Tribuna
„Donaţia ZOIA CEAUŞESCU” pentru Universitatea "LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU

ZOIA CEAUŞESCU este licenţiată în matematică a Universităţii din Bucureşti, specializarea ”Analiză matematică”, promoţia 1971. A absolvit facultatea cu media 9,75 şi a promovat examenul de diplomă cu media 10,00.
A obţinut titlul de Doctor în matematică la Universitatea din Bucureşti cu teza ”On Intertwining Dilations”, sub îndrumarea profesorului Ciprian Foiaş, deşi conducătorul oficial a fost profesorul Ion Colojoară.
A publicat mai multe lucrări dintre care 22 sunt înregistrate în baza de date a American Mathematical Society (AMS) şi s-au consemnat 41 de citări ale acestora (numai a celor contorizate de către AMS).
Sunt ataşate lucrările citate împreună cu numărul citărilor precum şi recenziile acestora.

Au fost donate cărţi de matematică ale celor mai mari matematicieni români cum ar fi: Simion Stoilow, N. Ciorănescu, Miron Nicolescu, Grigore Moisil, Gh. Mihoc, Caius Iacob, George Ciucu, Nicolae Dinculeanu, Gh. Vrînceanu, Dan Barbilian (Ion Barbu), Al. Ghika, Ciprian Foiaş, Cabiria Andreian Cazacu, Costache Teleman, Romulus Cristescu, Viorel Barbu etc.
De asemenea, lucrările unor mari matematicieni străini, creatori de noi domenii în matematică precum: Bella Sz. Nagy - Ungaria, Halmos P.R. - Princeton, SUA, Gelfand I.M. - URSS, J. Dieudonné - Franţa, William Helton - SUA, Kosaku Yosida - Japonia, M.G. Krein - URSS, Nicolas Bourbaki - Franţa (autorul unor cărţi de referinţă după care au învăţat multe generaţii de matematicieni şi fizicieni), Serge Lang - SUA, A. Connes - Franţa, Gohberg Israel - Germania, John von Neumann - SUA, Carl Pearcy - SUA, Tosio Kato - Japonia etc.
Numeroase cărţi au dedicaţii pentru Zoia din partea autorilor, dintre care se menţionează:  C-tin Apostol, L.A. Fialkow, D.A. Herrero, Dan V. Voiculescu, N. Dinculeanu, F.H. Vasilescu, Ivan Singer, I.H. Dimovski, I.M. Gelfand, G. Douglas, V. Barbu, Radu Gologan, Şerban Strătilă, Laslo Zsido etc.
Din donaţie face parte şi colecţia revistei ”Journal of Operator Theory”, de la apariţie şi până la încetarea apariţiei (1979-1989), editată în parteneriat de Secţia de matematică de la INCREST şi American Mathematical Society, Zoia fiind editorul coordonator. Această revistă a devenit atât de prestigioasă încât uneori un articol aştepta până la 2 ani până la publicare. De regula perioada de aşteptare era da aproximativ un an. Interesant este faptul că domeniul de care se ocupa această revistă a fost creat de 3 matematicieni sovietici de origine armeană, Adamian - Aarov - Krein, iar grupul de matematicieni români din Secţia de matematică de la INCREST a devenit cel mai puternic din lume. Se apreciază că în domeniul teoriei operatorilor activează în lume până într-o 100 de matematicieni, iar valoarea celor din România a fost recunoscută deschis de specialiştii din domeniu atât de cei din est cât şi de cei din vest. De altfel România era sigurul loc în care se puteau reuni toti specialistii din acea perioadă, cu ocazia Conferinţelor de Teoria Operatorilor organizate de regula la Timişoara-Herculane şi apoi Bucureşti şi Craiova.
Astăzi, deşi s-a reînfiinţat Institutul de matematică ”Simion Stoilow”, grupul de matematicieni specialişti în teoria operatorilor a intrat în cvasianonimat, fie din cauză că cei mai buni au emigrat în SUA fie că au dispărut fizic sau, poate, din cauză că nu mai beneficiază de condiţiile şi atmosfera de cercetare de atunci.
Sper ca această donaţie de carte de matematică să stârnească interesul studenţilor şi matematicienilor de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu şi să-i ajute să se perfecţioneze şi să se ridice cel puţin la nivelul înaintaşilor lor si, de ce nu, să identifice noi domenii ale matematicii.

Cu deosebită consideraţie,
Mircea Oprean

Bucureşti, 27.06.2012
comentarii
11 comentarii

dumnezeu sa o aiba in grija lui.
pitagora
06.07.2012 08:32
gest frumos,iar despre cei plecati spre stele numai de bine
daria
06.07.2012 09:26
felicitari, o donatie de nepretuit
ovi
06.07.2012 10:37
mircea oprean om de mare valoare din tinutul sibiului nu a uitat de unde a plecat iar donatoarei d zeu sa o odihneasca
dvd
06.07.2012 10:45
TIMEO DANAOS ET DONA FERENTES/ ma tem de Greci si cand fac daruri...
Georg
06.07.2012 11:42
Ar trebui o SALA SPECIALA FONDUL ZOIE CEAUSESCU si cu un BUST ZOIE CEAUSESCU.
Poate n-ar strica, in fata Rectoratului un grup statuar recunoscator DONATORI si BINEFACATORI ZOIE CEAUSESCU-MIRCEA OPREAN.
Georg
06.07.2012 11:58
trebuie sa nu uitam sa comparam cum erau obtinute titlurile de "doctor" in alte vremuri si cum se obtin astazi(vezi Poanta si multi altii)
mira p.
06.07.2012 13:23
Vai, ce comentarii induiosatoare... Da, hai sa-i ridicam statuie. Si daca tot o facem, sa ridicam si statuie pentru taica-sau, Nicolae Ceausescu. A, si o statuie pentru tov. academician doctor inginer Elena Ceausescu, pentru nenumaratele contributii la stiinta romaneasca (si mai ales la stiinta plagiatului). Si, mai intai de toate, sa ridicam un monument bietilor securisti, ca numai ei stiu cat au trudit sa tina in frau poporul prin batai si impuscaturi...
Goe
06.07.2012 14:31
Mai Goe , tu esti un idiot .Dar, ce vina ai tu , ca te-ai nascut intr-o caruta cu coviltir ?
arsenal
06.07.2012 17:25
Mai Goe , tu esti un idiot .Dar, ce vina ai tu , ca te-ai nascut intr-o caruta cu coviltir ?
arsenal
06.07.2012 17:25
@GOE----------------------------
Daca sunteti DOMNUL GOE de I.L.Caragiale va inteleg nedumerirea vis-a-vis de STATUI-le pe care le-am propus SLAVITORILOR in cinstea SLAVITILOR. Daca nu, atunci inchipuiti-va ca n-am vrut sa bag toata chestia in GHILIMELE IRONICE fiindca mi se parea evident ca ENUNTUL MEU MUSCA TURBAT.
Ciudat e faptul ca aceasta poveste vine acum, imediat dupa Lovitura-de-Stat USL (desi pentru mine Basescu=Ponta aceeasi NESIBIENI, Restul-Lumii-Sloboda pentru mine).
Georg
06.07.2012 18:06
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA