În comuna Racovița, „problema bolovanilor” din fața proprietății unei localnice reprezintă un motiv de discordie. Dancu Mariana spune că de trei ani se luptă cu autoritățile locale. Totul a început când vecinul de vizavi a săpat lângă gardul ei și a pus 16 cauciucuri de mașină, care au produs deteriorarea zidului despărțitor dintre proprietăți. Vecinul ar fi tras câteva țevi de scurgere prin care, spune femeia, nu curge apă pluvială, ci var și alte mizerii.
Mariana Dancu vrea să își facă dreptate. Pe lângă faptul că are acest diferend vecinul, aceasta susține că niște pietre ornamentale din fața porții sale, moștenite de 30 de ani, de la bunica sa, i-au fost furate în timp ce ea nu era acasă. În urma unei înregistrări pe care femeia o deține, cel care ar fi sustras bolovanii din fața casei, a recunoscut fapta.
„Eu consider acesta un furt: eu am lipsit o săptămână, el a venit pe furiș și mi-a luat bolovanii. Primarul spune că s-au făcut lucrări pe stradă, că s-a înlocuit țeava de apă veche cu una nouă. Lucrarea care nu era afectată de bolovanii mei. Aceștia au fost luați după ce s-au terminat lucrările de schimbare a țevii de apă, care nu a fost afectată de existența lor, iar eu nu am fost înștiințată să îi mut. Daca pietrele sunt ale mele, ce caută în curtea Primăriei? Dacă le-a sustras în lipsa proprietarului, este abuz în serviciu, pe lângă faptul că-l consider furt. În caz contrar, trebuiau puse în fața porții proprietarului”, a povestit locuitoarea din Racovița.
Reprezentanții primăriei spun că bolovanii se află pe spațiul public și încurcă circulația pe stradă, doar că Mariana Dancu nu s-a lăsat și a trimis o solicitare către poliție.
„Fiecare casă are dreptul la un trotuar în lumea civilizată. Nu avem trotuar și pe uliță este pus un indicator de 10 tone. Eu lupt singură și pentru că sunt bătrâni de care își bate fiecare joc. Am adus polițiști de la circulație și oamenii aceștia au constatat că bolovanii nu încurcă circulația”, a spus femeia.
„Nu primesc ceea ce mi se cuvine”
Femeia mai spune că nu beneficiază de canalizare, cu toate că a depus o înștiințare la Apă Canal, în urma căruia nu a primit nici un răspuns. Aceasta le-a arătat reporterilor Tribunei că până și cei din câmp au canalizare și ea nu.
„Am fost la Primărie și am depus o hârtie prin care am cerut să îmi pună și mie branșamente. Au trecut 30 de zile, nu am primit nici un răspuns și nu s-a făcut nimic. Au pus pe câmp, în afara satului. Mai sunt și alți oameni necăjiți în situația mea. Nu primesc ceea ce mi se cuvine. Eu stau în inima satului și nu am canalizare”. Referitor la această acuzație, primarul spune că „Nu este câmp. Este strada Negoiu și este în proiectul tehnic”.
Primăria e de altă părere
Reporterii Tribunei au vrut să afle și părerea reprezentanților autorităților locale. Primarul comunei Racovița, Andreea Voicu, spune că totul a pornit din cauza unui incident neplăcut, în care o fetiță și-a spart capul din cauza bolovanilor.
„Acum 3 ani de zile s-a făcut o reclamație prin care ni s-a adus la cunoștință că erau niște bolovani foarte mari ai dânsei, în fața casei. Locul fiind foarte îngust, nu încap două mașini, o fetiță a căzut și și-a spart capul. Fiind domeniu public am înștiințat-o pe doamnă că trebuie să-și ridice de pe domeniul public bolovanii. I-am făcut adresă cu termen. Toți vecinii își doresc să fie luați bolovanii pentru că nimeni nu are bolovani în fața casei și nimeni nu și-a pus un extra gard de protejare, iar dânsa asta voia prin bolovani. Nu se mai găsește o astfel de situație în comuna Racovița, așa că doamna nu poate spune că este marginalizată. Ideea cu bolovanii era că erau depozitați ilegal pe domeniul public, fără acordul Primăriei, acesta primind mai mult de 5 termene ca bolovanii să fie ridicați. Pentru bolovani, prima reclamație a fost primită în 2019, în 2021 și 2023 s-a făcut revenire la ea. Toți vecinii care aveau bolovani sau alte lucruri depozitate lângă imobil au primit înștiințări de eliberare a domeniului public și s-au rezolvat, mai puțin la doamna Dancu. Care din 2021 până în 2024 a primit mai multe sesizări de eliberare”, a declar primarul comunei Racovița.
În ceea ce privește canalizarea, primarul spune că femeia a primit răspuns din partea Apă Canal și a comunei Racovița. „Proiectul de modernizare a rețelei de apă pe strada în Bălți în loc. Racovița, aparține SC APĂ CANAL SIBIU, finanțat prin fonduri europene prin POIM. În proiect există și s-a executat branșament la casa doamnei Dancu. Dânsa am înțeles ca solicită să se execute și la grădină. Nefiind cuprins în proiectul tehnic nu se poate executa branșamentul la grădină, în plus am înțeles de la reprezentanții APA Canal Sibiu că există o decizie internă prin care nu se execută branșamente noi la grădini, dacă nu sunt cuprinse în proiect, finanțatorul refuzând plata acestora” spune primarul din Racovița.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |