FITS 2024
Tribuna
Din Sibiu, la mare: cu mașina personală, cu trenul, autocarul, cu Bolt sau BlaBlaCar? Cum ieșim mai ieftin
Dragoş BAKO
1773 vizualizari
Din Sibiu, la mare: cu mașina personală, cu trenul, autocarul, cu Bolt sau BlaBlaCar? Cum ieșim mai ieftin

Sezonul estival a ieșit ”la încălzire”, iar mulți dintre sibieni sunt deja cu gândul la vacanța pe care o vor petrece la mare. Pentru mulți, litoralul românesc rămâne o opțiune, datorită distanței mai scurte față de cel grecesc, croat sau bulgăresc și al prețurilor mai mici din extrasezon. E adevărat, chiar dacă distanța de la Sibiu la Constanța, Eforie Nord, Neptun sau Vama Veche e mai mică decât până în Corfu, Albena sau Umag, infrastructura feroviară/rutieră din România lungește drumul până la destinația de pe litoralul autohton. 

Primul pas, atunci când îți faci planuri să pleci la mare, este drumul. Cu ce e mai convenabil să mergi: cu trenul, cu mașina personală sau cu autocarul. Acestor opțiuni li se adaugă, mai nou, posibilitatea de a călători în sistem ride-sharing sau car-pooling (Bolt sau BlaBlaCar).

De la 64, la 500 lei, de persoană

Vestea că din 14 iunie se introduce un tren direct de la Sibiu la Constanța i-a bucurat pe mulți. Prețul e unul relativ accesibil (119 lei/adult, circa 60-70 de lei pentru copii și pensionari, aproximativ 13 lei pentru studenți) însă, cele peste 9 ore cât durează drumul te descurajează. Dacă ai ”noroc” să aibă și întârziere trenul ori să nu funcționeze instalația de climatizare, perspectiva de a ajunge sleit de puteri și gata prăjit la malul mării nu e tocmai încântătoare. Treci la următoarea variantă, transportul cu autocarul. Drumul de la Sibiu la Constanța durează 8 ore și jumătate, nu cu mult mai puțin decât cel pe calea ferată, dar costă ceva mai mult, 150 lei/ persoană. Mașina personală e o opțiune de luat în seamă. La un consum mediu de 8 litri/100 km drumul până la mare costă aproximativ 320 de lei. Dacă împarți această sumă la cei 5 pasageri care încap într-o mașină, ajungi la un cost de 64 de lei/persoană pentru un drum Sibiu-Constanța. Pentru că în ultima perioadă posibilitățile de deplasare s-au diversificat, putem apela și la varianta transportului de tip ride-sharing sau car-pooling (Bolt sau BlaBlaCar). Am făcut un experiment: am vrut să vedem dacă putem pleca la Constanța cu o mașină Bolt, duminică seara. Aplicația ne-a arătat că în trei minute o mașină e gata să ne ducă la malul Mării Negre, pentru 1920 de lei, sumă ce putea fi împărțită între patru persoane. Durata estimată a călătoriei era de 6 ore și 20 de minute. Am încercat să folosim și varianta BlaBlaCar. Duminică seara nu pleca nicio mașină spre Constanța, însă luni am găsit un loc liber pentru care ar fi trebuit să plătim 116 lei. Timpul în care urma să fie parcursă distanța până la Constanța era de aproximativ 6 ore și jumătate. Aruncând o privire asupra calculelor făcute, constatăm că deplasarea cu mașina personală este cea mai avantajoasă, în timp ce varianta Bolt e cea mai costisitoare (trebuie ținut cont de faptul că prețul include și revenirea în Sibiu a mașinii Bolt).   

  

comentarii
1 comentarii

Dacă e să iei durata, e comparabilă cu durata cu avion low cost până în:
Madeira - 9 ore (prin Nueremberg)
Tenerife - 7 ore (prin Nueremberg)
Murcia - 6 ore (prin Luton) + 1.5 ore cu vaporașul până în Tanger
Faro - 5 ore (prin Memmingen)
Sigur, transportul e mai scump (200-400 Eur), dar câștigi la cazare (60-100 Eur camera), șezlong (5-10 EUR), bere (2.5 - 5 EUR) și mâncare. Și nu sunt manele, nu sunt ți și fetele vin la distracție, nu după bani.
So, în Portugalia sau Maroc ieși șigur mai ieftin, mai ales dacă iei biletele de avion la sfârșit de martie, când se schinmbă programele de zbor.
Erlkoenig
21.05.2024 00:05
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica