Tribuna
Din nou în Biserică de Înviere, după un an de "pauză" impusă
Dumitru CHISELIŢĂ
548 vizualizari
Din nou în Biserică de Înviere, după un an de

Anul trecut, în noaptea Învierii Domnului, străzile erau pustii, bisericile erau fără credincioşi, doar Sărbătoarea trăia în noi, în ciuda "măsurilor" din teren. Ne amintim cu ne-bucurie girofarurile care dădeau ture pe stradă, ameninţările că vor fi înmormântări după sărbători dacă vom face un pas în afara casei sau cum vor pieri toţi din cartier de virus dacă va veni popa cu paştile să le împartă în scara blocului.

A trecut mai bine de un an. Nu ştiu dacă după Sărbătarea Învierii 2020 sau alte sărbători a crescut rata îmnormântărilor peste normal. Nu ştiu dacă prezenţa în biserici sau la pelerinaje a fost cauză de sărit procente în comunicate oficiale. Ştiu însă că acum, după un an, ne-am luat bisericile înapoi, sărbătorind Învierea Domnului aşa cum trebuie ea sărbătorită: în biserică sau lângă ea, la miezul nopţii, răspunzând "Adevărat a Înviat" la vestea că Hristos a Înviat. Nu consider că ce am trăit de Înviere a fost un "dar" al autorităţilor, ci un drept al nostru care a fost recâştigat.

Lume foarte multă, parcă mai multă ca oricând până acum, la slujba Învierii de la biserica "de pe Mihai Viteazu", cu hramurile "Înălţarea Domnului" şi Sf. Ierarh Nicolae. Oamenii, în mod sigur,  au recuperat absenţa de anul trecut. Încă de dinainte de miezul nopţii, străzile erau "populate" de cei care, majoritatea, mergeau spre biserică. Sau de un rest minor care se afla doar în treabă, profitând doar de faptul că acum "e liber noaptea".
"Iar îngerul, răspunzând, le-a zis femeilor: "Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus Cel răstignit Îl căutaţi: / nu este aici, căci S-a sculat precum a zis. Veniţi de vedeţi locul unde fusese pus". Pe o vreme destul de capricioasă, ba cand, ba ploaie, ba amândouă, cerdincioşii din Hipodrom (şi din alte părţi, care au dorit să fie prezenţi aici), au luat Lumină, au fost alături de preotii parohi Vasile Popa, Cristinel Husarciuc şi Nicolae Bobeş şi alţi preoţi slujitori, participând la Canonul Sâmbetei Celei Mari, la Slujba Învierii şi cei mai rezistenţi, la Sfânta Liturghie Pascală. S-au împărţit şi tradiţionalele Paşti, direct în caserole care erau înmânate credincioşilor. Ordinea a fost asigurată de echipaje ale Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi SMURD. A fost o Noapte a Învierii frumoasă, chiar dacă a fost cumva tributară măsurilor oficiale antipandemice. Deci se poate. Hristos a Înviat!


comentarii
1 comentarii

Adevarat a inviat!
04.05.2021 12:44
Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia