanele interesate şi specialiştii, studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Sperăm că acordul încheiat cu Muzeul Naţional Brukenthal va continua şi în viitor".
Cu ajutorul Guvernului României, biblioteca din Donduşeni a fost reparată şi dotată cu mobilier şi tehnică nouă.
"În anul 2022 am beneficiat de un proiect finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova "Ion Druţă - Membru de Onoare al Academiei Române - File şi Frunze de Dor". S-au realizat reparaţia faţadei, a coloanelor, a copertinei, schimbarea geamurilor la etajul al doilea. Totodată, am beneficiat de mobilier şi echipament tehnic", a spus Oxana Caramîş, directoarea Bibliotecii publice "Ion Druţă" din Donduşeni.
"M-am bucurat să văd acest proiect finalizat, să văd măsuţele şi scaunele achiziţionate, mobilierul de birouri, toate investiţiile care s-au făcut, modernizarea clădirii, schimbarea de geamuri-termopan şi aşa mai departe. Iată că anul trecut, DRRM-ul a aprobat acest proiect şi biblioteca arată altfel", a adăugat Nicolae Ivăşchescu, secretar general al DRRM.
Atât copii, cât şi bibliotecarii au fost încântaţi de darul primit.
"Donaţia de carte pe care am primit-o astăzi de la Sibiu este foarte importantă pentru biblioteca orăşenească din Donduşeni fiindcă ducem lipsă de cărţi în limba română", a menţionat Svetlana Dolghieru, specialist principal în domeniul biblioteci, patrimoniu şi muzee Donduşeni.
"Această donaţie este foarte importantă, deoarece din carte aflăm cele mai importante lucruri. Această donaţie va permite copiilor să citească cărţi în limba română şi să afle lucruri cât mai interesante", a adăugat Zinaida Corcimari, învăţătoare la Liceul Teoretic "Alexei Mateevici" din Donduşeni.
Evenimentele culturale organizate la Chişinău de Muzeul Naţional Brukenthal au continuat în data de 23 martie la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău cu deschiderea expoziţiei "Artişti români pe mapamond", curator Alexandru Constantin Chituţă şi prin donaţia a 21 de lucrări de artă din partea colecţionarului George Şerban şi donaţia de carte din partea Muzeului Naţional Brukenthal.
Astăzi, 24 martie, la Facultatea de Arte Plastice şi Design din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă" din Chişinău vor avea loc vernisajul expoziţiei Suzana Fântânariu - "Ambalaj pentru suflet" şi o donaţie de carte. În cadrul celor două instituţii se vor semna contractele de parteneriat Axele culturale Brukenthal.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |