Tribuna
Doi medici psihiatri din Sibiu au semnat scrisoarea-manifest adresată Ministerului Sănătății, prin care își cer drepturile la sporuri
Doi medici psihiatri din Sibiu au semnat scrisoarea-manifest adresată Ministerului Sănătății, prin care își cer drepturile la sporuri
© Sebastian MARCOVICI
Peste 400 de medici psihiatri din țară au semnat o scrisoare - manifest privind deturnarea sensului Legii 153/ 2017, prin Anexa 10 la Regulamentul de Sporuri. Dintre ei, sunt doar doi sibieni, respectiv Felicia Mitrea, medic primar psihiatru, și Ovidiu Sendruc, medic specialist psihiatrie în cadrul Spitalului de Psihiatrie "Gheorghe Preda" din Sibiu.


 

"Vă supunem atenției prezentul document de protest privind atitudinea profund disprețuitoare la adresa medicilor prin publicarea pe site-ul Ministerului Sănătății în transparență decizională a Anexei 10 la Regulamentul de sporuri. Suntem un grup profesional compus din medici rezidenți, specialiști, primari psihiatrie și cadre didactice universitare de specialitate din întreaga țară care susțin fără echivoc respectarea literei și sensului legii 153/2017 (precum și a Anexei nr.2), condițiile de acordare a sporului raportându-se procentual la salariul de bază și nu în cuantum fix cum cu surprindere am constatat în Anexa 10", se arată în scrisoarea-manifest.

Medicii psihiatri cer respectarea principiilor enunțate în lege și statuate prin norme, precum: 75% spor psihiatrie clinic și respectiv 50% pentru ambulatoriile de specialitate psihiatrie (în raport cu gradul de periculozitate și complexitate a specialității și caracterul prioritar al psihiatriei în strategia națională de sănătate publică a Ministerului Sănătății). De asemenea, solicită raportarea la salariul prevăzut în legea 153/2017 în vigoare pentru calculul drepturilor bănești aferente activității medicilor în cadrul liniilor de gardă efectuate în afara normei de bază.

"Considerăm oricare altă formă formă de raportare: spor procentual în cuantum fix, raportare a orelor de gardă la altă grilă de salarizare, ca fiind nelegală, profund nedreaptă și ca avand repercusiuni directe în activitatea pe care o desfășurăm, prin forme de protest pe care dorim să le evităm din respect pentru categoria vulnerabilă a pacienților cu tulburări psihice", se mai arată în document.

Lista tuturor medicilor care susțin acest demers se găsește pe https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ypTpX6rmYTDnjIOLmIGgMoQTolsx3GLgvPOQ4u5-nLc/edit#gid=1792815966. (A. M.)


 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia