Potrivit spuselor ministrului Educaţiei, puţin peste o treime de elevi vor participa la ora de religie, ca urmare a cererilor depuse. “Până azi, la ora 14, avem 1.265.000 de solicitări din 3.095.000 de elevi, inclusiv clasa pregătitoare”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Europa FM. Ora de religie a devenit opţională odată cu decizia luată de Curtea Constituţională, pe 12 noiembrie 2014. Atunci, judecătorii CCR au decis că părinţii care vor ora de religie pentru copiii lor trebuie să depună o solicitare în acest sens, nu invers.
Presiune pe părinţi, teamă în rândul profesorilor
Decizia CCR afectează orele profesorilor, astfel că intervine o problemă din partea şcolilor, care pun presiune pe părinţi. Instituţiile de învăţământ îi roagă pe părinţi să completeze cererile, pentru ca profesorii de religie să poată preda în continuare. Până şi ministrul Cîmpeanu a spus că îi e teamă că dascălii vor da în judecată ministerul, în condiţiile în care salariile lor nu vor mai fi justificate. “Vor rămâne colegi cadre didactice care vor fi nevoiţi să îşi întrerupă anul şcolar. Dacă nu vor mai avea normă, va fi pusă în discuţie legalitatea plăţii salariilor. Consider că este de bun simţ să ne gândim că vom avea acţiuni în instanţă”, a explicat ministrul. Acesta a spus că a auzit de cazuri în care şcolile îi presează pe părinţi să îşi înscrie copiii la ora de religie, însă nu a primit sesizări oficiale în acest sens. “Solicitarea ministerului a fost aceea de a aduce la cunoştinţa elevilor şi părinţilor posibilitatea de a opta, în niciun caz obligativitatea. Dacă există şcoli unde s-au luat iniţiative suplimentare, vor răspunde pentru modul în care au procedat. Oficial nu mi-au fost aduse la cunoştinţă astfel de cazuri, neoficial am auzit că sunt”, a spus ministrul Cîmpeanu.
O mănăstire oferă premii de 5.500 lei pentru eseuri la religie
Biserica Ortodoxă încearcă din răsputeri să îi ţină pe elevi la orele de religie. Duminică, la Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel a spus că ora de religie nu poate fi înlocuită cu nimic, pentru că “ştiinţa cea mai profundă este ştiinţa legăturii noastre cu Dumnezeu”. În plus, acesta a citit apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, care s-a reunit sâmbătă, precizând că ora de religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, întrucât propune modele viabile de bunătate, sfinţenie şi convieţuire umană.
Interesantă este şi situaţia din nordul Bucovinei, acolo unde Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un concurs cu premii pentru cel mai frumos eseu cu tema “De ce este importantă ora de religie pentru mine?”. Anunţul, publicat pe site-ul mănăstirii, informează că la concurs pot să participe toţi elevii care îndrăgesc ora de religie şi care vor să împărtăşească şi cu alţii aprecierile lor. Concursul se va realiza pe ciclurile de învăţare I-IV, V-VIII, IX-XII, iar data limită de primire a materialelor este duminică, 5 aprilie – Duminica Floriilor. Eseurile vor fi evaluate de un colectiv de părinţi din mănăstire şi profesori/învăţători din zonă. Părinţii anunţă că se vor acorda câte trei premii pentru fiecare din cele trei cicluri de învăţământ: premiul I – 700 de lei, premiul al II-lea – 500 de lei şi premiul al III-lea de 300 de lei. De altfel, va exista şi un premiu special, în valoare de 1.000 de lei, astfel că, în total vor fi acordate premii de 5.500 de lei. Premierea va avea loc pe 12 aprilie.