Tribuna
Discordie pe tema Tursib, în Consiliul Local Sibiu: consilierii locali USR și administratorul județului o acuză pe Astrid Fodor de lipsă de transparență
Laura BUCIU
2150 vizualizari
Discordie pe tema Tursib, în Consiliul Local Sibiu: consilierii locali USR și administratorul județului o acuză pe Astrid Fodor de lipsă de transparență
Foto cu caracter ilustrativ © Arhivă

Fostul candidat al PNL la funcția de primar al Sibiului, în prezent administrator al județului, Adrian Bibu, aduce acuze fără precedent edilului în funcție. Lui i se alătură și consilierii locali din cadrul USR. Miza conflictul este Consiliul de Administrație al Tursib.

„Lipsa de transparență a conducerii Primăriei Sibiu capătă dimensiuni uluitoare pentru mine. Ca răspuns la demersul PNL și USR de a organiza noi selecții pentru Consiliul de Administrație al TURSIB (în locul prelungirii mandatelor așa cum se dorea) ne-a fost comunicat că, în urma unor modificări operate la Registrul Comerțului, Consiliul Local nu mai reprezintă Adunarea Generală a Acționarilor Tursib, ci Primăria, deci, primarul. Ni se comunică argumente legale asupra cărora nu am să mă pronunț încă. Nicicând Consiliul Local Sibiu nu a fost informat cu privire la aceste lucruri, sau cu privire la intenția de a se lua astfel de decizii. Suntem astfel, astăzi, în fața unei deturnări de autoritate fără precedent, care chiar legală dacă se demonstrează a fi, este imorală prin secretul în care a fost făcută.  Doamna primar ne comunică de fapt, că noi, Consiliul Local Sibiu, nu mai avem nicio putere de decizie în AGA Tursib, deci nici puterea de a impune o procedură transparentă de selecție a Consiliului de Administrație”, spune Adrian Bibu.

 

USR acuză vicii de procedură

 

Reprezentanții USR Sibiu au transmis, printr-un comunicat de presă, că SC TURSIB este societate pe acţiuni, înfiinţată în baza Hotărârii nr.79/1998 a Consiliului Local al municipiului Sibiu, iar acţionarul unic al societăţii este Consiliul Local al municipiului Sibiu. 

Astfel, o parte a consilierilor locali au întreprins demersuri pentru ocuparea pozițiilor în Consiliul de Administrație Tursib SA prin concursuri transparente și bazate pe competențe, însă reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu au răspuns printr-o adresă, că situația s-a schimbat.

„Consiliul Local Sibiu nu mai are calitatea de reprezentant al acționarului în Adunarea Generală a Acționarilor la societatea menționată anterior, această calitate fiind de drept reglementată în favoarea UAT Municipiul Sibiu” – este răspunsul primit de consilieri. 

„Solicităm pe aceasta cale, doamnei primar Astrid Fodor clarificări cu privire la întregul demers realizat, fără ca membrii Consiliului Local și Adunarea Generală a Acționarilor Tursib să fie informați prealabil pe această speță și considerăm că această acțiune are grave vicii de procedură și transparență”, a declarat Diana Muresan, liderul consilierilor locali USR Sibiu.

Mureșan adaugă că toți consilierii locali USR au participat la toate ședințele Consiliul Local Sibiu în perioada noiembrie 2020 - noiembrie 2021 și au fost luate decizii cu privire la instituțiile și societățile subordonate, care efectuează servicii publice, inclusiv Tursib SA.

„Precizăm că în nicio  ocazie nu a fost menționată sau înscrisă pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local sau pe ordinea de zi a ședințelor Adunării Generale a Acționarilor la societatea comercială Tursib SA vreo modificare cu privire la statutul acestei societăți, ci doar la reînnoirea mandatelor actualilor membri ai Consiliului de Administrație” a mai precizat Diana Mureșan.

 

Cum răspund reprezentanții Primăriei Sibiu

 

Referitor la declarațiile consilierului local Adrian Bibu, prin care acuză Primăria Sibiu de lipsă de transparență, imoralitate și deturnare de autoritate, conducerea Primăriei a transmis precizările privind această situație.

„Încă din vara acestui an, când au avut loc primele întâlniri și discuții privind intenția de constituire a Zonei Metropolitane Sibiu și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan Sibiu, la care a participat inclusiv domnul Bibu, au fost expuse prevederile legale incidente, respectiv Codul administrativ, OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, Legea 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice și altele, motiv pentru care am prezumat în mod firesc că prevederile legale sunt cunoscute de domnul consilier. Cu această ocazie, pentru ca demersurile menționate mai sus să fie în deplin acord cu întreaga legislație în materie, s-au luat măsuri inclusiv pentru actualizarea datelor de identificare ale acționarului de drept al societății Tursib SA. Totodată, aceasta este o condiție de bază în accesarea fondurilor europene pentru extinderea transportului local în zona periurbană/metropolitană. Spre exemplu, același demers de actualizare a datelor de identificare a acționariatului, a fost făcut cu ani în urmă și în cazul societății Apă Canal SA Sibiu”, au transmis reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Tribunei.

Aceștia au transmis și lămuriri privind situația acționariatului societății Tursib

„Consiliul local este o autoritate deliberativă și nu are personalitate juridică. Prin urmare, nu poate avea patrimoniu propriu, astfel încât nu poate exercita drepturi și obligații proprii în cadrul raporturilor juridice, motiv pentru care nu poate avea calitatea de acționar în societățile comerciale rezultate din reorganizarea regiilor autonome. Unitatea administrativ-teritorială, respectiv Municipiul Sibiu, reprezentată prin Primar, este subiect de drept public titular de patrimoniu și are calitatea de acționar în societățile comerciale rezultate din reorganizarea regiilor autonome. Prin urmare, aplicarea prevederilor legale, confirmate și susținute inclusiv prin Decizii ale Curții Constituționale nu reprezintă o lipsă de transparență, imoralitate și cu atât mai puțin o deturnare de autoritate”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Sibiu.

comentarii
4 comentarii

Dommule Bibu in ora de sibiu spuneti ca vreti sa puteti sa va uitati in oglinda dimineata pentru lucrurile care le faceti pentru sibieni, ok dar nu ne spuneti cand ati hotarat sa deveniti o anexa a lui Iohannis si sa votati prima data cu Catu la congres si apoi sa sprijiniti o alianta cu psd va puteti uita in oglinda ? Cand ati inselat sperantele celor care au votat cu pnl va puteti uota in oglinda ? Cand faceati campanie cu pnl si spuneati ca ciuma rosie e psd ca apoi sa faceti alianta cu ei va puteti uita in oglinda ?
Si asta va intreaba un fost membru pnl pina alataieri care a votat 30 de ani cu pnl si care a fost membru in partid din 1998 si care se poate uita dimineata in oglinda.
Vivi Dragan
24.11.2021 15:14
de mai de multe ori am postat aici,si eu am scris eu m-am auzit,de LIPSA DE TRANSPARENTA a doamnelor PHODOR,TURCAN,CIMPAN
in rest trai bun
24.11.2021 16:22
Echipa câștigătoare s-a debarasat de bătrânii cu experiența. Orbán nu ar fi căzut in plasa PSD in halul asta :))). Nu-mi vine sa cred ca la nivelul ăla se fac asemena "greșeli” strategice. Dl. Primar urla de 5 ani peeseedeee. Iar acum i-a căsătorit pe ăștia.
.
25.11.2021 08:32
numai de lipsa de transparenta o acuza??? de INCOMPETENTA si IGNORANTA nu?
un sibian
25.11.2021 10:21
Din aceeasi categorie
SEVIS

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Compa
SOMA
Licitatie publica

ACCENT MEDIA